Skutečný Master Ch(i)ef - svět kuchařek a vaření podle her
i Zdroj: EA / Maxis
Témata Článek Skutečný Master Ch(i)ef - svět kuchařek a vaření podle her

Skutečný Master Ch(i)ef - svět kuchařek a vaření podle her | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 4. 2022 17:55

Seznam kapitol

1. KUCHAŘKY A POPKULTURA 2. NEJEN NA PAPÍŘE 3. +1 SKILL

Můžou mít hry souvislost s kulinářskou kulturou národů? Kdy se zrodil fenomén pokulturních kuchařek a proč se vaří i podle Destiny a Overwatche?

Reklama

Vaření dle her ale samozřejmě není jen devízou papírových kuchařek. Ty ostatně často vzešly z úspěchu blogů nadšených zájemců o vaření. Vedle The Inn at the Crossroads můžeme zmínit například Connorův LVL.1 CHEF (bohužel už několik let neaktivní), Rosenthalin Pixelated Provisions, polský projekt Nerds Kitchen se svou vlastní divizí Witcher Kitchen (ano, podílí se na zmíněné zaklínačské kuchařce) nebo velmi doslovný Gourmet Gaming.

Principy internetu vedle toho umožňují tvorbu podstatně pestřejšího kulinářského obsahu. Vděčným zdrojem je v tomto ohledu samozřejmě YouTube. Oproti klasickým textovým receptům má formát videa tu výhodu, že tvůrce může v podstatě v reálném čase laborovat nad tvůrčím procesem provázejícím adaptaci konkrétního výrobku.

Asi nejznámějším jménem je Andrew Rea, alias Babish, se svým Babish Culinary Universe. Kanál původně zaměřený právě na popkulturní recepty se sice postupně rozrostl o kuchařské základy nebo regionální speciality a hostuje i celou řadu dalších tvůrců, Rea se ale pravidelně vrací k původnímu námětu, a to včetně her. Nechybí tedy recepty na ikonické bábovičky ze Skyrimu, modrou zmrzlinu z mořské soli pohánějící hrdiny Kingdom Hearts nebo medvědí guláš inspirovaný Red Dead Redemption 2. V tomto případě navíc došlo k ojedinělému případu zpětné adaptace, kdy se kuchař objevil přímo ve hře. Asi nepřekvapí, že šlo o The Sims 4, kam si můžete vousatého kuchtíka s jeho ikonickou zástěrou stáhnout jako postavičku vytvořenou studiem Maxis.

Na řádcích výše jsem podrobně rozebíral jídlo, respektive klasické pokrmy a dezerty. V herních kuchařkách se ale objevují i metody přípravy nápojů. Vedle Nuka-Coly v příručce Falloutu tedy především koktejly. Svět alkoholických míchaných drinků nabízí tvůrcům možná ještě otevřenější možnosti jak projevit svou kreativitu, i v tomto případě tak (nepřekvapivě) na YouTube najdete skutečného odborníka. Tím je Greg Titian alias How To Drink. Vedle poměrně obsáhlých epizod věnovaných více či méně profláknutým koktejlům nebo původním surovinám (tedy většinou tvrdému alkoholu) poměrně často vytváří i tematické díly s nápoji z Mass Effectu, Falloutu, Call of Duty, Destiny, Monster Huntera nebo třeba zaklínačskými elixíry. V případě koktejlů bývají tvůrci virtuální předlohy ještě skoupější na popis surovin a výsledky se obvykle projevují především divokými barvami, o to zajímavější je sledovat, jak si s mícháním poradí relativně vybíravý a zkušený barman. 

Úplně ojedinělým projektem, který bych do třetice zmínil, je kanál BORE.D. Ten se prozatímnímu zaměření článku spíše vymyká, protože jde na věc v podstatě opačným způsobem. Autor videí Pjeongho bere klasické, tedy spíš skutečné recepty, a přípravu v editaci mění do stylu klasických japonských RPG. Ingredience tedy vytahuje z inventáře, kuchařské nástroje vybírá ze zbraňového kolečka a videa doplňuje dalšími úsměvnými detaily pro herní fanoušky. I v tomto případě sám autor přiznává, že jde především o celkový efekt herního obsahu a nesnaží se divákům nabídnou korektní kuchařské postupy.

ČESKÁ STOPA

Stejně jako v případě klasického populárního kulinářství i u toho inspirovaného popkulturou lokální scéna teprve dohání průkopnickou tvorbu především anglicky mluvících regionů. Zmíněné herní kuchařky nevycházejí lokalizovaně (pravděpodobně i proto, že cílová skupina obvykle umí anglicky) a vlastní tvorbu jak na papíře, tak na obrazovkách lze spočítat na prstech jedné ruky. Kromě toho, že k jídlu sem tam zabrousí tvůrci herního obsahu, se o nějaké křížení gamingu a vaření na české scéně snaží v podstatě jeden jediný populární autor.

Recepty z knihy Ich Bin ein Gamer si i skrze grafickou stylizaci kladou trochu jiný cíl, než ostatní zmíněné
i Zdroj: Babicova televize
Recepty z knihy Ich Bin ein Gamer si i skrze grafickou stylizaci kladou trochu jiný cíl, než ostatní zmíněné

Ano, chtě nechtě tady musí zaznít jméno Jirky Babicy. Proslulý televizní kuchař se po konci svých eskapád na obrazovkách na nějakou dobu odmlčel. Během Covidových karantén ale objevil díru na trhu - vaření pro hráče na YouTube. Jeho projekt Babicova televize se i díky spolupráci a publicitě nejúspěšnějších jmen českého internetu vyšvihl do popředí zájmu a vedl k vydání kuchařky Ich bin ein Gamer - Kniha receptů pro hráče i (ne)hráče. Z dosavadního vyprávění jsem ale jeho tvorbu vyřazoval záměrně. Nesnaží se totiž adaptovat konkrétní pokrmy z herních světů, ale prostě jen hráčům ukazuje, co si uvařit k obědu.

Vedle toho zmíním ještě místní kuriozitku. Jeden případ receptu pro dokreslení herního světa jsme tu totiž přece jen měli. V manuálu původního vydání české Mafie jste totiž mohli najít recepty na pár italských specialit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama