TT Isle of Man - Ride on the Edge 3 Recenze Recenze slušných závodů TT Isle Of Man: Ride on the Edge 3

Recenze slušných závodů TT Isle Of Man: Ride on the Edge 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 5. 2023 17:10

Seznam kapitol

1. ROČNÍKOVKA 2. OSTROV MUŽE

Za královnu motorsportu považujeme Formuli 1. Královnou jednostopého motorsportu by v tom případě mohla být série MotoGP. A trůn motorsportového podsvětí může patřit šílenému podniku Tourist Trophy na Isle of Man. Jaká je už třetí herní adaptace tohoto téměř sebevražedného závodu?

Reklama

S železnou pravidelností u recenzí závodních her připomínám, že zatímco na čtyřech (a více) kolech mě zajímá prakticky každý špás, jednostopá přibližovadla mě nechávají chladným a vlastně k motocyklům nemám žádný vztah. Platí to ve skutečném životě, při sledování motorsportu, ale i na obrazovkách počítačů a konzolí, kde dlouhodobě hraju všechno závodní, s výraznou výjimkou motorkářských her. A přece občas toto pravidlo poruším a zkusím se mrknout i na svět, kde ještě bůh nevynalezl ten nejlepší řidičský prostředek - volant.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1799 korun
  • Obtížnost: Klasické nastavení v procentech - soupeři umí být dokonalí i naprosto tupí, hlavně ale obtížnost vyplývá z jízdního modelu, obří rychlosti a krkolomných tratí. Jízdní model nabízí tři režimy, už na prostřední je jízda výzva a neodpouští chyby
  • Nabídka mapy: Zhruba 200 kilometrů silnic přepracovávajících skutečný ostrov Man

Platí to i pro TT Isle Of Man: Ride on the Edge 3. Předesílám, že jsem předchozí dva díly nehrál, což sice není úplně šťastné, na druhou stranu ale ke hře přistupuji jako nepopsaný list a dokážu hru přiblížit i těm, kteří se sérií taktéž nemají žádné zkušenosti. Za projektem stojí italská parta RaceWard Studio s přispěním milánského Naconu. Jednostopé závodní hry se, zřejmě, rodí prakticky jen v této jihoevropské zemi, protože kromě těchto dvou italských studií fanoušky motorek baví snad jen taktéž milánští Milestone s jejich MotoGP, MXGP, Monster Supercrossem a Ride.

Na rozdíl od trochu rozkolísaného renomé Milestone mají ale RaceWard a i samotná série Ride on the Edge celkem solidní pověst. Povedlo se jí dostát i v třetím díle?

ŘÍKAL SI HURIKÁN

Motocyklový závod Isle of Man Tourist Trophy asi lidem, kteří klikli na titulek této recenze, není potřeba příliš představovat. Někteří ho milují, jiní k němu můžou mít výhrady, faktem ale je, že jde o asi nejšílenější oficiálně organizovaný motorsportový podnik na světě. Nevím do jaké míry je téměř 270 smrtelných nehod během zhruba stovky ročníků (jen během loňského ročníku jich bylo šest), důvodem k chlubení. Na druhou stranu jsou ale nabušené motocykly prolétající často i více než třísetkilometrovou rychlostí uličkami britského venkova chtě nechtě celkem atraktivní podívanou i pro člověka, kterému klasické okruhové závodění motorek moc neříká.

I laik snadno pozná, že hlavní disciplína Tourist Trophy, tedy okruh Snaefell Mountain Course vinoucí se kolem celého ostrova, je opravdu vyčerpávající a bláznivá výzva. Má totiž přes 60 kilometrů a křivolaké silničky opravdu nesplňují bezpečnostní podmínky mezinárodní automobilové federace. Během zhruba 16 až 20 minutového průjezdu okruhem tak musíte zatnout půlky, zakroutit plynem na doraz a ideální stopou svištět úzkými městečky, relativně rovnými sekcemi v polích nebo nebezpečně zvlněným stoupáním v místních horách.

Naživo jde samozřejmě o zážitek pro ty největší šílence, i hře se ale naštěstí daří tenhle naprosto klíčový prvek velmi dobře reflektovat. Samotné závodění je totiž zpracované na jedničku a prostě a jednoduše zábavné. A taky brutálně obtížné. K dispozici jsou sice celkem tři varianty obtížnosti simulace a hra vám umí nastavit kdejakou berličku, i tak je ale třeba dostat přehnaně výkonný stroj trochu do ruky a postupně se sžívat s tím, jak ideálně držet stopu, jak ubírat a přidávat do zatáček, jak pracovat s hmotností a vyvážením a že jakékoliv štrejchnutí pažitu podél asfaltu většinou vede k šílenému karambolu.

Recenze slušných závodů TT Isle Of Man: Ride on the Edge 3
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Pokud se vám ale tohle všechno povede, výsledkem je fascinující podívaná, která umí jako málokterá jiná hra podat pocit rychlosti. Možná jde o kombinaci grafických triků a faktu, že se i na skutečném ostrově Man závodí na nebezpečně uzoučkých silnicích často obehnaných ploty, stromy a domy. Takový průlet Mulsanne v jiných hrách působí proti řezání některých klaustrofobních rovinek v Ride on the Edge doslova jako poklidná projížďka. A to je moc dobře.

Pak už přichází na řadu nutnost učit se zpaměti samotnou trať. Kromě hlavního dlouhého okruhu můžete jezdit i jednotlivé sekce a k dispozici je i spoustu dalších kratších okruhů, protože hra tentokrát nabízí prakticky kompletní silniční síť ostrova. Mělo by jít o velmi věrnou předělávku jedna ku jedné, o čemž svědčí i to, že starší pokračování údajně využívají někteří skuteční jezdci, aby si mezi ročníky osvěžili paměť. 

Recenze slušných závodů TT Isle Of Man: Ride on the Edge 3
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Vzhledem k vysoké náročnosti samotného závodění jsem ale ani při recenzování nedošel tak daleko, abych se na tratích začal o něco lépe orientovat a tak ve screenshotech kolem vidíte amatérskou vizualizaci ideální stopy. Můžete se mi smát, ale zkuste si to sami. Uvidíte, že vodit motorku po uzoučkých stezkách není nic snadného a držení ideální stopy je na Manu opravdu životně důležité.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama