Syberia: The World Before Recenze Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo

Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 8. 2022 11:20

Seznam kapitol

1. DVĚ LINIE 2. CHLADIVÉ SLUNCE

Herní sága Syberia jistě patří do výkladní skříně dnes už téměř mrtvého žánru point and click adventur. Na její čtvrtý a asi poslední díl jsme se podívali se zpožděním, ale zároveň i s novinkou v podobě české lokalizace.

Reklama

KOČKU DO KOTLE

V rámci zhruba dvanáctihodinového příběhu samozřejmě hrají prim dialogy posouvající příběh a průzkum prostředí s hádankami. Vezměme to popořadě od nejlepšího k nejhoršímu. 

Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Herní puzzly mě vyloženě nadchly. Ne, že by ve všech případech perfektně dávaly smysl v rámci světa, zpravidla jde ale o velmi pečlivě prostorově navržené systémy se zábavnými funkcemi, spoustou pohyblivých součástek a tak akorát vyváženou obtížností řešení. U žádného puzzlu jsem úplně nezakysl, zároveň jsem ale nikdy neměl pocit, že mě tvůrci považují za idiota. I v nejhorším případě je pak vždy připravená in-game nápověda. Vzhledem k dále řečenému je jen škoda, že jich ve hře přece jen není o něco více.

S dialogy už je to o něco ošemetnější. Příběhově je hra na velmi vysoké úrovni, ústřední zápletka je poutavá, má spád a i když jsem už v půlce dost dobře tušil, kde je zakopán pes, nechal jsem se příjemně unášet. Čas od času to ale v rozhovorech trochu zavrže a některé scény mi přišly tak trochu jako pěst na oko. Nevyvážené jsou i postavy, zatímco klíčové tváře jsou bravurně napsané, uvěřitelné a po vzoru moderních her nejsou černobílé, některé vedlejší působí trochu karikaturně a poplatně tomu, aby se hra někam posouvala.

Především při pohybu po lokacích mi ale hodně tekly nervy

Nejslabším prvkem je pak průzkum prostředí, a má to jeden jednoduchý důvod. OVLÁDÁNÍ. Do Syberie jsem se pustil pěkně po staru s myší, a i když je fajn, že vám hlodavec naprosto stoprocentně vystačí, často jsem ho měl chuť překousnout a vyhodit z okna. Některé hratelnostní prvky jsou fajn, různé momenty, kdy musíte kurzorem šmrdlat aby hrdinka utřela nepořádek z památníku, otevřela truhlu nebo pootočila ventilem jsou super. Především při pohybu po lokacích mi ale hodně tekly nervy. Ve více… labyrintózních místech, jmenovitě v sekci se hřbitovem, je téměř nemožné postavu nasměrovat tam kam chcete a Kate opakovaně kroužila sem a tam po slepé cestičce, zatímco jsem se ji snažil silou vůle donutit odbočit. Situaci navíc nezlepšuje ani zamčená kamera, která často naprosto nelogicky mění úhly pohledu. To je bohužel u point and click adventury dost zásadní přešlap a situaci nezlepšila ani řada dosavadních patchů. 

CHLAD

A je to škoda, protože jinak má hra co nabídnout. Nezmiňoval jsem momenty, kdy pomocí přepínání mezi postavami v současnosti a minulosti celkem svěžím způsobem řešíte hádanky. Tradičně fantastickou záležitostí je stylizace a soundtrack. Syberie má neuvěřitelně hutnou, mlhavou a chladivou atmosféru, ať už se pohybujete v sibiřském dole nebo na horské chatce v předvečer druhé světové války. Atraktivitě světa přispívají také jeho unikátní prvky a design technologií, robotů a počítačů. Jednotlivé lokace, především městské ulice, jsou velmi citlivě sestavené, a i když po nich aktivně nepochodují jiné postavy, dýchají na vás životem. Zmíněný soundtrack pak celkový dojem podtrhuje velmi jemnými, emotivními linkami. V tomhle ohledu není co vytknout.

Recenze Syberia: The World Before - adventurám ještě neodzvonilo
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Technicky nejde o vyloženou bombu. Stylizace sice lecos zamaskuje a třeba interiéry působí velmi detailně, bolístkou jsou ale obličeje, animace a mimika postav, ve kterých musíte emoce spíše snaživě hledat. To je u silně příběhové a melancholické hry v dnešní době docela škoda, na druhou stranu ale není stav tak špatný, že by vás brzdil od vychutnání příběhu a některé scenérie i tak berou dech.

Celkově jde o velmi povedenou vzpomínku na zlatou adventurní éru, s poutavým příběhem, originálními prvky, skvělými hádankami a nádhernou, svébytnou stylizací a soundtrackem. Česká lokalizace je taktéž téměř bez výhrad, nedrží se křečovitě předlohy, umí si pohrát s jazykem a úpravy by si zasloužily jen některé dokumenty, které nepůsobí moc přirozeně. Jen škoda o něco slabšího zpracování postav a bohužel často katastrofálního ovládání.

Syberia: The World Before
Windows PC

Verdikt

Benoit Sokal může odpočívat v pokoji. Syberia: The World Before dělá čest žánru a nyní si ji můžete vychutnat i se skvělou českou lokalizací. Jen si raději vezměte gamepad...

Co se nám líbí a nelíbí?

Poutavý příběh na více časových linkách
Zábavné a efektní hádanky
Vyvážená obtížnost, spád
Fantastická stylizace a soundtrack
Občas zoufalé ovládání a úhly kamery
Slabší zpracování obličejů a animací postav
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama