Sherlock Holmes: The Awakened Recenze Recenze Sherlock Holmes The Awakened, lovecraftového snu, ze kterého se nechci probudit

Recenze Sherlock Holmes The Awakened, lovecraftového snu, ze kterého se nechci probudit

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

11. 4. 2023 15:00

Seznam kapitol

1. Evoluci nezastavíš 2. N'ghft nafl'fhtagn 3. Díky za vše, sire Arthure

Sherlock Holmes je zpátky na scéně a to hned v remaku jednoho z nejoblíbenějších příběhů série. Spojení Lovecrafta s Doylem neslo v roce 2007 ovoce, dokázal ale detektivní příběh odolat zubu času a poměřovat se s novou konkurencí?

Reklama

Ukrajinské studio Frogwares není v detektivkách žádným nováčkem. Hry o brilantním detektivním poradci, Sherlocku Holmesovi, vyvíjí už přes dvacet let a nevypadá to, že by plánovalo zpomalovat. Právě naopak. Posledním titulem s názvem Chapter One spustili vývojáři novou dějovou linku, která Sherlocka ukazuje v trochu jiném světle. Už to není ten moudrý detektiv s respektem všech policistů v Londýně, jakožto spíše začínající detektiv-génius, který zároveň řeší vlastní psychické problémy. V nich mu rozhodně nepomůžou události nejnovějšího titulu The Awakened, mapujícího asi to nejšílenější dobrodružství, jaké dvojice Holmes-Watson zažila. 

Starší titul, nový kabát

Jak již bylo zmíněno, The Awakened je “pouze” remakem, po příběhové stránce tedy nečekejte nic převratného. Nelze ale zároveň říct, že by autoři jen překlopili příběh a natlačili to všechno do novější grafiky. The Awakened byl vytvořen tak, aby volně navazoval na zmíněný Chapter One. Holmes a Watson spolu krátce sdílí byt na Baker Street, mají za sebou prvních pár případů a John se pokouší psát. Zároveň je zde na předchozí titul dost odkazováno, ať už jde o Sherlockovy vzpomínky na Cordonu, easter eggy či některé Mycroftovy uštěpačné fráze. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Vývojáři: Frogwares
  • Vydavatel: Frogwares
  • Platforma: PC, Xbox One/Series, PlayStation 4 a 5, Switch
  • Multiplayer: Ne
  • Čeština: Ano
  • Žánr: Detektivka
  • Datum vydání: 11. dubna 2023
  • Doba hraní: Čistá dějová linka je do 10 hodin, s vedlejšími aktivitami vyjde tak na 15
  • Počet halucinogenních sekvencí: Méně, než ve Far Cry, více, než v The Sims 4 

Tyto novoty naznačují nový styl vedení příběhu. Další díly by na sebe mohly navazovat a postupně rozšiřovat vyprávění do nových rozměrů. Doteď spolu totiž jednotlivá sherlockovská dobrodružství moc nesouvisela, což mělo za následek jejich velikou rozdílnost a celkovou nesourodost. Nyní to ale vypadá, že se studio Frogwares konečně našlo a teď už je jen třeba dopilovat mechanismyy k dokonalosti.

Vzhledem k tomu, že původní titul neměl otevřený příběh, muselo se plynutí z minulého dílu trochu upravit. V mnoha ohledech to bylo v dobrém směru. Například je nyní mnohem jednodušší zjistit informace od svědků. Už vám nenadávají kvůli oblečení či rase, což potěší. Na druhou stranu tvůrci zachovali přítomnost archivu, který už ale nesdílí v nějaké budově, nýbrž v kapse. Dost pochybuju, že by Sherlockrád tahal po kapsách atlasy botaniky, chemie či staré noviny. 

Recenze Sherlock Holmes The Awakened, lovecraftového snu, ze kterého se nechci probudit
i Zdroj: Hrej.cz / Petr Jan Berka

Dle mého by bylo elegantnější buď na potřebnou mapu postavit budovu archivu, nebo tuhle cestu kompletně vyškrtnout. Zároveň ve hře není ani stopy po soubojích, což jednoznačně vítám. Šarvátky nikdy nepřinášely nic zajímavého a jen zdržovaly od příběhu. Snad od prvku tvůrci neupustili jen kvůli jeho absenci v původní lovecraftovce, ale protože to prostě byla zbytečná část hry. Na druhou stranu se stále nepodařilo vyřešit problém s virtuálním sklem. Odrazy vody už působí lépe, zrcadla či brýle ale stále vypadají, jako by nebyly z tohoto světa.

Zdejší John otevře ústa pouze v případě, že z nich něco smysluplného vzejde…

Dále bych se rád dotkl postavy Watsona. Vývojáři si zřejmě mou nevyřčenou kritiku starších dílů vzali k srdci a kromě již zmíněných nedodělků zásadně přepracovali i dříve neuvěřitelně otravnou postavu Johna. Upřímně jsem se bál, že mi i tento John bude při každém špatném kroku říkat, jak už nejsem, co jsem býval a že si to ihned poznamenává do deníčku. Je to přesně naopak. Zdejší doktor otevře ústa pouze v případě, že z nich něco smysluplného vzejde a byl docela příjemným společníkem. Jako plus musím navíc připočíst i fešácký knír.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama