Marvel's Guardians of the Galaxy Recenze Recenze Marvel’s Guardians of the Galaxy, největší komiksové jízdy letošního podzimu

Recenze Marvel’s Guardians of the Galaxy, největší komiksové jízdy letošního podzimu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 10. 2021 20:00

Seznam kapitol

1. STRÁŽCI JSOU TU 2. JE SUIS GROOT 3. NENÍ TO DOKONALÉ

Po roce se Square Enix opět pokouší zaujmout fanoušky komiksů od společnosti Marvel. Napravují Guardians of the Galaxy pověst, kterou virtuální Avengers trochu pošramotili?

Reklama

Když jsem před více než rokem recenzoval herní Avengers, značně kontroverzně jsem je odměnil (tehdy ještě) plnou známkou. Ano, možná šlo o trochu divoké rozhodnutí, dodnes si ale pevně stojím za tím, že příběhová kampaň Avengers byla překvapivě naprosto skvělá, efektní a zábavná. Zpětně uznávám, že zážitek skutečně kazil looter-shooter balast, který zbytečně ředil a zdržoval zážitek z poctivé komiksové týmovky, i tak ve mě ale historka o nesourodé partě zachránců Země zanechala nepochopitelně hluboký dojem.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1799 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
  • Standardní herní doba: 20 hodin
  • Česká lokalizace: Ne
  • Faktor znovuhratelnosti: I přes možnosti volby velmi nízký
  • Bude bavit i hráče, kterého bavily jen filmy? Ano, ostatně bude bavit téměř každého
  • Je nutná znalost komiksové předlohy? Nikoliv, hra si staví vlastní vesmír a spoustu okolností vysvětlí. Být fanouškem je ale samozřejmě výhodou díky řadě odkazů

S Guardians of the Galaxy se Square Enix (a potažmo Eidos) rozhodl vsadit na jinou notu. Poutavý příběh postavený na atraktivní licenci zůstal, ba co víc, tým Strážců galaxie je díky filmům možná ještě o něco víc sexy materiálem než spandexoví evendžři. Oproti starší komiksovce ale ze hry zmizely veškeré rádobymoderní inovace. Žádné lootování brnění, žádné balancování schopností a zkušenostích bodů, žádná kooperace, tréninkové mise a arénové bitvy. Jen čistokrevná, lineární příběhová jízda. Že by mělo jít o recept na úspěch? Inu, ano, ale po cestě se může pokazit cokoliv.

V Eidos to ale naštěstí zvládli.

ZACHRAŇUJEME VESMÍR, ZN. RYCHLE!

Představovat tým Guardians of the Galaxy je dost možná zbytečné. Praštěný ale hrdinský Star-Lord, divoký (rozhodně ne) mýval Rocket, dobrosrdečný strom Groot, válečník bez pochopení pro ironii Drax a dokonalá vražedkyně zahloubaná do vlastních problémů Gamora. Dokonalá pětice antihrdinů se na začátku příběhu celkem tradičně zaplete do pořádné šlamastyky. Po relativně nenápadné vykrádačce v přísně střeženém vesmírném prostoru najednou musí strážci během pár dnů sehnat obří obnos peněz, jinak skončí za mřížemi. O pokutu jde ale nakonec jen v druhé řadě.

Z příběhu a jeho okolností záměrně neprozradím nic, jde totiž o jeden ze zdaleka nejsilnějších aspektů hry. Tentokrát se scenáristé opravdu vyřádili, a i když zápletka má oporu v komiksové předloze (znalci možná přijdou o některé překvapivé souvislosti), je dostatečně originální a zábavná, aby vás naprosto bezpečně držela po celou hratelnostní dobu. Ta přitom rozhodně není krátká, zhruba dvacet hodin je na čistě lineární příběhovou hru, alespoň na dnešní poměry, téměř zázračně velká porce. Ba co víc, Guardians až na malé výjimky čas zbytečně nenatahují, stále uhánějí kupředu a je prakticky vyloučeno, že byste se začali vážněji nudit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama