Assassin’s Creed The Ezio Collection (Nintendo Switch) Recenze Recenze Eziovy kolekce Assassin's Creed, portu pro Nintendo Switch

Recenze Eziovy kolekce Assassin's Creed, portu pro Nintendo Switch

David Plecháček

David Plecháček

24. 3. 2022 15:00 2

Seznam kapitol

1. TAK JDE ČAS 2. VŠEHO DOSYTOSTI 3. HISTORIE SE OPAKUJE

Nevím jak vy, ale já si rok 2016 pamatuju. Alespoň co se týče her. Rok Mafie 3, Battlefieldu 1, Titanfallu 2 nebo Call of Duty Infinite Warfare byl také rokem virtuální reality, rokem spekulací ohledně Nintenda NX (tedy nového Switche) nebo rokem remasterů, které zažívaly zlatou éru. Už tehdy se nahlas mluvilo o tom, co všechno by měli vydavatelé oživovat podruhé a už tehdy se mluvilo o tom, že zrovna Eziova trilogie remastery úplně nepotřebuje.

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

Zpětně asi těžko Ubisoftu jeho kalkul vyčítat. Rok 2016 totiž pro francouzského vydavatele představoval hned z několika úhlů pohledu jakýsi milník. Nejviditelnější byl fakt, že poprvé za několik let nevyšel nový Assassin’s Creed. Jak šla série s jednotlivými díly za sebou dokáže vyjmenovat hned několik z nás, což je trochu s podivem s ohledem na to, s jakou kadencí se na nás jednotlivé hry valily. Tehdejší nová konzolová generace zažila ještě tři hry – mezigenerační Black Flag, a především Unity a Syndicate – než vývojářům začal docházet dech a než přehodnotili svou strategii spočívající v totálním zahlcení trhu. Unity vítal svět s nadšením, protože právě v něm měl Ubisoft vytěžit z nového hardwaru nově dodaný výkon, ale po neblahém vydání se stejně ukázalo, že se série posouvá jen pramálo, což naplno potvrdil již zmíněný Syndicate, jakkoliv nebyl ve výsledku vůbec špatný. 

Po Syndicatu z roku 2015 měl přijít egyptský Origins. To se také stalo, jenže až v roce 2017. Možná i proto si Ubisoft řekl, že by nově vzniklá mezera v roce 2016 stála za zaplnění něčím dalším. A tak vzal Ubisoft tři díly s nejznámějším assassinem, spojil je, lehounce je přeleštil, a vydal. O šest let později si očividně vedení řeklo, že by stálo za to Ezia opět oživit, a tak edici vzalo takovou, jaká byla, hodila na to nálepku Nintendo Switch a doufalo, že se najde dostatek hráčů, kteří si chtějí zavzpomínat.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 1199 Kč
  • Obsah balení: Assassin's Creed II, Brotherhood, Revelations, snímky Lineage (prequel) a Embers (epilog)
  • Základní herní doba: +-50 hodin
  • Faktor znovuhratelnosti: Nízký, navíc existuje velká šance, že jste všechny hry už jednou hráli - doufejte tak ve špatný stav vaší paměti.
  • Obtížnost: Možná, že pro někoho překvapivě vysoká, tehdejší hry byly prostě těžší!
  • Česká lokalizace: Ano, obecně kvalitní.
  • Změnilo se něco? Krátká odpověď je ne, ale to nemusí být zákonitě na škodu.

Fakt, že se dá celá recenze šmahem popsat těmito řádky, o lecčem svědčí. Největší kritikou kolekce byla absence jakékoliv přidané hodnoty. Mluvilo se o tom, že Ubisoft vytáhl rozlišení, přetáhl všechny tři díly trochu jinačím filtrem, přibalil k nim dva filmečky uvozující a zakončující celý příběh, nasadil vysokou cenovku, vylisoval a odeslal do obchodů, což možná hodně zjednodušuje celý proces, ale ve výsledku byste dílčích změn hledali jen poskrovnu. 

Proti Eziovi hrála i doba, kdy kolekce vyšla. Roky 2009, 2010 a 2011 stále ještě nebyly tak daleko, a nebyl moc velký důvod vzpomínat na to, jaké hry to vlastně byly. Byly totiž plus minus stejné jako díly, které vyšly později, jen bez dalších vychytávek nebo dílčích zlepšení, které se na původní jádro nabalovaly jako na sněhovou kouli. Revoluce přišla zkrátka až rok po remasteru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama