Recenze Recenze Under the Waves, nenaplněného pokusu o nástupce Firewatche

Recenze Under the Waves, nenaplněného pokusu o nástupce Firewatche

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

12. 9. 2023 19:30

Seznam kapitol

1. CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE 2. JEŠTĚ SE TO MUSÍ HRÁT

S minulostí je občas složité se srovnat, zejména pak ve chvílích, kdy nám osud naservíruje ty nejhorší možné momenty. V novince Under the Waves se podíváte za oponu někoho, kdo sám se sebou svádí neúspěšný boj a prchá před realitou daleko, v tomto případě spíš hluboko. Podobně, jako tomu bylo třeba v případě hlavního hrdiny oceňovaného titulu Firewatch.

Reklama

TAKOVÁ BĚŽNÁ PODMOŘSKÁ RUTINA

Under the Waves od vývojářů Parallel Studio toho má s Firewatch společného mnohem víc – nejenže se dostanete do role někoho, koho semlel osud a zkouší se proto restartovat daleko od společnosti, ale v dalekých končinách také hledá vykoupení v rutinních aktivitách. A stejně jako případě titulu od Campo Santo z roku 2016, se i zde začne brzy vkrádat myšlenka, že všechno není tak, jak se na první pohled zdá. Těžko říct, zda jde o zkušenost ze stovek her, jimiž člověk za život prošel, nebo jde o přirozenou lidskou podezřívavost. Všudypřítomné čekání na zvrat je nicméně velice podobný.

Recenze Under the Waves, nenaplněného pokusu o nástupce Firewatche
i Zdroj: Miroslav Václavík / Hrej.cz

V roli Stana, profesionálního potápěče, se snažíte zmizet z normálního života a vyrovnat se s ránami, které vás v životě potkaly. Stáváte se proto zaměstnancem nadnárodní společnosti UniTrench, jež v mořských hlubinách provádí těžbu a provozuje řadu obrovských zařízení. Vaším úkolem je běžná údržba, řešení drobných či vážnějších problémů a komunikace skrz vysílačku s jedním konkrétním nadřízeným. Běžnou aktivitu však neustále nabourávají vzpomínky a noční můry, jež pomalu odkrývají, co přesně se v nedávné minulosti stalo – od začátku sice tušíte, nejde o nic zamotaného, ale do finálního vyřčení nemůžete brát nic za jisté.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 859 Kč (Microsoft Store)
  • Česká lokalizace: Ano
  • Faktor znovuhratelnosti: Drobný
  • Bude vás bavit: Pokud milujete podmořské světy a truchlení
  • Nebude vás bavit: Jestliže čekáte kvality Firewatche

Většinu dní hluboko pod nekonečnou hladinou trávíte dost podobně: kafe, rychlý přehled úkolů a hurá do Měsíce, vašeho podvodního vozítka. S ním ostatně trávíte tolik času, že k němu hlavní hrdina pravidelně promlouvá a funguje proto jako nástroj pro nenásilnou interpretaci jeho myšlenek. Z nichž čím dál častěji cítíte, jak velká rána na duši mu po nešťastných událostech zůstala, a jak se pomalu potápí do spirály nevyřešeného.

HEZKY ČESKY

Když už jsem zmínil vozítko Měsíc – ano, skutečně je pojmenováno česky, ostatně jako všechno ve hře. Under the Waves se totiž může pochlubit českým překladem všech textů, dialogů a popisků. Pro méně zdatné angličtináře tak půjde o vykoupení, jelikož příběh nešetří složitými konstrukty, stejně tak není každý odborník na terminologii podmořského inženýrství. Kvalita českého překladu je nicméně velmi dobrá a jen občas člověk narazí na nějakou nepřesnost vycházející z neznalosti kontextu.

Naprostou většinu času strávíte plavbou buď v Měsíci, nebo na vlastní pěst. Krásu podmořského světa výborně podtrhuje celková stylizace, která může v určitých momentech připomínat třeba Life is Strange. Rozmanitá fauna a flora dodává každé výpravě na jedinečnosti a během přibližně 6-8 hodin herního času budete konstantně narážet na nové objevy živočichů či rostlin. Jednou z volnočasových aktivit je ostatně focení všeho, co pod vlnami potkáte. Vzhledem k výstavbě příběhu a jednotlivých úkolů se navíc nevracíte na stejná místa z jiného důvodu, než že se vám chce. Bohužel i když jedete na jiné místo, samotná náplň bývá notně podobná.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama