Gotham Knights Recenze Recenze Gotham Knights - ve stínu netopýra

Recenze Gotham Knights - ve stínu netopýra

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

20. 10. 2022 13:00 1

Seznam kapitol

1. NETOPÝŘI NEVYMŘELI 2. MLÁTIČKY 3. DVĚ STRANY MINCE

Batman je mrtev, nechť žijí jeho sidekickové. Alespoň to platí v RPG akci Gotham Knights, která se stejně jako hrdinové snaží vystoupit z odkazu netopýřího muže a razit si svou vlastní cestu. Daří se jí to?

Reklama

Ve světě herních adaptací komiksových předloh už nějaký ten pátek panuje opačný trend, než u filmů. Zatímco v kinosálech už léta dominuje spíše Marvel a konkurenční DC jakoby nedokázalo najít správný recept na masově milovaný komiksový biják, u her se mu daří přece jen o něco lépe. Samozřejmě to v obou případech nefunguje moc univerzálně, post špičky komiksového hraní ale DC pod záštitou Warner Bros. dlouhodobě budovala série Batman: Arkham.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1989 korun
  • Základní herní doba: 15-20 hodin
  • Faktor znovuhratelnost: Vysoký. Každý ze čtyř hrdinů má unikátní cutscény v každé z misí a liší se jejich osudy, i když se za ně hraje prakticky stejně
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Čtyři nastavení. Na druhou nejvyšší (Medium) optimální výzva, ale občas obtížnost nečekaně vystřelí. Změnit lze kdykoliv, i uprostřed boje
  • Lze hrát ve čtyřech?: Ne, zatím je k dispozici pouze kooperace ve dvou. V listopadu má přijít arénový režim pro čtyři hráče, ale kampaně pro celý tým se zřejmě nedočkáme. Má to i herní vysvětlení - ostatní hrdinové vždy poskytují “hackerskou” podporu do vysílačky
  • Podpora DualSense: Prakticky nulová. Nevšiml jsem si žádných zajímavějších prvků
  • Chtěl bych doma mít Batcycle?: Rozhodně ne. Vraťte nám Batmobil
  • Chtěl bych doma mít Alfreda?: Rozhodně ano

První díl Asylum v roce 2009 předčil všechna očekávání, druhé City patří k vůbec nejlepším hrám historie a i třetí Knight se nemá za co stydět. Byť ho trápila přemíra batmobilování a šílený port na počítače. A proti gustu, já osobně mám rád i prequelové Origins, které ve své době hráče i novináře moc nenadchly (a které vyvíjelo stejné studio jako právě recenzovaný titul).

Zmiňuji to především proto, že i když se Gotham Knights od Arkhamské série snaží z větší míry distancovat, srovnáním se vyhnout úplně nelze. Za hrou sice nestojí Rocksteady, ale interní tým WB Montréal, navíc se odehrává v jiném univerzu. Výborné akční adventury s Batmanem v hlavní roli ale přinesly jistý precedens toho, jak může podobná hra vypadat. Navíc už nyní můžu prozradit, že toho mají oba projekty pořád hodně společného

RYTÍŘI NOCI

Gotham Knights přinášejí mimo komiksy zatím celkem neokoukanou premisu. Na úplném úvodu totiž tragicky zahyne ikonický Batman a příběh je tak zasazen do varianty Gothamu, ve kterém chybí velká část důvěrně známých postav. Nebudu zbytečně zacházet do podrobností, ale toto univerzum už netrápí většina padouchů, na které jste byli zvyklí třeba ze zmíněné série Arkham. A někteří z nich po odpykaných trestech figurují v trochu jiných rolích.

Místo muže v černém se tak do hlavní role dostávají jeho čtyři bývalí učni a poskoci. Nightwing, Robin, Batgirl a Red Hood dostávají za úkol zjednat řád ve městě, kde po Batmanově smrti bují zločin. Nepomáhá tomu totiž ani to, že životem za svou práci zaplatil i komisař Gordon, výsledkem čehož se struktura policejních složek GDPD dost změnila. Z dříve nápomocných ochránců zákona se tak stala dobře vystavěná ochrana zločinecké mafie.

Je mimochodem trochu ironické, že zatímco v Arkhamu, kde policisté stáli na vaší straně, dostal vždycky sbor neuvěřitelně po čuni a Batman ho musel opakovaně tahat z bryndy, tady jsou nepřátelsky naladění muži zákona brutálně nebezpečnou armádou, které se bojíte víc než zloduchů. Inu, korupce zřejmě dokáže motivovat lépe, než peníze daňových poplatníků.

Do příběhu celkem tradičně promluví hned několik více či méně záhadných organizací, za ústřední záporáky ale lze označit starodávné sdružení vlivných obyvatel Gothamu Court of Owls. Dál už konkrétní nebudu. Právě příběhová zápletka je totiž jedním z nejsilnějších prvků hry. Základní stavební kámen je čtveřice hrdinů, která funguje jako surově vytvořený tým. Nechci tvrdit, že by mezi sebou měli nějakou zázračnou dynamiku. Funguje to ale spíše v opačném směru. Různí batmanovští sidekickové mají sice stejný cíl, ale různý vztah ke svému padlému mentorovi, různé přístupy k tomu, jak řešit problémy a především mezi nimi na začátku hry panuje určité napětí. Právě množství dialogů, interakcí a menších, vedlejších scének, ve kterých spolu diskutují, hledají k sobě cestu nebo přemýšlejí co dál se svým životem, je překvapivě zábavnou sondou do hloubi několika smutných duší. Předpokládám, že nadchne především fanoušky komiksů, alespoň trochu si je ale užije každý příznivce dobrého vyprávění.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama