Humanity Recenze Recenze Humanity, davové hry o davech, která vystupuje z davu

Recenze Humanity, davové hry o davech, která vystupuje z davu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 5. 2023 14:05

Seznam kapitol

1. LIDSTVO 2. KONSTRUKCE Z ABSTRAKCE

Humanity už od prvních videí působilo jako nesmírně originální a neuchopitelný titul. Jaká je tahle civilizační hádanka v praxi?

Reklama

Už dlouho jsem takhle dlouho nedumal nad výstižným titulkem recenze, který by kreativně odkazoval na námět recenzované hry. A přece se mi to povedlo. Velmi osobitý titul Humanity od studia THA Limited si totiž nic menšího nezaslouží. Nehledě na jeho kvality se mu totiž nedá upřít, že po delší době přináší mix opravdu velmi originální hratelnosti, námětu, zpracování i umělecké vize. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 799 korun (je součástí PS Plus)
  • Základní herní doba: Zhruba 10-15 hodin
  • Obtížnost: Postupem času se stupňuje. Umí být výzvou, v případě zákysu je vždy k dispozici video řešení
  • VR režim: K dispozici na PS5 i PC. Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet, podle prvních reakcí se moc nepovedl a hra se lépe ovládá na klasické obrazovce

Včera David zápolil s charakterizováním nové Zeldy, já to ale budu mít ještě obtížnější. Při popisu Humanity se totiž nemůžu opřít o podobnost s nějakým prvním dílem. Humanity je velmi jednoduše řečeno logická puzzle hra, ve které řešíte jednotlivé hádanky. Ty jsou ale vystavěny velmi originálním způsobem a navíc zasazeny do unikátně fantasmagorického světa protkaného symbolismem a abstraktním rozjímáním nad principy civilizace a vztahů ve společnosti. Že se zatím nechytáte?

JEDEN PES VLÁDNE VŠEM

Hratelnostně vlastně o tak komplexní záležitost nejde. V Humanity se zhostíte role astrálního psa, konkrétně oblíbeného shiba-inu. Ten je pro vás nástrojem pro udílení příkazů hlavnímu materiálu, kterým řešíte logické hádanky. Tím materiálem není nikdo jiný než člověk. Autoři tak humorně obracejí standardní vztah psa a člověka, zároveň ale z lidí dělají trochu neobvykle absolutně neforemnou a odosobněnou masu hmoty, se kterou nakládáte podle vlastního uvážení.

Cíle jsou dvojího typu. Buďto musíte do konkrétního bodu dostat dostatečné množství nebo dostatečně intenzivní proud davu. Druhá varianta pak souvisí s bonusy v podobě velkých zlatých postaviček zvaných Goldy. Ty je pořeba nejdříve aktivovat zapojením do pochodujícího davu. V některých případech jsou jen vedlejším cílem (jejich sbíráním si postupně odemykáte bonusy a v každé kapitole je potřeba sesbírat určité množství pro odemčení závěrečné úrovně), jindy jsou klíčoví a musíte je dostat do určitého bodu a naplnit tak cíl hádanky.

Na první pohled možná triviální úkol pak samozřejmě komplikuje provedení. Jednou z klíčových hodnot Humanity je kreativita a variabilita klacků, které vám jednotlivé hádanky házejí pod nohy. Začínáte s jednoduchými prostorovými hádankami založenými na faktu, že davy lidí přežijí jen určitou výšku pádu a umí lézt jen po určitých stěnách, přičemž máte k dispozici nekonečně proudící masu, kterou ovládáte v reálném čase. Postupem času se ale podmínky komplikují. Dojde na úrovně, kde musíte nejdříve správně rozmístit povely a pak teprve celý proces spustit (a už do něj nesmíte zasahovat). Později máte k ruce jen konkrétní množství postaviček, které vás následují. Dojde na konflikty s nepřátelskými davy, ve kterých se uplatní meče a pistole. Bojujete s bossy. Nápady se stupňují, kombinují, vrství. Hádanky jsou pochopitelně stále obtížnější a jednotlivé kapitoly se větví, takže se můžete pouštět i do vedlejších levelů a sbírat další zlaté postavičky. A tak dále.

Recenze Humanity, davové hry o davech, která vystupuje z davu
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Kdykoliv začnete mít pocit, že se současný hádankový loop začíná příliš opakovat, přijde nějaká zásadní změna nebo novota. Humanity tedy baví variabilitou a neustálým přísunem nových nápadů, výzev nebo bizarních konceptů jak předložené puzzly řešit. Samozřejmě platí, že se liší jejich obtížnost i s ohledem na to, jaký jste hráč. Spíše reflexivně a dynamicky vystavěné hádanky mi problém nedělaly, naopak u některých rozděl a spusť puzzlů se mi opravdu vařil mozek a otevřeně se přiznám, že jsem sem tam řešení vzdal a nechal si pomoct zabudovaným video poradcem, který navede na správnou cestu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama