The Secret World Recenze The Secret World

The Secret World

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

23. 7. 2012 22:00 6
Reklama

Protože všech těch draků a orků už máme plné zuby, nechali jsme se sevřít mohutnými pařáty nového MMO z produkce norského Funcomu. To si nechává říkat The Secret World a všemožné variace světů, kde v disharmonii žijí právě obří šupinatci a svalnatí zelenokožci, nahrazuje futuristickou podobou naší drahé planety. Pokud tedy každou noc sníte o tom, že byste rádi vyhnali temnotu třeba z anglického Londýna, pak byste takto povedenému pokusu o inovaci žánru měli věnovat svou pozornost.

Znetvořená Země

Světy králů a udatných rytířů už zjevně omrzely i tvůrce, kteří jsou za vznik The Secret World zodpovědní. Obětním beránkem temných sil se totiž stala právě dříve modrá planeta Země, po které se teď směle prochází zástupy zombie, démonů a jim podobné nepřátelské havěti. Vaše primární poslání je tedy jasné – ať už se obléknete do barev osvícenců, templářů nebo draků, měli byste síly své i svých budoucích spolubojovníků co nejlépe využít k tomu, aby svět lidí přestal zapáchat prohnilým zlem.

Ještě před nástupem do krvavé akce na vás ovšem čeká tvorba vlastního mlátičky. Ta je tak akorát podrobná a pokud se úplně nevzpíráte třeba populárním Simíkům, máte tu možnost si svého avatara vybrousit v opravdový unikát. Mimo vzhledu obličeje si zvolíte také svou základní sadu hadříků, těch by ale klidně mohlo být více. Tedy, ono jich více je, ale za dodatečné oblečky z vás Funcom rád vysaje další drobné, a tak si sami zvažte, zda dodatečná investice opravdu stojí za pouhé estetické vylepšení.

Jinak a dobře

Vynecháme-li působivou replikaci nám známých reálií, vyniká The Secret World především novátorským vývojem postavy. Absolutně totiž ignoruje ten snad nejhlouběji zarytý herní mechanismus – levely, ty však obratně substituuje dvěma typy podobně získávaných bodů. Ability points si dle svého uvážení můžete rozházet do jednotlivých částí ability wheelu, kdežto využití skill points vylepší obecný vztah vaší postavy k určitému typu zbraně a následně jí umožní, aby si mohla pohrát i s některou z těch kvalitnějších. Vy rozhazovační se ale mějte na pozoru – co jednou utratíte, to už nikdy nezískáte nazpět.

A konečně k těm typům zbraní. Co mnohé hráče jistě zaskočí, je fakt, že při vytváření postavy se nikde nenabízí výběr classy nebo jakéhokoliv dalšího způsobu specializace. Až v průběhu tutoriálových misí se dostanete do okamžiku, kdy před vámi stojí výsostně důležitá volba, a to právě selekce vytoužené zbraně. Vybrat si můžete ze tří herních stylů ("studené" zbraně, střelné zbraně, magie) a celkem devíti typů zbraní, mezi kterými najdete mocné brokovnice, brutální kladiva i čarovné artefakty. Každé zbrani pak samozřejmě přísluší unikátní schopnosti a vlastnosti, přičemž vám nic nebrání v tom, abyste se kdykoliv rozhodli pro jiný smrtící nástroj. Protože se ale v předchozím odstavci zmíněné body nedají vrátit, měli byste si svým prvním rozhodnutím být plně jisti.

Postaru a pořád docela dobře

Hra sází na docela obyčejný questový systém. Misí, které vás nutí k odkráčení velkých dálek a vybití všemozných příšer, si zkrátka projdete spoustu, což je naštěstí patřičně vynahrazeno některými opravdu zajímavými úkoly. To se jednou hráč octne v situaci, kdy před ním stojí zaheslovaný počítač a ten lze odemknout jedině vyhledáním správného hesla. S pomocí nenápadné nápovědy "Music of the Seasons" se po trase zabudovaný prohlížeč -> Google prokoušete až k heslu "Vivaldi", jménu slavného skladatele, který kdysi udělal parádu s dílem Čtvero ročních období. Cvak, mise splněna. Podejte hlášení a nechte se obšťastnit vydatnou dávkou XP a penízků!

S desetitisíci jednotek obyčejné měny v kapse za krále vážně nebudete, zato pár desítek speciálních tokenů už vám budou závidět všichni. K těm se lze dostat jedině poctivou dřinou a (klidně opakovyným) plněním misí, když se vám však povede naškudlit určitý počet, můžete své postavičce udělat radost nějakým pěkným kouskem vybavení, ať už by to měla být zbraň nebo pomocný talisman. A nebojte, talisman není nic zvláštního – pod hezkým názvem se opravdu skrývají pouze běžné součásti brnění.

I na soubojovém systému tvůrci šetřili inovacemi. Nepřišli jsme tak o běžně užívaný panel schopností, na kterém si své místo najde sedm kouzel či jiných schopností a každé z nich klasicky patří jedna klávesa. A tak k úspěšnému pokoření nepřátel opět vede vymačkání klávesnice a proklikání se až na myší kostru, za ty roky bychom už ale měli být zvyklí, nebo ne? Alespoň se za urputného boje můžete s absolutní volností pohybovat, dokud vás tedy některá ze silnějších potvor neomráči nebo nesrazí na zem. A nemyslete si, že pomlátíte úplně všechno - kvůli nezvyklému způsobu vývoje postavy se celkem často stává, že k vyřešení nepříjemné potyčky vede jediná cesta. Prostě utečte!

Ale no tak, neperte se!

Pakliže se bez mezihráčských rvaček obvykle doprovázených skvostnou slovní zásobou nedokážete obejít, odejděte. The Secret World sice nabízí trojici hezkých, malých i velkých bojišť, ale že by to za ten čas stálo, to teda ne. Abychom však nebyli úplně zlí, musíme přiznat, že prvních pár bitev dokonce bavilo, přestřelka pod pilíři Stonehenge přeci jen má svoje kouzlo. Ale stačí to? A navíc v takhle nepřehledném uživatelském rozhraní? Jasně, nestačí. Dnes už ne.

Co ovšem bohatě stačí, to je vizuál hry. Ta se na všechny strany chlubí podporou moderního DirectX 11, což při vysokém nastavení není znát pouze na grafice, ale hlavně na plynulosti hry, a tak se majitelé méně nákladných karet budou muset spokojit s nižším nastavením nebo aktivací postaršího DirectX 9. Potěšenému oku dělá společnost stejně potěšené ucho, které z kompletního namluvení cutscén (a že jich je) musí mít mohutnou radost, stejně tak by nemělo být zklamáno ani solidním hudebním doprovodem.

Nečekali jsme to, ale The Secret World nakonec obstál. Alespoň prozatím, protože nejtvrdším kritikem MMO her je právě pan Čas, který už pohřbil mnoho nadějných projektů. Bohužel nejsme příliš schopni uvěřit tvrzením o tom, že by si hra měla zuby nehty držet nepopulární měsíční poplatky a s nimi i vysoké produkční hodnoty, sami však doufáme, abychom se naší teorii mohli za pár měsíců vysmát.

The Secret World
Windows PC
Xbox Xbox 360

Verdikt

Příjemná změna pro všechny, které (už) nebaví brázdění světa Warcraftu. Vítáme příběhovost a úspěšný pokus o inovaci vývoje postavy, při myšlence na PvP se mírně mračíme. Pořád je to ale sakra dobrá hra.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama