The Guild 2: Pirates of The European Seas Recenze The Guild 2: Pirates of the European Seas

The Guild 2: Pirates of the European Seas

taltos

taltos

15. 6. 2007 22:56
Reklama

Europa 1400: The Guild byla velmi výjimečná strategie kombinující několik originálních prvků do konečného, velmi zábavného koktejlu, který vás od počítače nepustil celé dny a noci. Díky bídné reklamě a celkové pasivitě distributora se však o této perle dozvěděla jen malá část hráčské populace a častokrát až s několika měsíčním zpožděním. Druhý díl byl o poznání lépe propagovaný a proto se také dočkal většího očekávání. Pro mnohé se ale nakonec stal zklamáním. Ne ani tak kvůli hratelnosti, která si udržela svou kvalitu, nýbrž kvůli nedotaženosti designu a velmi zásadním bugům, které až následně opravovaly mnohé patche. Již při vydání demoverze chystaného datadisku musela být hra následně doplněna o patch, který demo uváděl alespoň do provozu. Kráčí i plná verze ve šlépějích této nestoudné ležérnosti ze strany autorů v otázce stability hry?

Piráti z Karibiku? To asi ne...

Nenechte se zmást lákavým podtitulem přídavku. V Pirates of the European Seas se sice s piráty setkáte, můžete se jím i stát a hlavní zápletka kampaně se okolo nich také otře, avšak žádnou akčně laděnou atmosféru rozhodně nečekejte. Opět budete rozvážně budovat své obchodní impérium, propracovávat se do politiky a rozvíjet vztahy s postavami druhého pohlaví. Téma pirátů je zde dáno přidáním několika map, kde máte možnost plavit se po moři, které můžete využívat k přepravě zboží mezi jednotlivými přístavy, loupežným přepadením ostatních lodí nebo pravděpodobně nejužitečnějším obchodním tahem - k lovení mořských produktů.

Pirates of the European Seas nevyžaduje vlastnictví původní verze. Opak tohoto tvrzení je takovou menší fámou šířící se po internetu, avšak není zhola pravdivý, protože datadisk bez problémů spustíte a najděte v něm veškeré původní mapy i všechny novinky z přídavku. Datadisk by se tedy dal považovat za návnadu pro hráče, kteří se s původní verzí hry nesetkali. Je nutno podotknout, že pro tuto skupinu lidí to bude bezesporu dobrá volba, protože za stejný peníz dostanou základní hru, a to ještě podstatně rozšířenou. Pro ty, již se s druhým dílem Guild setkali a neoslovil je, nebude ale tento datadisk znamenat žádnou zásadní změnu a jen těžko změní svůj negativní postoj. Upraveno bylo pouze několik ikon pro zjednodušení hry a viditelně byla zlepšena umělá inteligence ostatních dynastií, které jsou nyní viditelně agresivnější, a tak se vám může lehce stát, že vaši hlavní postavu nebo manželku, stihne nemilá smrt. O základních systémech hry, obchodu a politice se zde zmiňovat nebudeme, takže pokud máte jisté mezery, obraťte se na recenzi základní verze.

Cesta za ospravedlněním rodiny

Velkou novinkou datadisku je série po sobě jdoucích misí s konkrétními úkoly, navíc propojenými příběhem. V něm se představuje hlavní hrdina jako Claus Wiegbald, chudý muž, který se právě oženil a rozjíždí rybářský podnik. Stále však nemůže vyhnat z hlavy křivdu okolo jeho otce, který se stal před lety obětí velkého podvodu, když ho nepraví svědkové a důkazy dostali až na šibenici za spolčení se s piráty. Když vás pak na ulici v městě Danzig, kde začínáte, osloví starý námořník, který se s vašim otcem znal a může přispět k tomu, abyste dokázal jeho nevinu, ihned se toho chopíte a vedle rozjíždění obchodu se plnou parou pustíte i do očištění svého jména.

Celá kampaň obsahuje čtyři mise na nových mapách. Hraní každé z nich vám může zabrat klidně i tři hodiny (pokud nepůjdete přímo po plnění hlavních úkolů, ale zaměříte se i na obchod) a celkový součet dvanácti hodin nezní vůbec špatně. Úkoly v nich nejsou sice nikterak světoborné a většinou půjde o to, dostatečně si vydělat na uživení rodiny, na začátku také musíte „zajistit“ minimálně dvě děti a i když třeba nebudete do politiky chtít, hlavní úkoly se nakonec rozvětví a jednou z podmínek bude právě politika. Jedná se tedy o prakticky stejný vzorek, jaký hrajete i ve volných misích, avšak zde je ta výhoda návaznosti a motivace a pokračování příběhu. Občas navíc budete plnit i zajímavější úkoly, zcela jistě si zabojujete a budete chránit svůj majetek.

Připravit děla

Na moři se budete moci plavit ve čtyřech různých lodích. Na výběr máte buď klasickou obchodní loď s velkým nákladním prostorem, o něco pevnější plavidlo na úkor úložiště, klasickou válečnou mašinérii s jediným místem pro uložení zboží a nakonec rybářskou bárku, sloužící čistě k obchodní činnosti. Na stavění lodí není v datadisku žádný speciální přístav, takže pokud budete mít například sklad s molem u moře, nic vám nebrání tomu, přistavit si k němu dvě lodě. V takovém případě však nebudete moci lovit ryby. Za tímto účelem najdete v kampani speciální budovu, která je opět novinkou a dovoluje vám jak vyrábět rybářské lodě, tak i vylovené produkty zpracovávat na hodnotnější věci. Rybí polévka, tuňák, náhrdelník ze sesbíraných mušlí, výbušnina na styl granátu nebo perlový náhrdelník. To je jen zlomek věcí, které zahrnete do své výroby. Velkou výhodou této produkce je fakt, že většinu potřebných surovin můžete sami získat bez nakupování, takže odpadají velké investice. Záleží jen na vás, jestli svou loď pošlete lovit lososy nebo sleď a své zaměstnance vyrábět polévku nebo sbírat mušle. V každém případě budete mít tyto suroviny zdarma a vždy z nich budete mít možnost udělat nějaký výrobek nebo je za dobrý peníz prodat i samotné na tržišti.

Co se týče přepadávání lodí, pokud si vytvoříte dvojici válečných korábů, jen málo která loď, jdoucí většinou za obchodem, vás dokáže zastavit. Sice i oni mají několik děl, ale pokud si veškeré atributy lodi vylepšíte, najmete si dostatečný počet námořníků do posádky, tak se vaše lodě stávají téměř nezranitelnými a po nějaké době boje je navíc můžete poslat k pevnině, kde je za peníze opravíte. Neustále také proudí lodě, o kterých se vám vždy zobrazuje na kraji obrazovky informace. Ta vám ukazuje odkud loď pluje, co převáží a za jak dlouho dorazí k pevnině. Máte tedy možnost se dostatečně připravit a vyrazit na loupežné přepadení. Přeprava zboží se vyplatí jen v opravdu velkém množství, protože přístavy nejsou nikterak blízko. Na druhou stranu je to dobré doplnění lokálního obchodu na tržišti. Pokud se totiž soustředíte jen na několik málo výrobků, velmi brzy ve vašem městě klesne cena za jeho výkup.

O stupeň lepší

Teď nemáme na mysli jedenácti procentní pivo, ale úroveň stability a chyb ve hře. Herní design se mnoha změn nedočkal a jediným rozdílem, který jsem zpozoroval, byla větší náročnost na hardware. I na poměrně slušném stroji: Athlon 3800+, 1024 MB RAM s grafickou kartou 256MB, se hra na téměř nejvyšší detaily docela slušně trhala, a to především při velmi pěkných změnách počasí nebo při najetí na rušný život na tržišti. Hra se navíc nevyhnula ani několika chybám, jako velmi časté prolínání lidí a objektů nebo naopak chybějící části některých věcí nebo postav. Stabilita hry je oproti základní neopatchované verzi nesrovnatelně lepší a hra mi jen párkrát na několik sekund zatuhla. O mnoho větší problém vidím v absenci hudby i zvuků ve hře, kterou by měl napravit až patch, který by se měl již brzy objevit. Nepříjemností se nevyhnula ani námořní část, takže se budou lodě zapouštět navzájem do sebe, zasekávat se o souš a kolikrát jim bude velmi dlouho trvat než pochopí váš příkaz.

Guild 2: Pirates of the European Seas je hodnotným přídavek k základní hře, který fanouškům přináší možnost plavby po moři a především novou příběhovou kampaň, přinášející zhruba 12 hodin kvalitní zábavy okořeněné o námořní bitvy a honbou za spravedlností. Pokud vás druhý díl chytl, bude vás bavit i tento datadisk. Nejde však o nic, co byste museli v každém případě mít.

The Guild 2: Pirates of The European Seas
Windows PC

Verdikt

Datadisk, který do základní hry nepřináší nic zásadního, co by mohlo odpůrce původní verze přimět ke změně názoru. Na druhou stranu nabízí dostatek dobré zábavy a především dlouhou příběhovou kampaň, která jistě potěší nejednoho fandu série.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nové mapy spojené do příběhu se slušnou hrací dobou, nové možnosti přinášející lovení a obchod na moři, stále stejně dobrá zábava Guildy a pěkná grafika i efekty, není nutné vlastnit původní hru.
Datadisk na hře nic zásadního nemění, opět přetrvaly závažné chyby a bugy ve hře, absence hudby, prolínání objektů a to i v nové, námořnické části.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama