Trauma Center: New Blood Recenze Trauma Center: New Blood

Trauma Center: New Blood

Marek Švrkala

Marek Švrkala

16. 2. 2009 23:54 1
Reklama

Trauma Center má na poli konzolí již bohatou historii. Série simulátorů operačního sálu byla prvotně vytvořena pro nintendovský handheld DS, zhruba před rokem a půl jsme se díky Trauma Center: Second Opinion dočkali také mutace pro Wii. Na tu stejný vývojářský tým navázal “Novou krví“. I v ní se můžete těšit na klasickou řezničinu – rovnání kostí, vytahování střepů nebo vyjímání nádorů. Později se navíc přidává boj proti zákeřným organizmům neznámého původu. Avšak vězte, že k větším změnám oproti minulým dílům v herním systému nedošlo. Je jen na vás, zda se rozhodnete prodloužit osvědčenou zábavu novými operacemi a příběhem, nebo raději zvolíte nějaký odlišný herní koncept.

Ze zapadlé Aljašky až do boje proti tajuplné chorobě

Silnou složoku hry je příběh. Točí se kolem postav dvou chirurgů - Markuse Vaughna a Valerie Blaylock. Na sále jim mimo střídajících se postaviček pomáhá ještě sympatická sestřička Elena Salazar. Talentovaní lékaři se liší pouze ve speciální vlastnosti „Healing Touch“, kterou musíte aktivovat nakreslením speciálního ornamentu. „Hojivý dotek“ mnohokrát použijete v krizových situacích, kdy u Markuse populární bullet time a u Valerie stabilizace pacienta na určitou dobu pomohou oddálit zdánlivě nezvratný exitus.

Svou dráhu začínáte na Aljašce v jedné zapadlé klinice, postupem času se vypracujete až do nejprestižnějšího výzkumného centra ve Spojených státech, kde budete řešit už zmiňovanou záhadnou chorobu - stigma. Kolem ní a podivných intrik se také točí celý děj. Ten je vyprávěn v cutscénách mezi samotnými operacemi. Pouze statické (byť hezky nakreslené) obrázky doplňuje dialog mezi postavami. Bohužel perfektní dabing občas nudné texty nezachrání. Přesto je příběh dobrou motivací. Hlavní těžiště hratelnosti ale jednoznačně spočívá v samotné práci na operačním sále.

Skalpel, prosím

Operace jsou zpracovány z profesionálního hlediska lehce naivně, po stránce hratelnosti ale výtečně. Pacienta při vnitřních zraněních obvykle naříznete a jdete pátrat po jeho vnitřních problémech. Nástroje vybíráte nunčakem, který je pro volbu z osmera možností (skalpel, pinzeta, injekce, laserový nůž, ultrazvukový detektor, odsávačka, šitíčko a antibiotický gel) ideální a při přepínání rychlý. Poté je wiimotem používáte. Rychlost budete skutečně potřebovat, časový limit je ostrý a v těžších operacích se jakékoli prodlevy a váhání obvykle rovnají odvozu pacienta do krematoria. Na samotné úkony používáte hlavní ovladač, třeba při píchání injekcí cítíte, jak se nádobka vyprazdňuje. Při nepovedeném řezu skalpelem ovladač taktéž nepříjemně zavrní. Znamenitě je využit i při různých puzzle úkonech, kdy kupříkladu natáčením ruky hledáte správné umístění pro zlomenou kost. Zdánlivě nenápadné detaily skvěle přispívají k celkovému pocitu ze hry.

Čekají vás nejrůznější problémy, od klasické bouračky a rovnání kostí (zvládnete ho s klidem primáře Sovy?), přes nádory postihující nejrůznější orgány, odebrání apendixu (perfektní disciplína doktora Dlahy, ho ho ho) až po akční laser-game s divoce se pohybujícím organismem. Správný styl a ovládání opravdu dostanete po pár operacích do ruky a vždy se budete těšit, jak úspěšnou operaci dokončíte zašitím.

Po několika herních hodinách ale začíná řádně přituhovat a i na nejlehčí obtížnost budete sotva stíhat. Pak jistě oceníte příjemnou možnost povolat ke skalpelu parťáka. Ano, Trauma Center: New Blood nabízí multiplayer pro dva hráče, který je navíc zábavný a dobře zpracovaný. Můžete tak operovat společně a pomáhat si jako opravdový tým. Oba doktoři působí plně samostatně. Parťáka jednoduše zaškolíte na lehčích operacích, v těch nejnáročnějších je pak jeho pomoc velmi výhodná. Kompetence na sále si jistě záhy sami rozdělíte.

Hratelnost kazí pouze několik elementů. Některé nepovedené úkony jsou až krutě penalizovány. Stačí netrefit zařízlý střep (nebo jiný předmět, který vyndáte z těla) přímo do připravené misky a musíte ho znovu složitě vytahovat. Při tom by tvůrci mohli přimhouřit oči. V pozdějších fázích je také často nejasné, jaké úkony operace vyžaduje. Metoda pokus omyl je pro lidumilce lehce drastická. Větší důvěra v doktory by také neškodila – stačí jedna nepovedená operace a naše dvojice hrdinů navždy svléká pláště. Přitom mají takový talent.

Kladem je možnost libovolně opakovat jednotlivé operace, měnit jejich obtížnost a zkoušet zlepšovat hodnocení, které dostáváte po každém úspěšném zákroku. Vše řídíte ve skromném menu, jež se objeví vždy po skončení práce na sále a příběhových scénách.

V jednoduchosti je krása

Lidské tělo je zpracováno velmi zjednodušeně v touze po dosažení maximální přehlednosti. Přesto se dá mluvit o atraktivnosti – na vnitřnosti se přeci jenom kouká lépe poněkud zjednodušeně. Zvýrazněný je vždy jen orgán, na němž aktuálně pracujete. Vše je jasné a přehledné. Šoufl se vám tak určitě neudělá. Nenápadně působí také zvuková stránka. Ozvučení je skutečně minimální, žádný z tónů si zpětně nedovedu vybavit. Hudba se pokouší o jistou napínavost, nutno dodat, že celkem úspěšně. Operace nepostrádají tempo a atmosféru.

Trauma Center: New Blood oproti předchozímu dílu pro Wii nepřináší žádné zásadní novinky. Hraje se opět skvěle. Společnost Atlus báječně využila možností ovladačů konzole, vytvořila spoustu zajímavých operací, které se dále posouvají dějovou linií. Škoda jen, že ta díky některým lehce nudným dialogům nemá větší spád. Operace v jednom i ve dvou hráčích ale báječně zabaví - a to je hlavní.

Trauma Center: New Blood
Wii Wii

Verdikt

Zábavné pokračování série simulátorů operačních sálů, které hráčům předchozích dílů nepřináší větší novinky, jen prodloužení slušné zábavy. Nové adepty chirurgie ale rozhodně velmi rozradostní!

Co se nám líbí a nelíbí?

Chytlavý, byť občas rozvláčně podaný příběh, zajímavé operace, dabing, perfektní ovládání, multiplayer a slušná hratelnost.
Oproti minulému dílu nic moc nového. Občasné nepříjemnosti a kruté penalizace některých nepovedených úkonů.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama