Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy

Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy | Kapitola 3

Radek Raudenský

Radek Raudenský

27. 2. 2022 11:06

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. SPÍNAČE 3. POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

Logitech i další prémiový výrobci v minulém roce zásobovaly trh s herním příslušenstvím spíše cenově náročnými produkty. I když nabízí velkou kvalitu, ne každý si může (nebo chce) dovolit utratit za klávesnici 4 a více tisíc. I na ty si ale Logitech hned zkraje roku vzpomněl. Na konci ledna vydal výrobce vylepšenou verzi Logitech G413 s přízviskem SE. Jak sám zmiňuje, klávesnice je především cenově výhodná, zároveň by ale měla být pevná a spolehlivá. Zdali se toto motto splnilo si řekneme v dnešní recenzi.

Reklama

POUŽÍVÁNÍ

No dobře, zpět k mé slohovce o průměrech. Původně sem tu chtěl začít přirovnání k lidem, ale asi to není nutné. Řeknu vám to asi takhle – během dvou týdnů, kdy jsem klávesnici testoval, sem vlastně zapomněl, že tu mám nějaký nový produkt. Pro mě to prostě byla klávesnice, které sem si při používání vůbec nevšímal. Je to špatně? Ne, naprosto upřímně, po spoustě vyzkoušených klávesnicích to je naopak výtečné. G413 SE je zkrátka skvělá. Nedělá nic výborně, ale všechno skvěle. 

Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy
i Zdroj: Hrej.cz

Ono totiž to, že sem si klávesnice nevšiml, značí o jednom. Nenarazil sem na žádný problém. Zkrátka sem úplně zapomněl na to, že tu vlastně něco „testuju“. Když sem například testoval Razer s jeho speciálními Red spínači, které byly vyplněné pěnou, všímal sem si jich poměrně často. Ona pěna pro mě totiž nebyla přirozená a zjemněný dopad nebyl vždy úplně žádoucí. 

Bezdrátová klávesnice G915 od Logitechu zase vypadala úžasně, měla dobré spínače, klávesy i bezdrátovost… ale byla strašně drahá. A toho si všimnete především v té prémiovosti, kterou při pohybu s ní cítíte a vždy vás to trkne. A ta bezdrátovost byla sice dobrý bonus pro velmi úzkou sortu hráčů… ale musíte jí nabíjet žejo. 

Já k G413 opravdu nemám, až na jedno, výtku. Z hlediska používání má zkrátka vše, co je potřeba, a to včetně mediálních funkcí, které se zpřístupní skrze tlačítko Fn. Je podsvícená, tudíž nemusíte v noci pod mikroskopem hledat jednotlivá tlačítka. I když se k tomu váže jedna, asi opravdu jediná, kritika. Klávesy totiž mají temné vyvedení nápisů a pokud si klávesy nepodsvítíte, nelze text na nich prakticky vidět. Naštěstí jsou k dispozici tři úrovně jasu a upřímně asi nevidím důvod k tomu podsvícení nevyužít. Jinak je G413 SE pevná, spínače fungují skvěle… jo počkat. Na krabici je 6-key rollover, to klávesnice podporuje „pouze“ šest zároveň stisknutých kláves?

 

Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy
i Zdroj: Hrej.cz

Nikoliv milý čtenáři. Musím se přiznat, že ve chvíli, kdy sem si tuto vlastnost četl, trochu jsem se pobavil. N-key rollover totiž dnes podporují i ty nejlevnější klávesnice na trhu a jde o fíčuru dnes už naprosto běžnou. Že by klávesnice od Logitechu stisknutí více kláves najednou nepodporovala by pro mě bylo spíše úsměvné a skutečně tomu tak není. G413 má, jako každá jiná klávesnice, n-key rollover. Bohužel Logitech se očividně rozhodl uměle vytvořit „chybky“ pro to, aby hráči měli motivaci ke koupi dražších kousků. To je, dle mého názoru, i důvod, proč klávesnice svítí pouze bílou barvou – není tu důvod pro to, aby se to nedalo pomocí softwaru změnit. Ale tato „sabotáž“ je běžná i u dalších technologických výrobců, kteří dodávají úplně stejné vnitřnosti, ale cenovka se drží podle softwaru. Tudíž klávesnice ani nepodporuje propojení s Logitech GHUB, jelikož k tomu ani nemá důvod.

Recenze Logitech G413 SE, klasické klávesnice střední třídy
i Zdroj: Hrej.cz

ZÁVĚR

Myslím si, že jsem ve výše napsaných odstavcích dost jasně popsal svůj postoj a pocit z klávesnice – je to zlatý střed. Kdybych si já osobně, který za příslušenství neutrácí zbytečně velké peníze, měl koupit nějakou jasně definovanou klávesnici, od které čekám zkrátka funkčnost a mechaniku, vůbec bych se nezdráhal jít právě do G413 SE (jako v minulosti například do HyperX Alloy FPS). Stejně tak jde podle mého o excelentní vstup nováčka a bývalého uživatele membránových klávesnic do světa mechanik. Dostanete zde základ, jádro problému. Za cenu 1899 korun je to prostě bomba.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama