Pokémon Legends: Arceus Recenze Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala

Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 2. 2022 19:25

Seznam kapitol

1. VÍTEJTE V HISUI 2. NOVÁ GENERACE 3. STARÁ GRAFIKA

Pokémon Legends: Arceus slibuje do hodně stabilní a zastaralé série her Pokémon vnést poprvé větší hratelnostní změny. Jak se je podařilo implementovat a jde skutečně o revoluci?

Reklama

POD POZLÁTKEM

Dosud jsem, oprávněně, prakticky jen chválil. Teď ale přichází kámen úrazu. Už po zveřejnění prvních záběrů a obrázků ze hry si fanoušci stěžovali, že Legends: Arceus nevypadá… úplně úměrně roku, kdy vychází. A já bohužel musím zlým jazykům dát za pravdu.

Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala
i Zdroj: Hrej.cz

Legends: Arceus není vyloženě ohavná hra, k ideálu to má na míle daleko. Snaživá stylizace leccos zakryje, práce s barvičkami je solidní a modely postav a Pokémonů jsou super. Částicové efekty už tak slavné nejsou, třeba kouř je vyloženě k smíchu. Tím nejhorším je ale zpracování světa. Dokud běháte po svých, ničeho zásadního si nevšimnete, jen výhledy do dáli moc epičnosti nepobraly. V sedle Wyrdeera je situace, díky rychlému pohybu a rozmazání obrazu, možná krapet lepší. Jakmile ale získáte závěrečnou možnost poletovat po okolí, zoufalost technického zpracování na vás přímo dolehne. Svět se do detailu načítá pár metrů před (pod) vámi a prakticky ihned mizí. Hra z posledních sil dočítá traviny a spawnuje Pokémony, v praxi ale stejně svět působí pustě, prázdně a extrémně zastarale. Sem tam se alespoň najde celkem pohledné zátiší, třeba ústřední vesnice je pěkná a pobřežní oblasti nelze upřít fotogeničnost.

Vyloženě herním problémem je odpudivá grafika při chytání létajících Pokémonů (Togekiss), kteří se vzduchem tak nějak podivně glitchují a často vám úplně zmizí z dohledu, aby vzápětí problikli o pár metrů dále.

Ve hře ale uslyšíte 0, slovy nula, vteřin dabingu

Podobně špatně je na tom i zvuk. Jako každý titul ze série Pokémon je i tento až překvapivě ukecaný, ve hře ale uslyšíte 0, slovy nula, vteřin dabingu. To už je v roce 2022 prostě ostuda. Rovněž zvukové efekty mi přišly hodně slabé a nenadchl mě dokonce ani soundtrack, který je takový nijaký.

Bohužel se nelze vymlouvat na výkon konzole. Zmiňovaný Breath of the Wild vypadá o pár řádů lépe, a to jde o skutečný open-world. Srovnání se zázračným Monster Hunter: Rise je pak doslova k pláči. Autorům musím nechat alespoň to, že ona ošklivost funguje bezchybně a nesetkal jsem se se žádnými vážnými bugy nebo pády hry.

Recenze Pokémon Legends: Arceus, svěžího pokračování, které série nutně potřebovala
i Zdroj: Hrej.cz

Ani ovládání nemůžu nechat bez komentáře. I když je navrženo pro dynamičtější použití vrhacích předmětů a zároveň ovládání vlastního týmu Pokémonů, ne vždy funguje úplně optimálně a v zápalu boje jsem občas marně proklikával všechny možnosti. Některé volby jsou utopené v nelogických nabídkách. Vedle toho bych měl také poznámku k příběhu, který jsem v recenzi spíše opomíjel a veskrze ho hodnotím kladně. Dospělé a značně přemýšlivé náměty ale často táhne ke dnu zkratkovitost a nelogičnost chování některých postav. Část zvratů je tak dost “telenovelová”.

ZMĚNA JE ŽIVOT

Na jednu stranu je Pokémon Legends: Arceus splněným snem řady fanoušků ságy. Otevírá před vámi kouzelný svět plný pestrých Pokémonů a dává vám do ruky neuvěřitelné možnosti, jako vyházet své svěřence jen tak před sebe, interagovat s nimi a kochat se. Pozměněné nebo úplně nové herní mechanismy sedí zaprděnému konceptu série naprosto perfektně a posouvají hratelnost mnohem blíže roku 2022. Pocit ze hry ale kazí příšerná grafika, příšerný zvuk a nic moc design světa.

Pokud se do pokračování podaří vyladit chyby, přinést ještě nějaké to pozlátko a především reprezentativní audiovizuál, spějí Legends k novému desítkovému standardu. Takto jde “pouze” o velmi povedené omlazení Pokémonů, které by si neměl ujít žádný fanoušek, ale zároveň fungují jako slušný vstupní bod pro hráče jinak sérií nepolíbených.

Pokémon Legends: Arceus
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Legends: Arceus přináší skvělou, inovovanou hratelnost, průzkum otevřeného prostředí a dosud nejlepší hrátky s Pokémony. Dojem ale kazí zoufalé audiovizuální podání. Tak jako tak jde o nutnost pro fanoušky série a dobrou volbu pro ty, kteří si chtějí k Pokémonům poprvé "čichnout"

Co se nám líbí a nelíbí?

Inovované jádro perfektní hratelnosti
Možnosti využívání Pokémonů a dynamičtější boj
Hra je osekaná o některé zastaralé prvky
Příjemně vyvážená obtížnost
Nabídka obsahu
Velmi slabá grafika a mizerný zvuk
Mírně krkolomné ovládání
Příběh se vyvíjí trochu překotně a nepřirozeně
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama