Kirby and the Forgotten Land Recenze Recenze Kirby and the Forgotten Land, růžového jedlíka, který dokáže spolknout takřka cokoliv

Recenze Kirby and the Forgotten Land, růžového jedlíka, který dokáže spolknout takřka cokoliv | Kapitola 3

David Plecháček

David Plecháček

5. 4. 2022 14:05

Seznam kapitol

1. PRO MĚ, PRO TEBE, PRO NÁS 2. V ZAPOMENUTÉM SVĚTĚ 3. SEŽRAT, SEŽVÝKAT, A DÁT SI I DEZERT

Nintendo hraje vlastní ligu. Těžko se to vysvětluje hráčům, kteří s hrami od japonského vydavatele nepřišli nikdy do styku, ale pokud jste nějakou typicky nintendovskou hru hráli, víte, o čem je řeč. Tu více, tu méně jde o navenek až o dětinské tituly, které v sobě mnohdy skrývají mnohem sofistikovanější vnitřek, než by se mohlo zdát. A jak už jsem psal v článku, v němž jsem popisoval demo dnes recenzované hry, jde jenom o to, jakým poměrem jsou tyto dva atributy zastoupeny.

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Jak jste možná z předchozích řádků vyčetli, Kirby je rozdělený do jednotlivých levelů, v nichž primárně hledáte unesené přátele. Někteří jsou schovaní do nejzapeklitějších secretů, stačí ale prostě dojít na konec. To bylo patrné už z dema, co ale zřejmé naopak nebylo, byla herní mapa. Jednotlivé úrovně na sebe navazují, nicméně je můžete i opakovat, abyste splnili veškeré nepovinné úkoly, a můžete si odskočit i mimo ně k věcem, které stojí tak trochu bokem.

Můžete si skočit do vesničky Waddle Deeů, kde za získané hvězdičky stavíte budovy a trávit zde volnější chvíle. V kině se lze podívat na některé cutscény, nebo třeba zhlédnout titulky. Jinde zase můžete provádět upgrady zbraní nebo zkoušet, které styly vám sedí víc. Upgrade vám vždycky nemusí sednout, jelikož může změnit třeba kadenci na úkor efektivity. V automatu lze vyzvedávat nejrůznější collectibly, a kdybych měl nějaká Amiiba, využil bych je také tam. Zatímco centrální hub se v Kirbyho hrách nacházel i dříve, právě stavění je relativně vítanou novinkou, i když probíhá tak jednoduše, jak to jen jde. Koneckonců, kdyby vás zdejší aktivity nebavily, nemusíte městečko prakticky navštívit.

Na to, jak graficky jednoduchá tahle hra vlastně je, je až s podivem, jak dokáže být v některých momentech neostrá.

Na herní mapě lze zamířit i k dalším portálům. Ty vedou ke speciálním úrovním, jež představují zajímavé výzvy na čas. Základní limit je v každém případě poměrně velkorysý, a tak nejde ani tak o výzvu samotnou, jako spíše o zpestření hratelnosti. Pokud však budete chtít splnit i přednastavený časový limit, docela se u toho zapotíte, a některé časy překonají jen ti nejostřílenější hráči. 

To zásadní už zaznělo, snad s jedinou výjimkou. Tohle všechno jde dělat i ve dvou. Kirby nabízí režim dvou hráčů. Jako obvykle, nemusíte k tomu mít žádný druhý ovladač, neboť se hra ovládá pár tlačítky a plnohodnotně jej lze hrát i s jedním Joy-conem. Pokud se do co-opu pustíte, je potřeba se nejprve dohodnout, kdo bude hrát za Kirbyho se všemi jeho vlastnostmi, a kdo se zhostí role Bandana Waddle Dee s šátkem přes hlavu a kopím v ruce. Jde o trochu… nudnější? variantu, neboť se v jistém slova smyslu vytrácí kouzlo objevování všech aspektů hry, protože to zábavnější si užije váš spoluhráč, na druhou stranu si ale hru užijete s někým vedle vás, což je vždy vítané zpestření. 

O grafiku v Kirbym nejde. Pro někoho tohle krédo platí beze zbytku, na Nintendu Switch však tak jako tak nelze čekat zázraky. Pokud čekáte nejkrásnější hru všech dob, tak tu nedostanete. Naopak, na to, jak graficky jednoduchá tahle hra vlastně je, je až s podivem, jak dokáže být v některých momentech neostrá. Neřekl bych vyloženě ošklivá, ale i v handheldu jsou dohledové vzdálenosti vyloženě tristní a šum způsobený nízkým rozlišením je prostě na rok 2022 ostudný. 

To je ale prakticky jediná hra na kráse. Druhá, minimálně pro někoho, spočívá v tom, že na těchto řádcích není nic víc. Žádné ale, žádné překvapení, Kirby je prostě takový, jaký se zdá být na první pohled. Záleží ale na úhlu pohledu. Který je ten váš?

Kirby and the Forgotten Land
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Kirby toho moc špatně nedělá, na druhou stranu toho nedělá moc. Chybí mu trochu větší ambice, které alespoň umně skrývá za jednoduchou, leč pohlednou grafiku a dětskou stylizaci, jež doplňuje hromada nápadů a možnost hrát hru ve dvou na jedné konzoli.

Co se nám líbí a nelíbí?

Prakticky bezchybná hra v každém slova smyslu
Dobře fungující kooperativní režim
Hromada nápadů, množství věcí, které může Kirby spolykat
Herní mapa a její vedlejší nápadité mise, které vytrhávají z letargie
V některých momentech je až překvapivě vidět, jak konzoli dochází dech
Chybí větší výzva (i v náročnějším ze dvou režimů obtížnosti)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama