Minecraft Legends Recenze Recenze Minecraft Legends - tenhle experiment je nadějný, ale také plný otazníků

Recenze Minecraft Legends - tenhle experiment je nadějný, ale také plný otazníků | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 4. 2023 09:01

Seznam kapitol

1. BAJKY A LEGENDY 2. SWARMUJ 3. TAKOVÝ POTENCIÁL

Po diablovce Dungeons se Minecraft vydává dále do vod spin-offů. S Legends se ale inspiruje mnohem méně okatě. Naopak je velmi obtížné tuhle hru nějak definovat.

Reklama

Zásadní problém tkví v tom, že jsem takto na čtyřech odstavcích v podstatě kompletně popsal obsahovou nabídku hry. Ano, kampaň se vás snaží zaujmout příběhem, který je ale až na překvapivě povedený a charismatický dabing skutečně jen do počtu. Zápletka točící se kolem zlých piglinů a hodných… všech ostatních vás asi vyloženě nevytrhne a potěší jen účelově roztomilé cutscény představující obě strany konfliktu a nově přicházející nepřátele. Kromě toho ale singleplayer skutečně nabízí jen nekonečné opakování dobývání stále robustnějších nepřátelských staveb. 

Recenze Minecraft Legends - tenhle experiment je nadějný, ale také plný otazníků
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Nejdříve je tedy třeba osvobodit pár lidských vesnic a úplně identickým způsobem získat přízeň zombií, kostlivců a creeperů, které následně můžete přizvat do boje také. V postupu vám dále brání omezení kapacity inventáře nebo množství naspawnovaných a řízených jednotek, které zvyšujete velmi krkolomným stavěním jakýchsi pomníků. Tohle by podle mě šlo vyřešit mnohem elegantněji jednoduchým nákupem zkušenostních bodů v menu, ale budiž.

Právě krkolomnost je pak bohužel druhým jménem Legends. Rovnou nakousnu asi nejzásadnější výtku, kterou ke hře mám. Nerozumím moc tomu, na koho vlastně hra cílí. Pro primárně mladší fanoušky značky Minecraft bude poměrně komplexní a nepříliš dobře vysvětlený systém taktických soubojů asi až příliš složitý a vlastně kromě známých prostředí a postaviček moc nestaví na předloze. Jakkoliv si u jiných her stěžuju na přemíru nesmyslných návodů a tipů, kterými vás stále zaplavují, tady bych si naopak dokázal představit o něco konkrétnější popisky a bohatší in-game příručku. Fanoušci objevování stylem pokus-omyl možná budou mít radost, to je ale podle mě celkem nepříjemná trefa vedle vzhledem k tomu, koho chce asi hra zaujmout.

Základní mechanismy jsou vlastně v pohodě, odpočinkové řezání nepřátelských armád nějakou dobu baví

Opačný extrém v podobě hardcore stratégů totiž ohrne nos možná ještě více. Na ně je zase Minecraft Legends příliš mělký a přímočarý zážitek. V nabídce je několik různých jednotek, které ale fungují celkem standardním kamenonůžkopapírovým způsobem. Stavební složka je také spíše zběsilým závodem o to, kdo dříve a na správném místě postaví všemocný Redstone launcher (fungující v zásadě jako minomet) nebo nepřítele utluče přesilou, případně využije nepozornosti nebo nedůslednosti v obraně. Na nějaké větší budovatelské choutky to tu opravdu není.

Nechci tvrdit, že jsou Legends vyloženě mizerným zážitkem. Základní mechanismy jsou vlastně v pohodě, odpočinkové řezání nepřátelských armád nějakou dobu baví a kooperativní hraní samozřejmě posouvá zábavu o několik úrovní výše. Hra na první pohled navíc vypadá velmi dotaženě a stále si říkáte, že se na těch skvělých nápadech dá dobře stavět. Jenže vás začnou ubíjet další a další nedostatky. 

Třeba zbytečně překombinované ovládání, které vás nutí lámat ovladač a rozhodně nesvědčí rychlým reakcím na nepřátelské útoky. Vertikální mapy jsou zajímavé do doby, než musíte postavit dřevěnou rampu a trefíte se s ní až na pátý pokus. S tím pak úzce souvisí naprosto tristní pathfinding vlastních jednotek, které si nepříliš stejnorodým a kostkovaným terénem hledají cestu jen velmi obtížně. Na celkem časté báze umístěné na vysoké pylony země se tak většinou vyškrábe jen zlomek vyslaných sil, protože zbytek tupě zahučí někam do hlubin a pak se jen slepě zasekne o stěnu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama