Saints Row: Gat out of Hell Recenze Saints Row: Gat out of Hell

Saints Row: Gat out of Hell

Dan Kremser

Dan Kremser

23. 1. 2015 11:14 6
Reklama

Vítejte v pekle! Ale ne jen tak v ledajakém pekle. Tohle podsvětí slouží jako kulisy dalšímu Saints Row a je tedy jasné, že na tradiční ďábelské propriety můžete rovnou zapomenout. Zároveň ale také můžete hned zkraje zapomenout na další pokus o městkou akci na způsob věhlasnějšího souputníka od Rockstaru. Autoři z Volition tentokráte značně slevili ze svých standardů a tenhle samostatně spustitelný datadisk se, chtě nechtě, tváří jako chudý příbuzný. Trn z paty mu nevytrhávají ani monologické hlášky Wiliama Shakespeara, ba dokonce ani tradičně nadsazený humor.

MUZIKÁL A JINAK NIC

Všeho je totiž méně a týká se to i tolik pověstných vtípků a nadsázky, které sérii Saints Row proslavily. S nezapomenutelnými hláškami se tady šetří, jak jen to jde, a ona legendární kulturní prostopášnost, jako by se také vytratila. A to i navzdory tomu, že tady sám Mefistofeles vystřihne parádní muzikálové číslo a zdejší peklo si za místo odpočinku vybral hrabě Drákula nebo pirátská legenda Černovous. Na pár hlášek tedy přeci jen dojde, ale povětšinou to tvůrci příliš ředí korektní šedí. Bavit se prostě budete o poznání méně a třeba s nadčasovým a hlavně drzým humorem čtvrtého dílu, který si opravdu nebral servítky, snese Gat out of Hell srovnání jen těžko.

Za nějakých 500 korun vám tvůrci naservírují sbírku miniher zasazenou do sterilního a značně ohyzdného města.

Tím a priori netvrdím, že příběh hru nakonec nepodržel a datadisk není vtipný vůbec, ale na poměry Saints Row rozhodně předvádí méně, než bylo zvykem. Ona i ta hlavní zápletka, točící se okolo satana hledajícího ženicha pro typickou pubertální dcerušku, nakonec přeci jen zní poměrně usedle a její příběhový oblouk nenabídne žádné překvapení.

MĚSTSKÁ AKCE?

Gat out of Hell je navíc typickým produktem dnešní doby, a pokud v něčem opravdu na celé čáře zklamává, pak je to herní náplň nachlup kopírující čtyřku. Ba co více, dokonce odhazující některé prvky a především zcela nepochopitelně vynechávající jakékoli příběhové mise. Za nějakých 500 korun vám tak tvůrci naservírují sbírku miniher, zasazenou do sterilního a značně ohyzdného města, které svou punkovou stylizací působí nevkusně a především zcela postrádá jakýkoli nápad. O jednotném výtvarném stylu pak ani nemůže být řeč a recenzovaná PC verze bohužel navíc ani na vysoké nastavení nedosahuje současného grafického standardu. Jestli svého času čtvrtý díl graficky zrovna neoslňoval, Gat out of Hell je nyní tragickým podprůměrem.

Ne, že by na tom ale záleželo. Mrtvé město plné stejně vymodelovaných bloudících duší je totiž nutným zlem, jenž bych se nebál označit dokonce za něco na způsob HUBu, a o městské akci plné všemožných rozptýlení nemůže být řeč ani náhodou. Jedinou činností je tady pendlování od jedné minihry k druhé a nebýt ze čtyřky zůstávající hrdinské, resp. andělské mantry a možnosti létat, asi by se vám to nechtělo s Gat out of Hell vydržet ani do čtyři hodiny vzdáleného konce. Opakovat totiž stále dokola sadu zhruba šesti činnost na způsob "Proleť svítícími kruhy napříč městem" nebo "Přežij několik vln nepřátel", zkrátka není zábava a hra začne neskutečně nudit už po první hodině. A věřte, že žádná vedlejší činnost už tady opravdu nečeká!

Jediné, co trochu rozbíjí stereotyp, je zbraňový arzenál čítající i křeslo s rotačními kulomety místo opěrek, či granátomet na výbušné žáby. Spolu se ze čtyřky převzatým vylepšováním zkušeností a statistik skrze zábavný přehledný a funkční RPG systém vám alespoň tohle dává záminku k dokončení příběhu ve formě zvědavosti. Co se asi stane, když si vylepším jednu ze čtyř speciálních schopností, a jak se změní létání, když trošku vytuním křídla? Pokud vám tyhle otázky a trochu vtipu stačí ke štěstí a máte kamaráda, který to s vámi riskne v kooperaci, pak jste asi jediní, kteří by mohli o Gat out of Hell momentálně přemýšlet.

ZA HODNĚ PENĚZ, MÁLO MUZIKY

Koupi si ale ani tak pořádně neospravedlníte vzhledem k neskutečně přestřelené ceně a chabému obsahu. Ne, achievementy nebo hledání magických orbů rozesetých po děsivě ztvárněném prostředí to nezachrání! Autoři zkrátka vzali čtyřku, solidně ji vykastrovali a na trh hodili rychlokvašku, která kvalit posledního plnohodnotného dílu nedosahuje ani omylem. Problém by přitom ještě ani tak nebyl v lehce krotčejším a méně nápaditém pojetí či faktu, že oproti čtyřce nepřibylo vůbec nic nového. Ostatně, jde o datadisk, který by rozhodně snesl nižší cenu…

Nicméně nulová herní náplň či město, po kterém se prohání osm modelů aut a domy jsou ohyzdné krabice zrecyklované ze čtyřky, hru odsuzují k nepěknému osudu. Upřímně řečeno bych i po výraznější slevě přemýšlel, zda mi tahle pekelná epizodka za trošku toho létání po docela malém poli texturami potáhnutých krabic stojí. Ubíjející hratelnost totiž ztvárňuje daleko lépe vzhledem k nulové obtížnosti i ona několikrát zmiňovaná čtyřka, která toho v přímém srovnání s novým datadiskem nabídne doslova stokrát více. Na to se zkrátka dá říci jen jediné: Do pekla s tím!

Saints Row: Gat out of Hell
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Méně humoru a hlavně obsahu dělá z Gat out of Hell titul, který můžete s klidným srdcem minout, aniž byste o cokoli přicházeli.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama