The Ant Bully Recenze The Ant Bully – Mravenčí polepšovna

The Ant Bully – Mravenčí polepšovna

taltos

taltos

30. 9. 2006 22:59
Reklama

V dnešní době vychází k drtivé většině kreslených filmů i doprovázející hra. Malé děti si s rodiči zajdou na film, který je pro změnu o nějakých zvířátkách, která se z džungle dostala do města, z velkoměsta do džungle, utíkají před nějakou zkázou nebo ještě lépe bojují proti zlomyslným lidem. Prostě stokrát projetý kopírák. Dětem to však rozhodně nevadí a když ještě uvidí dobře umístěnou reklamu na vycházející hru, kde ten skunk v hlavní roli vypadá tak ťuťu ňuňu, prostě si nedají říct a vytoužený titul si vydupají. Chudí rodiče tak jen z kapsy sypou další a další peníze a přitom se vlastně jedná o stále stejné hry. Akční adventura z pohledu třetí osoby, v které malý hlavní hrdina běhá, skáče, střílí a kope a přitom stíhá sbírat penízky / ořechy / kuličky nebo třeba i železo do sběru. Je to úplně jedno, protože zážitek bude vždy stejný. Rozvíří právě Mravenčí polepšovna tyto stojaté vody přívalem inovace a originality?

Polepšovna nejen pro mravence

Premiéra filmu u nás proběhla 28. září tohoto roku, zatím jsem ještě neměl šanci toto dílko shlédnout. Po pár minutách hraní vám je však příběh více méně jasný a po celou hru se nesetkáte s nějakými zásadními dějovými zvraty. Hlavní postava hry – americké dítě Lucas – se jako každý druhý kluk baví rozdupáváním mravenišť, trháním nožiček stonožkám a podobnými lumpárnami. Na rozdíl od těch, kteří tyto vylomeniny ve zdraví přečkali do puberty, kdy přešli na dívky (ale netrhali jim nožičky), které jsou o poznání hezčí než zmiňovaná havěť, Lucas měl smůlu. Zmenšil se do velikosti inkoustové hlavičky a tudíž toho má ve světě mravenců dost co vysvětlovat. Aby se mohl vrátit do svého normálního života, musí Lucas odčinit své předchozí činy a zároveň pomoct mravenčímu impériu před zkázou. V tomto příběhu najde dospělý hráč asi velmi málo napětí a motivace k dalšímu hraní, ale věřím, že děti okolo deseti let děj uchvátí a budou ho hltat plnými doušky. Bohužel se od něj ve hře trošku opouští a animací, které navazují na hlavní dějovou linku je poskromnu. To málo je zato vyvedeno – co se do povídání a situací týče – velmi pěkně a párkrát jsem se nad scénkou zasmál.

Utíkej, skákej, bojuj - a vyhraješ

Základní koncept Mravenčí polepšovny není nikterak složitý. Od některého z vedoucích mravenců dostanete v základně úkol. Pokud ho přijmete (což musíte, protože dokud ho nesplníte, tak se vám neotevře další mise), nahrávací obrazovka vás přesune na místo určení, kde je vám jednoduše vysvětleno, co máte udělat. Nejčastěji budete něco sbírat, přičemž na vás budou útočit nejrůznější brouci, stonožky, housenky, krabové a vy si budete ještě muset poradit s terénními překážkami. Dočkáte se však i změn a třeba takový závod ve sprintu i s přírodními překážkami byl zajímavou obměnou. Na první pohled tedy nic jednoduchého, ale po chvíli si na kameru i ovládání zvyknete a i malé dítě projde každou misí nejhůře na podruhé.

Ve zdolávání jednotlivých úkolů vám samozřejmě pomáhají zbraně a v neposlední řadě i zajímavé schopnosti. Nabídka arzenálu naštěstí není tolik tuctová, jak by se dalo očekávat a dočkáte se bojové tyče, kuše a jakési speciální zbraně na sliz. Nábojů je sice dostatek, ale stejně si většinou vystačíte se základní holí, která je nejspolehlivější na všechny typy nepřátel. Pokud by vám i v tomto případě dělalo zaměření nepřítele problém, autoři připravili jednoduchý „bojový mód“, v němž se na spodním a horním okraji obrazovky udělá černý „filmový“ rám a Lucas se automaticky otáčí za nejbližším nepřítelem. Kromě toho se můžete přepnout i do pohledu z první osoby, který slouží na rozhlédnutí po ukrytých cestách (v tomto módu se ale nemůžete hýbat). Tuto možnost jsem ale za celou hru využil všehovšudy třikrát.

Kromě klasických zbraní máte ve svém repertoáru i vcelku užitečné schopnosti. Lezení po zdech využijete asi nejvíce a jediným omezením je časový limit, po kterém se hrdina pustí a speciálně určená místa k tomuto účelu. Kromě toho můžete přivolat na pomoc své mravenčí kamarády, kteří vám svými těly „sestaví“ například jakýsi žebřík, či katapult. Tyto schopnosti se vám budou i postupně vylepšovat, stejně jako výše zdraví. Bez využití všech dovedností, byste se jednoduše nedostali dál a je hezké, že se autoři neubrali pouze směrem jednoduchého boje a sbírání různého harampádí.

A příští pán na holení?

Po dokončení hlavních misí vás ještě čeká sbírání ztracených duší, kterých je po celém mini světě ukryto přesně sto. Až splníte i tento úkol, konečně se z Lucase stane normální smrtelník a slavíte sladký happyend. Poslední částí hry a tím, že se nepřátelé stále respawnují, se tvůrcům podařilo natáhnout hrací dobu na nějakých sedm hodin, což je na poměry podobných titulů dobrý výsledek.

Tak dobře již nemůžeme mluvit o technickém zpracování, které na mě působilo vyloženě odpudivě a i když obličeje mravenců a dalších spřátelených zvířat vypadají možná roztomile, stejně jsem se nemohl zbavit dojmu, že něco není v pořádku. Textury byly hodně rozmazané i na nejvyšší možné rozlišení a většina prostředí vypadá velmi stroze. Z tohoto šedého podprůměru můžeme vytáhnout snad jen solidní animace postav, i když skoky „à la Princ z Persie“, rozhodně nečekejte. Těchto drobností si ale asi děti ani nevšimnout a tak se dá říct, že je vše v normě. Podobně je na tom hudba, která nezaujme, ale ani neurazí. Škoda, že se na dabingu nepodílela nějaká z hvězd filmového námětu (například Nicolas Cage).

Celá hra by se vlastně dala označit, jako slušný titul, tak nějak „v normě“. Nevyčnívá svou nápaditostí a originalitou, ale rozhodně ani neurazí dětskou mysl. Svůj smysl plní velmi dobře a věřím, že téměř každé dítě kolem deseti let se bude u hry výborně bavit. Samozřejmě by si mohli vybrat z několika dalších projektů, které se budou lišit jen názvem a námět budou mít více méně stejný. Ale to už je na vašem vkusu. Mravenčí polepšovna by vaše dítko v každém případě zklamat neměla.

The Ant Bully
Windows PC
Nintendo GameBoy Advance
PlayStation PlayStation 2
Nintendo GameCube GameCube

Verdikt

The Ant Bully je hra, jakou jsme tu již měli tolikrát, že je až těžké ji hodnotit. Jak totiž chcete vynést ortel nad projektem, který je vesměs povedený, ale přitom dobře víte, že prakticky všechny aspekty převzal od nějakého dřívějšího titulu. Děti se však budou dobře bavit a to je stále to hlavní. Za pár měsíců si ale rodiče mohou připravit peněženky znovu. Podobných her bude čím dál více.

Co se nám líbí a nelíbí?

Svižná hra, zajímavé zbraně a překonávání překážek, poměrně často se měnící úkoly a solidní hrací doba.
Pořád to stejné dokola, odpudivá grafika, problémy s nastavením citlivosti, občas zlobící kamera a malý důraz na příběh.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama