Seriálové Halo je nadějné. Zatím ale neví, čím by vlastně chtělo být
i Zdroj: Paramount
Halo Recenze Seriálové Halo je nadějné. Zatím ale neví, čím by vlastně chtělo být

Seriálové Halo je nadějné. Zatím ale neví, čím by vlastně chtělo být

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

31. 5. 2022 12:20 2

Seznam kapitol

1. JEDEN PELICAN 2. JARO NEDĚLÁ

Master Chief po deseti letech konečně přistál i na obrazovkách televizí v seriálové adaptaci Halo. V čem se Paramountu podařilo zachytit esenci předlohy, a co se naopak hrubě nepovedlo?

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Mám za sebou první sezónu, respektive prvních devět epizod jedné z nejočekávanějších a nejdéle připravovaných hraných adaptací herní historie. Vždyť o seriálu Halo se poprvé mluvilo už někdy v době vydání čtvrtého dílu klenotu Xboxu, tedy před hezkými deseti lety. S projektem měl být tehdy spjatý legendární Steven Spielberg. Po letech ujišťování, že se na seriálu stále pracuje, nakonec muselo přijít studio Showtime společně s Paramountem, a prokletý projekt konečně dotáhnout do vítězného konce. Neobvykle devítidílná první série se tak zároveň stala největším tahákem nově připravované streamovací služby Paramount Plus.

Stojí ale vůbec za to?

STŘÍBRNÁ JE NOVÁ MODRÁ

V první řadě je nutné vysvětlit, že Halo adaptuje předlohu tak nějak podobným způsobem, jako je tomu u seriálů běžné. To znamená, že se snaží o jistou věrnost, zároveň se ale netají tím, že jde o alternativní univerzum, v tomto případě nazvané Silver, dle pozměněného označení ústředního týmu Spartanů. Díky tomu mohli autoři využít vybudovaný svět s dobře známými reáliemi, technologiemi i postavami, a na něj nabalit zápletku, kterou v hlavním světě Halo (hry, komiksy, ale hlavně knihy) v takové podobě nenajdete.

Samotnou zápletku logicky moc podrobně rozebírat nebudu. Asi stačí zmínit, že sleduje Master Chiefa, tedy Johna-117, pátrajícího po významu podivného artefaktu nalezeného na planetě Madrigal. Tam se také střetává s druhou hlavní postavou příběhu, mladou rebelkou Kwan-Ha, která přijde o svůj lid, ale taktéž má sehrát důležitou roli v osudu vesmíru. Seriál zároveň mapuje osudy dalších známých jmen, ať už jde o doktorku Halseyovou, kapitána Keyese a jeho dceru Mirandu, a zároveň přináší i dost prazvláštního záporáka. I když se bojuje proti známým Covenant, jejich nejvýznamnějším zástupcem je… člověk. Konkrétně mladá Makee, unesená a indoktrinovaná mimozemským společenstvím k válce proti lidstvu.

Technicky vzato se příběh odehrává zhruba v době před zkázou Reache. Armády UNSC tedy už dobře znají mimozemské nepřátele, válka je ale ve své vyčerpávající (zákopové?) fázi, o prstencích Halo se zatím jen mluví a lidstvo ve svých vlastních řadách pořád bojuje s rozkolem mezi meziplanetární armádou, politickými představiteli, tajnými organizacemi a povstalci z vnějších kolonií. Taková je teorie, v praxi seriál přináší vlastní interpretaci toho, jak válka funguje a jaké problémy řeší její aktéři.

PERO JE OSTŘEJŠÍ NEŽ MEČ

Jedním z těch překvapivě lepších aspektů seriálu je právě zaměření na politickou stránku věci. Pokud jste Halo jen hráli, možná pro vás bude složitější pochopit to, jak lidská civilizace funguje. Seriál totiž hodně stojí na tématech knižních doprovodů. Zatímco ve hrách působí Master Chief jako superhrdina a armáda UNSC jako dokonalí zachránci civilizace, v komplexnější historii světa Halo to tak úplně není. Co víc, Paramount díky pohledu na povstaleckou stranu konfliktu vykresluje UNSC spíše jako mírnou karikaturu dystopické vlády drtící jakýkoliv odpor zdánlivě romantických a svobodných rebelů.

PLUS JE NĚKDY MÍNUS

 

Paramount se Halo rozhodl využít jako černého koně své nové služby Paramount Plus. To je nepříjemné nejen proto, že pro fanoušky seriálů a filmů přibývá další měsíční poplatek - i v případě zájmu totiž zatím není oficiálně dostupná v České republice. Tady ji nahradí o něco objemnější služba SkyShowtime, zahrnující také obsah NBCUniversal, Nickelodeon, Peacocku, Sky a dalších. Spuštěna bude oficiálně letos, problém je ale v tom, že nevíme ani přibližně kdy.

Právě tenhle poltický kontrast, do kterého promlouvají i politické intriky, ctižádost všech mocných postav a tajnůstkářské fungování válečných programů, dělá ze seriálu Halo docela zajímavou podívanou, značně odlišnou od původních her. Celkem logicky, takto komplexnější vyprávění by ve střílečce určitě nefungovalo a až prostor televizní obrazovky umožňuje trochu jemnější nuance. S tím souvisí i vykreslení samotného Master Chiefa. Řada fanoušků si stěžuje, že jde v seriálu, s tváří Pabla Schreibera, o uplakánka, který se spíše než střílení emzáků věnuje rozpravám o smyslu života a hledání vlastní minulosti. V zásadě je to pravda, John-117 na obrazovce mnohem víc mluví a projevuje emoce (a mnohem více se svléká, o tom později), i to mi ale v rámci mediatypu dává smysl. Pro potřeby hry je samozřejmě naprosto v pořádku přinést značně otupělého hrdinu, mlčky vraždícího zástupy nepřátel. V seriálu ale musí hrdina sundat helmu a trochu žít a tvůrci se mu pokusili i skrz příběhovou zápletku vštěpit více lidskosti.

To funguje na více frontách. Jednak se autorům vážně povedl casting, a Pablo Schreiber je prostě skvělý John. Podobně skvělá je i arogantní a pološílená, i když pro lidstvo nesmírně důležitá, Catherine Halseyová. Mnohem podrobněji prozkoumávaná problematika “zrození” Spartanů, s únosy z domova, vymýváním mozků a následnou snahou vojáků o návrat k principům lidskosti tak díky tomu tvoří úplně jiný, brutálnější a pikantnější obrázek o tom, jak se vlastně v budoucnosti vede válka.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama