Dead Space Recenze Recenze remaku Dead Space – hororu, který i po patnácti letech smete většinu konkurence

Recenze remaku Dead Space – hororu, který i po patnácti letech smete většinu konkurence | Kapitola 2

Zdeněk Pudivítr

Zdeněk Pudivítr

30. 1. 2023 18:35

Seznam kapitol

1. PODEZŘELÉ TICHO 2. DVAKRÁT MĚŘ, KONČETINY ŘEŽ 3. OBSAH NA ROZDÁVÁNÍ

Po zkušenostech z posledních let už určitě nikoho nepřekvapí, že se ani začínající rok 2023 neobejde bez nejrůznějších předělávek starších titulů. A hned zkraje přichází s velice silným kalibrem. Opěvovaná sci-fi hororová akce Dead Space z roku 2008 se pod taktovkou autorů z Motive Studio vydavatele EA dočkala kompletního remaku a vyrazila do nabité sezóny po nepříliš úspěšném The Callisto Protocol a před očekávanou novou verzí Resident Evil 4. Obhájí si pověst jednoho z nejlepších žánrových titulů?

Reklama

Mít oči otevřené se vyplatí i z dalších důvodů, protože střeliva ani lékárniček není nikdy dostatek. Ve výsledku je Dead Space velice akční hrou s velkým množstvím nepřátel, takže určitě není potřeba hlídat si každý vystřelený náboj, přesto je pro úspěšný postup vhodné si v rozumně omezeném inventáři našetřit munici a léčiva na horší časy. V případě, že se vám podaří nasbírat předmětů až příliš, můžete je uskladnit v některém z pravidelně rozmístěných terminálů s integrovaným obchodem a vyzvednout si je později.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 2099 Kč (PS Store)
  • Základní herní doba: Zhruba 12 hodin, 18 hodin s vedlejším obsahem
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Dobře vyvážená, pět možností nastavení
  • Obsahuje New Game+? Ano
  • Recenze byla psána z pohledu: Nového hráče bez zkušeností s původním titulem

Hra obsahuje v podstatě jediné platidlo – kredity, které můžete investovat především do munice a lékárniček. Pokud vám ale přesto přebývají, určitě je utraťte za předměty vylepšující zbraně a vlastnosti obleku. K tomu bude potřeba navštívit často nedaleko umístěnou speciální stanici, která vám nabídne třeba zvýšení kapacity zásobníku, vyšší poškození nebo si po nalezení nástavců na některou ze zbraní zpřístupníte zcela nové vlastnosti. U obleku je kromě klasického navýšení hodnoty zdraví k dispozici třeba větší zásobník na kyslík pro delší přežití ve vakuu nebo prodloužení dosahu telekineze a doby trvání zpomalení času.

Zbraní je ve hře celkem osm, přičemž vybaveni můžete být vždy maximálně čtyřmi. Vzhledem k tomu, že během jednoho průchodu je nemožné všechny vylepšit na maximální úroveň, se určitě vyplatí najít si své oblíbence. A že to nebude jednoduché rozhodování. Autoři si na jejich designu dali hodně záležet a ve chvíli, kdy si budete myslet, že jim došly nápady, protože vám předhodili už mnohokrát okoukaný plamenomet, se vytáhnou třeba s masivním dělem svlékajícím tlakovými vlnami nepřátele z kůže.

Univerzálně lze prohlásit, že díky přesnému míření se vyhnete mnoha nepříjemnostem

Ani variabilita nepřátel nezůstala pozadu a ačkoli je princip jejich likvidace v základu velmi podobný, tedy osekat z nich vše, co vyčuhuje, přišli vývojáři s několika zajímavými nápady. Univerzálně lze prohlásit, že díky přesnému míření se vyhnete mnoha nepříjemnostem. Některým mutantům totiž při neopatrné střelbě můžete protrhnout vak s malými dotěrnými pavouky, čímž si celý střet značně zkomplikujete, v jiných případech si ale můžete pomoct střelbou do vybuchujících výrůstků, které pošlou do pekel vše v jejich bezprostředním okolí.

Pocit ze střelby mě velice potěšil a osekávání nepřátel i jejich reakce na zásahy zbraní považuji za velice povedené. Osobně si kvůli výše popsanému cením i v základu vypnuté asistence míření, což dává hráči možnost stejnou měrou efektivně zabíjet jednoho soupeře po druhém, ale i chybovat a potýkat se s následky. Ovládání je skvěle rozvržené a i drobnosti jako citlivost míření mi přišla v základu nastavena tak, že nebylo potřeba cokoli měnit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama