WRC Generations Recenze Recenze WRC Generations - rozloučení KT Racing s WRC je více než důstojné

Recenze WRC Generations - rozloučení KT Racing s WRC je více než důstojné | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 11. 2022 17:20

Seznam kapitol

1. NAPOSLEDY 2. VÝLETNÍCI 3. ZABLÁCENÁ KRÁSA

KT Racing, dříve Kylotonn, měli sedm let na to, aby z nepříliš oceňované herní série WRC vybudovali úspěšnou značku. Jejich snahy vrcholí labutí písní WRC Generations. Jak dopadla?

Reklama

Největším problémem WRC Generations zůstává obecně slabší technické zpracování. Graficky nejde o vyloženou ostudu. Některé lokace vypadají docela k světu, nasvícení umí především v podvečer vykouzlit pěkné scenérie a zmíněné nové Švédsko překypuje detaily. Celkově je ale grafika dost zastaralá, zubatá, textury rozplizlé a třeba modely vegetace opravdu parádu nedělají. Nejhorší jsou pak efekty počasí. Zatímco třeba mraky prachu za auty vypadají v opakovačkách celkem uvěřitelně, déšť je opravdu ohyzdná palba bílých čárek, a noční deštivé Monte Carlo díky tomu vypadá opravdu jako něco z PlayStationu 2. S deštěm navíc autoři vzhledem k “dynamickému” počasí úplně nešetří a setkáte se s ním velmi často. Ještě horší jsou louže, kterých je naštěstí na virtuálních tratích opravdu málo. Naštěstí! Tak nějak tradičně si na tomto místě můžu postesknout, že osm let starý Driveclub zůstává zpracováním vody na míle daleko.

Recenze WRC Generations - rozloučení KT Racing s WRC je více než důstojné
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Souvisí s tím i trochu krkolomné rozpoznávání nehod a poškození vozu, které si občas s údery do svodidel nebo skákáním po hrbolatých okrajích tratí neumí moc poradit. 

Při hraní preview verze na letošním Gamescomu jsem měl sice pocit, že tvůrci zapracovali na ozvučení, ale i v tomhle ohledu je WRC Generations někde na půli cesty. Virtuální motory sice zní celkem živě a realisticky, v jejich podání ale chybí taková ta typická mechanická agresivita, která vám při průjezdu skutečného rallyového speciálu rozbuší srdce. Konkrétně u Fabie navíc v opakovaných záběrech zvuk motoru podivně zlobí a připomíná spíše vysokotlaký čistič. Vyloženě úsměvné je pískání gum při smykování na štěrku.

Objektivně ale jen málo závodních her nabízí tak bohatý a pestrý licencovaný obsah

Příjemné je alespoň využití možností ovladače DualSense u PlayStationu 5. To vibracemi přenáší odezvu řízení na jízdní povrch nebo vůli brzdového pedálu v adaptivním triggeru. Opět logicky nejde o žádnou simulaci, jisté spojení jezdce a závodního stroje ale dle mého názoru evokuje až překvapivě dobře. Jen si musíte odmyslet otravné cvakání reproduktoru, simulujícího štěrk bubnující do podvozku.

V praxi je tedy WRC Generations velmi povedeným zamáváním licencovanému rallye. To samozřejmě neznamená, že příští rok KT Racing nepřijde s odlišně pojmenovanou hrou stavící na stejných základech. Také si nejsem jistý, že jde pro majitele předchozího dílu o vyloženě nutnou investici. Objektivně ale jen málo závodních her nabízí tak bohatý a pestrý licencovaný obsah, a subjektivně je WRC Generations prostě velká, dobře vyvážená zábava. Stačí se přenést přes zastaralé technické zpracování a některé pochybné designové prvky.

WRC Generations
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Pestré a bohaté licencované rallye s výborným, vyváženým a ne úplně hardcore jízdním modelem na skvěle nadesignovaných tratích. Škoda zastaralých technologií a nedotažených detailů.

Co se nám líbí a nelíbí?

Zábavný a čitelný jízdní model
Obrovská nabídka obsahu
Pestré a pečlivě vybudované tratě
Fajn využití DualSense
Od minula dotažena řada drobností
Obecně slabší technologické a audiovizuální zpracování
Kariéra je hodně toporná a nezajímavá
Krkolomný editor polepů
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama