Company of Heroes 3 Recenze Recenze singleplayeru Company of Heroes 3, pokračování se známými základy a několika novotami

Recenze singleplayeru Company of Heroes 3, pokračování se známými základy a několika novotami | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

21. 2. 2023 10:25

Seznam kapitol

1. HEZKY PO SVÉM 2. ZAJÍMAVÉ NOVOTY 3. ROMMEL A AFRIKA

Dlouhých deset let. Tolik času uběhlo od vydání Company of Heroes 2 – a i když jsme se napříč lety dočkali několika rozšíření, upřímně jsem na sérii pomalu zapomněl. Respektive, nečekal bych, že se Sega rozhodne po tolika letech navázat pokračováním. Jak ale poslední sezóny ukázaly, návraty starých značek bývají poměrně úspěšné, a tak se po čase setkáváme s Company of Heroes 3.

Reklama

Relic si nejspíše dobře uvědomoval, že souboje budou fungovat i po letech, vzhledem k dnešní nenasytnosti hráčů ale je potřeba něco navíc. Pokud tedy nejste zarytí milovníci multiplayeru, velice pravděpodobně zamíříte do příběhové kampaně, kterou tvoří dvě, pro mě velice rozdílné, větve.

V té první se v roli spojenců pustíte do obsazování Itálie. Vše začíná na velké mapě, která nápadně připomíná velké mapy z Total War. Napříč světem jsou rozeseta města a další podobné překážky, zenřpíjemňující pochod na Řím, tedy cíl kampaně. I když jsem dále chtěl pokračovat v porovnávání s Total War, ve výsledku je italská kampaň spíše takové Heroes of Might and Magic.

Recenze singleplayeru Company of Heroes 3, pokračování se známými základy a několika novotami
i Zdroj: Hrej.cz

Jednotlivá města se rozdělují na několik typů, mě osobně ale zajímal pouze jeden, a to přístavy, které vám zvyšují populační limit, a tedy počet jednotek, které si můžete postavit. Jednotky si představte jako hrdiny z HoMaM, kteří chodí po mapě a typicky mají limit pro počet kroků. Navíc ale disponují akčním bodem, se kterým mohou zaútočit na nepřátelskou jednotku nebo město. 

Více komplexnosti bych v tom skutečně nehledal. Jistě, jednotky i města mají různé schopnosti, na které časem narazíte a možná je i občas využijete. Problém ale spočívá v tom, že umělá inteligence ve hře moc chytrosti nepobrala. I když jsem hrál na standardní nebo těžkou obtížnost, v obou případech se nepřátelé vydávali pouze na souboj jednotka proti jednotce a nikdy mi nenapadli už získaná města, která mimochodem nelze bránit jinak, než umístěním jednotky – což mi přijde jako velká škoda.

Recenze singleplayeru Company of Heroes 3, pokračování se známými základy a několika novotami
i Zdroj: Hrej.cz

Průchod kampaní pak představuje střídání mezi poměrně nudným procházením na mapě a zábavnějšími souboji ve stylu klasické real-time strategie. Ve většině případů jde o standardní souboje o body na mapě, do kterých vám hra občas vpálí různé miniúkoly v podobě použití nového typu děla nebo vyproštění vozidla. V ještě menším počtu instancí se  změní i režim souboje, kdy musíte ubránit své jednotky proti ofenzivě nepřátel nebo plníte misi v rámci naskriptovaného scénáře.

Přiznám se, že u Company of Heroes jsem na stereotyp poměrně zvyklý. Souboje jsou totiž natolik zábavné, že i po 20 hodinách jsem moc často automatické dokončení potyček nevyužíval a neustále se pouštěl do bitvy na poli. Je ale pravda, že italská kampaň by přeci jen zasloužila ještě nějaké oživení, protože postupné obsazování měst a souboj s jednotkami probíhá na otevřených zelených pláních, které jen občas doplní malé vesničky – v tomto ohledu jsem možná měl raději městské zástavby ze druhého dílu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama