Emily Is Away <3 Recenze Recenze Emily Is Away <3, simulátoru sociální sítě z dob, kdy ještě neexistoval Like House a bylo dobře

Recenze Emily Is Away <3, simulátoru sociální sítě z dob, kdy ještě neexistoval Like House a bylo dobře

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 5. 2021 15:00 7

Seznam kapitol

1. Internetové seznamování pro začátečníky 2. Letadlo na ostrov Nostalgie odlétá z ranveje č. 2008

Snažil jsem si vzpomenout poměrně dlouho, ale stejně si nedovedu vybavit, jak jsem se k sérii Emily Is Away vlastně dostal. Byla to práce pečlivě vykalkulovaného algoritmu? Nebo snad pouhá souhra šťastných náhod? Dodnes si ovšem velice živě pamatuji, jak mi první freewarový díl jednoho chladného a deštivého listopadového dne roztříštil srdce na milion kousků. A stačilo mu k tomu pouhých pár pixelů a chatovací okno. Na první díl po necelých dvou a půl letech navázala propracovanější Emily Is Away Too, no a do třetice to nezávislý vývojář Kyle Seeley zkouší s podtitulem <3. Ne tedy, že by byl poslední díl menší než tři, ale prostě… Srdíčko, chápete?

Reklama

A pokud náhodou nechápete, tak vězte, že i Emily Is Away <3 je, stejně jako její předchůdci, simulátorem internetové komunikace. Ale zatímco v prvních dvou dílech jste o srdce dvou dívek usilovali v komunikátoru nápadně připomínající legendární AOL Instant Messenger (u nás bylo známější ne zcela nepodobné ICQ), novinka přesídlila na Facebook Facenook. Licenční pravidla jsou holt nekompromisní…

EMILY, YOU SAVED THE DAY. EMILY, WHEN YOU THREW ME AWAY

Jako bych už slyšel otázku – „Proč by mě měla zajímat hra, kde si píšu s neexistujícími lidmi na falešné sociální síti?“ A ta otázka je samozřejmě plně validní, protože na nezajímavé simulátory ledasčeho dnes člověk mezi všemi těmi fantastickými fenomény jako Adam Kajumi, Clubhouse nebo sledování tvrdnutí starého chleba nemá čas. V případě série Emily Is Away by to ovšem byla obrovská škoda, poněvadž pojem „simulátor internetové komunikace“ ani zdaleka nedovede obsáhnout pocity, které ve vás tituly patřící do této série vyvolají.

Do hry vás uvede spolužák Mat, který vaše herní alter ego donutí k založení Facenookového profilu. Píše se rok 2008, popové žebříčky bere útokem Katy Perry a Lady Gaga a na vás nečeká nic menšího než poslední rok střední. V našich končinách si maturitní ročníky spojujeme hlavně s reakčními videi El Risitase (dej mu pánbůh věčnou slávu), či nově s nerozhodností ohledně samotného konání maturit. Ovšem každý, kdo někdy viděl jakoukoliv americkou teenagerskou komedii, dobře ví, že poslední ročník střední odjakživa značí hlavně pařby, maturiťák a v neposlední řadě také nejistotou v podobě blížícího se univerzitního studia. Do mixu přidejte tunu dobové muziky a křehké puberťácké vztahy, no a přesně tyto problémy budete se čtveřicí Emily, Evelyn, Mat a Kelly na Facenooku řešit.

SPĚŠNÝ VLAK DO STANICE HLUBOKO POHŘBENÝCH CITŮ PRÁVĚ VYJÍŽDÍ

Se spolužáky běžně komunikujete volbou ze tří předpřipravených odpovědí, nemusíte se tedy bát, že by vymýšlení odpovědí bylo čistě na vás. Mnohé může také překvapit, že až na barevné karikatury a obrysy vlastně netušíte, jak spolužáci vypadají. Specificky by vás to mohlo zajímat u Emily a Evelyn, což jsou jediné postavy, se kterými lze v průběhu hry navázat vztah. Tvůrce se však volbou jakési abstraktnosti šikovně vyhýbá typickému klišé, kdy si hráči partner(k)y vybírají čistě na základě vzhledu. Zde je tomu naopak, dívky si tedy vaše sympatie získají jen vlastní osobností, názory a vkusem.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 210 Kč
  • Základní herní doba: 5 hodin
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Nízká
  • Faktor znovuhratelnosti: Nevalný - druhé hraní nedoporučuji, mění se v podstatě jen poslední kapitola
  • Bude vás bavit, pokud vás baví: Emily Is Away, Emily Is Away Too, litování vlastních rozhodnutí, rok 2008, 3OH!3, žití vlastní minulostí, zasekávání se v pubertě
  • Emoční vypětí při hraní: Maximální
  • Deprese po dohrání se špatným koncem: Maximální
  • Radost po dohrání s dobrým koncem: Maximální
  • Uslyšíte ve hře Coldplay?: Bohužel ano

Jelikož i poslední díl série staví své základy hlavně na příběhu s vícero možnostmi rozuzlení, prozrazovat více se nesluší. Mohu však jednoznačně potvrdit, že Kyle Seeley i tentokrát vytvořil nezapomenutelný zážitek. Virtuálních vztahů jsem si ve hrách prožil již nespočet, zde však k přenosu emocí, na rozdíl od AAA produkce, nedochází pomocí animací či filmečků. Díky jednoduché grafice pracuje na plné obrátky nikoliv čip grafické karty, ale lidská představivost, což má v konečném důsledku naprosto zásadní vliv na vnímání virtuální „reality“. Ano, zní to neuvěřitelně, ale rozchody v Emily Is Away <3 bolí skoro tolik, jako ty reálné.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama