Vampire: The Masquerade - Swansong Recenze Recenze Vampire: The Masquerade – Swansong, adventurního bratříčka Bloodlines

Recenze Vampire: The Masquerade – Swansong, adventurního bratříčka Bloodlines | Kapitola 2

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

18. 5. 2022 15:00 1

Seznam kapitol

1. Tři osudy, tři postavy a jedna velká bostonská šlamastyka 2. The Council po upírsku – v dobrém i zlém

Píše se rok 2019 a na ulice Bostonu právě dopadá jeden z prvních slunečních paprsků chladného podzimního dne. Lidé vycházejí do práce a celé město se probouzí. Vy však v jeho ulicích nejste. Ne, kdepak. Váš druh světlo sveřepě odmítá, stejně ono odmítáte vás. Vaším domovem je noc a jako všichni proradní tvorové noci zůstáváte ve skrytu. Ne však pouze před proudem paprsků, jenž se právě rozlévá za okny. Ne, tentokrát je to jiné. Za hranicemi se totiž rozeznívá i zvuk něčeho mnohem horšího, zvuk labutí písně vašeho druhu.

Reklama

RPG, či snad adventura? 

Jak už jsme před nějakou dobou načrtli, Swansong odlišuje od širokého zástupu konkurentů zejména řada prvků, které byste v interaktivním filmu hledali jen těžko. I přes klasické adventurní pasáže totiž brzy zjistíte, že posuvníkem dalších akcí nejsou jen slova, ale i četné RPG prvky, perky a levelování. Ke svému fungování používá Swansong modifikovaná pravidla páté edice deskové hry Vampire: The Masquerade, a to až do takových drobností, jako je třeba hod kostkou u sporného dialogu či zvedání pasivních statistik. Takzvané skilly, aktivované pro získání dalších akcí (např. v dialogu), představují ve stromu dovedností celkem osm větví, a to včetně řečnictví, dedukce či zastrašování. Sluší se však zmínit, že přímo v dialogu jsou všechny váženy i vůči statistikám vašeho protivníka. Jak už asi tušíte, vaše odpovědi tedy nelze volit úplně nahodile. 

Co se pak týče skillů jiného rázu, hra podporuje a umožňuje i průzkum specifických míst. Při těchto a dalších činnostech vycházíte výhradně ze znalosti technologií a zámků, což vám umožňuje vklouznout do zamčených míst a nalézt nová vodítka. Samozřejmě ani ve Swansong nic není zadarmo, a použití těchto schopností něco stojí. K efektivnímu využití valné většiny skillů je proto zapotřebí udržovat vyšší hodnotu tzv. síly vůle, tedy napájejícího zdroje. Pokud se dostane na minimum, a vy nemáte předmět pro její dobití, musíte se po zbytek mise obejít bez speciálních schopností.

Recenze Vampire: The Masquerade – Swansong, adventurního bratříčka Bloodlines
i Zdroj: Hrej.cz / Patrik Jelínek

Upírské dovednosti, které na rozdíl od lidských schopností mohou být pro jednotlivé hrdiny specifické, jsou nazvány disciplíny. Mimo jiné jde o schopnosti jako neviditelnost, prohlédnutí iluzí, dominance mysli či kopírování a tvorba převleků. Analogicky k většině skillů je i u disciplín nezbytné balancovat energii, v tomto případě nazvanou hlad. Tento ukazatel, jenž opačně ke skillům přibývá s každou použitou disciplínou, je jakýsi odpočet do vašeho krmení, kde k „resetu“ dojde až po vysátí krve krys nebo lidí. Míst, tedy safehousů, kde lze lidi vysát, je přitom pokaždé velice málo, takže je třeba vážit, zda má opravdu smysl schopností použít.

Ve všech úrovních bývá počet příležitostí k uplatnění skillů i disciplín v řádu desítek, rozhodování tedy není lehké. Aby se navíc průchod dále komplikoval, v lokacích je kromě mnoha užitečných bodů zájmu umístěno vždy i několik "zbytečných" akcí, které vás mají zmást. Pokud tedy nebudete se svými zdroji uvážliví (jako třeba já), stavíte se do reálného nebezpečí, že většinu úrovně projdete bez schopností. Pochopitelně, aby se hráč nikdy úplně nezasekl, existují i jisté záchytné akce. Vývojáři si byli dobře vědomi, že se občas hráč nevyhnutelně rozhodne špatně, a tak připravili i různá (byť horší) řešení, která vás z problému vždy vyvedou. 

Recenze Vampire: The Masquerade – Swansong, adventurního bratříčka Bloodlines
i Zdroj: Hrej.cz / Patrik Jelínek

Přestože většinu času trávíte v rozhovorech, tvůrci se pro ozvláštní hratelnosti snažili zavděčit i milovníkům hádanek. A to zapeklitým a často bohužel ne moc zábavným způsobem. Problém je, že se vám hra nesnaží nikdy nic vysvětlovat. Na většinu řešení si musíte přijít bez ohledu na část hry sami, a pokud náhodou tápete za kým jít či co udělat, máte problém. Pokud navíc sami sebe nepokládáte za skalní fanoušky emailů z posledního Prey nebo ještě úmornějších vzkazů z Control, nejspíše ohrnete nos i nad tím, kolik písemností tvůrci připravili. Číst totiž budete muset hodně. A velice často.

Swansong jednoduše řečeno není moc pěknou hrou; a vlastně se ani moc dobře neovládá

Poněvadž už ale nelze dále ignorovat zakopaného psa, je třeba pokročit. Musím zmínit grafiku. Jestliže jste během čtení prošli některé z přiložených obrázků nebo videí, nejspíše dobře víte, kam mířím – Swansong jednoduše řečeno není moc pěknou hrou; a vlastně se ani moc dobře neovládá. Postavy jsou plastové, jejich oči mrtvé a celková úroveň animace i mimiky na úrovni topornosti deseti let zpět. Uvědomuji si, že tvorbu menších týmů nemůžeme posuzovat podle měřítek větších studií (proto za to hru tak ostře nepranýřuji), ale čekal jsem, že čtyři roky po posledním projektu studia dorazí větší změna. Tím spíše pokud ani The Council nebylo žádnou královnou krásy. Abych ale ještě zůstal u tématu, nejde alespoň v pár slovech nezmínit i výskyt bugů. Swansong jich totiž má víc než dost. Nejde sice o nic, co by vás vyloženě donutilo hru vypnout (nebo aspoň doufám). Asi se ale shodneme, že kompletní reset ovládání spojený s náhlou nefunkčností poklusu (tedy sprintu, jak se vám hra snaží namluvit) nikoho nepotěší. Ostatně, můj úsměv na tváří mizel při hraní i pro místy chybějící dabing, časté grafické glitche a pro mě asi vůbec nejhorší chybu: nemožnost přeskočit dialogy i přes nabízené tlačítko. Technicky tedy mají tvůrci co dohánět, a lze jen doufat, že se s aktualizacemi stav zlepší.

Vampire The Masquerade - Swansong
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Stanout proti větším týmům není lehké. Vývojářům z Big Bad Wolf se to však i napodruhé povedlo, a nebýt chyb technického rázu a a horšího vizuálu, bylo by na Swansong jen asi těžko co vytknout. Pokud tedy jevíte ve světle tradičnějších příběhových adventur zájem o něco originálního a na grafice si nepotrpíte, tady určitě neprohloupíte.

Co se nám líbí a nelíbí?

Poutavý děj s více konci
Trojice unikátních hrdinů
Skloubení nápaditých prvků RPG a filmového vyprávění
Důraz na hráčovu volbu
Je to další Vampire The Masquerade!
Audiovizuální zpracování
Časté technické problémy
Neuspokojivé uzavření příběhu
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama