Dakar Desert Rally Recenze Recenze Dakar Desert Rally, skvělých závodů s katastrofálními rezervami

Recenze Dakar Desert Rally, skvělých závodů s katastrofálními rezervami | Kapitola 3

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 10. 2022 09:45

Seznam kapitol

1. MEZI ŠEJKY 2. TO DOBRÉ A TO ŠPATNÉ 3. SLIBY CHYBY

Portugalští Saber Porto se vracejí do pouští s dalším herním Dakarem. Stojí nová éra v Saúdské Arábii za návštěvu, nebo se z pouštních dun vracím pouze s pusou plnou písku?

Reklama

SLIBY CHYBY

Vadí mi i celá řada designových prvků. Hru nemůžete procházet v rámci nějaké koherentní kariéry, ale za utržené peníze si jednoduše nakupujete jednotlivá auta a k ním přidělené jezdce. S těmi pak libovolně vstupujete do jednotlivých rallye a hře tak úplně chybí nějaký pocit celkovosti. Navíc mě vyloženě deptá nutnost odemykání skrze úrovně. Jednak se až po několika hodinách hry přes fiktivní podniky dostanete k, ehm, skutečnému Dakaru. Až na 25. úrovni, což může zabrat docela dost času, se vám navíc otevře nejobtížnější varianta Simulation, kde už hra odebírá většinu berliček a nabízí ty nejnáročnější etapy. Proboha proč? Dejte mi možnost vylámat si zuby hned na začátku a nenuťte mě opakovaně projíždět překombinované “Xtreme rally” a podobné zhovadilosti. Upřímně mi vadí třeba i to, že vás hra nenechá manuálně odstartovat, nebo projet razítkovací checkpoint.

Zdánlivě obrovskou Saúdskou Arábii vám ukazuje pohledná mapa, absolutní většina z ní je ale zatím zahalená v mlze a odemkne se údajně až během příštího roku s aktualizacemi

Zdaleka největším problémem je ale až absurdně okleštěná nabídka obsahu. Ve hře úplně chybí některé prvky, které byly přítomny před čtyřmi lety, třeba možnost vystoupit z vozidla a na trati ho vyprostit. Ostatně se vám nestane, že byste třeba zapadli, protože úplně chybí fyzika bahna nebo hlubokého písku. Zdánlivě obrovskou Saúdskou Arábii vám ukazuje pohledná mapa, absolutní většina z ní je ale zatím zahalená v mlze a odemkne se údajně až během příštího roku s aktualizacemi. Až v budoucnu se také ve hře objeví naprosto základní prvky jako je fotorežim nebo opakované záběry, a počkat si musíme i na slibovanou možnost projet si mapu ve volném režimu nebo možnost vytvářet vlastní tratě. To jsou navíc věci, na které autoři ještě před vydáním neupozorňovali, a hraničí to až s klamavou reklamou.

Posledním hřebíčkem do rakve, respektive známkování, je naprosto šílená umělá inteligence. Soupeřící jezdci někdy jedou, jako kdyby píchli všechny gumy, jindy ale letí téměř nadzvukovou rychlostí. Jsou také vysoce agresivní, zběsile bourají, otáčí se na předních kolech, občas na vás na trati spáchají regulérní atentát a v některých konkrétních případech se na trati spawnují jako vláček, který se pak jednolitě vleče celou erzetou. Především u motorek je také znát, že počítač velmi okatě podvádí. S agresivitou souvisí také nepříliš konzistentní model poškození, který je sice na pohled efektní, ale dva navlas stejné dopady při skoku umí vyhodnotit úplně opačným způsobem, což vás může stát i desítky minut na trati. Úplně nadšený mimochodem nejsem z toho, že hra při navigaci stále využívá původní vzdálenosti, takže si musíte v hlavě varování o zatáčce za “čtyři kilometry” přepočítat na zhruba pětinu.

Vyloženým bonusem jsou chyby technického rázu, kdy se hra zasekne, a vy kvůli nespolehlivému ukládání pozice přijdete klidně i o několik hodin postupu. V takových případech máte chuť prohodit ovladač oknem a utopit autory v nejbližší pouštní oáze. I na Xbox Series X v režimu vysoké snímkové frekvence hra neběží zrovna optimálně. V detailnějších lokacích, jako je například jedna konkrétní džungle, framerate padá opravdu brutálně. Hraní se ale ve stop-motion umí proměnit i v momenty, kdy se jen ženete pustou pouští.

PŘI ZÁPADU SLUNCE

Výčet výše mě opravdu mrzí. Jinak totiž hra nevypadá špatně, docela pěkně se hýbe, je výborně ozvučená a nabízí pestré závodní vyžití se skutečně zábavnou hratelností. Potěší velice široká nabídka velmi efektních kamer včetně jedné “televizní” simulující zavěšení na helikoptéře. Závodění v obtížnějších režimech bych se nebál označit za jeden z nejlepších arkádových zážitků v žánru za poslední léta, dojem ale bohužel velmi výrazně kazí nepochopitelně osekaná nabídka i velmi základního obsahu. Autory přitom netlačil čas. Nemuseli dostát vydání letos, protože nejde o ročníkovou hru a ani nenese žádnou číslovku odkazující na rok 2022. Výsledkem jsou báječné, ale technicky nedotažené a obsahově na kost ořezané závody. Obrovská škoda.

Dakar Desert Rally
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Dakar Desert Rally nabízí fantasticky zábavné, adrenalinové závody. Zároveň ale nepochopitelně nabízí jen zlomek slibovaného obsahu a chybí i prvky, které měl předchůdce.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělé závodění
Zábavný systém navigace
Rozlehlý, pestrý a zajímavě nadesignovaný svět
Slušná nabídka licencovaných jezdců včetně těch českých
Efektní poškození, bohatý výběr kamer
Chybí obrovské množství i základního obsahu a možností
Bezduchý a tupý režim sport
Zbytečně agresivní, nepředvídatelná a podvádějící umělá inteligence
Designové přešlapy
Technické chyby a mizerná optimalizace i na současných konzolích
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama