Hardware Článek Recenze Creative SXFI Air Gamer, prémiového headsetu s dotykovým ovládáním a... Slotem na paměťovou kartu?

Recenze Creative SXFI Air Gamer, prémiového headsetu s dotykovým ovládáním a... Slotem na paměťovou kartu? | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

3. 9. 2021 18:30

Seznam kapitol

1. Balení a konstrukce 2. Mikrofon, zvuk 3. Funkcionalita a software

Není tomu ještě ani čtvrt roku, co se mi do nenechavých pařátů dostal headset Creative SXFI Gamer. Za cenu okolo tří tisíc korun jsem měl výhrady vlastně jen ke kvalitě zpracování a ergonomickým drobnostem, mnozí z nás však od dražších headsetů očekávají více než jen velmi dobrý zvuk. Co byste například řekli na bezdrátovou konektivitu, paměťový slot a ovládání dotykovými ploškami? To vše a mnohem více nabízí Creative SXFI Air Gamer. Povedl se i dražší bráška, nebo tentokrát v Singapuru uvařili pověstný dort pejska s kočičkou? To si povíme v dnešní recenzi.

Reklama

MIKROFON

Bez vážnějších výhrad jsem byl spokojen se záznamem zvuku. Jak již bylo řečeno, Creative k headsetu dodává hned dva druhy mikrofonů – jeden velký a standardní, druhý malý a diskrétní. Při prvním vybalování z krabice jsem měl dokonce pocit, že NanoBoom Mic je pouhou záslepkou 3,5 mm konektoru pro případ, že chcete headset využívat výhradně pro poslech. Nakonec se ale NanoBoom mikrofon ukázal v poměrně dobrém světle a obzvláště s ohledem na velikost podával kvalitní výkony, které budou s přehledem stačit na běžné telefonování či pracovní komunikaci.

Commander mikrofon u hráčů pravděpodobně přeci jen vyhraje. Ani jeho malý sourozenec se ovšem nemá za co stydět...
i Zdroj: Hrej.cz
Commander mikrofon u hráčů pravděpodobně přeci jen vyhraje. Ani jeho malý sourozenec se ovšem nemá za co stydět...

Na první poslech tak vlastně ani neexistuje důvod, proč ke sluchátkům připojovat větší CommanderMic. Při porovnání kvality zaznamenaného zvuku ovšem velice rychle poznáte, že větší v tomto případě přeci jen znamená lepší. Subjektivní kvalita, basová složka a hlavně izolace šumu z pozadí je u Commander mikrofonu mnohem lepší, i hlasitost je pak na velmi dobré úrovni. Kvalitu záznamu obou mikrofonů můžete samozřejmě okusit na přiložené demonstrativní nahrávce.

ZVUK

A pozitivně překvapovat headset nepřestává ani v odvětví interpretace zvuku. Jeho profil a podání vlastně plně odpovídají kabelovému bratříčkovi, takže tentokrát jen z rychlíku – zvukový projev je velmi vyrovnaný, schopný a dostatečně hlasitý. Při hraní je konkurenční výhoda při využití SXFI Battle módu jednoznačně zřetelná (zvýraznění důležitých zvuků jako kroky nepřátel), výborné výsledky zaznamenáte i ve filmech, kde také oceníte dnes již běžnou podporu 5.1 a 7.1 virtuálního zvuku.

Co se poslechu hudby týče, asi bych se opět jen opakoval – SXFI Air Gamer hrají na herní sluchátka opravdu dobře. Dovedly s grácií podporovat mou nově objevenou lásku ke kapele Greta Van Fleet a i díky technologii SXFI nabízí překvapivě širokou soundstage s vyváženými nástroji. Problém nemají ani se zpěvákovým vysokým ječákem a obdobně přesné jsou i v dalších žánrech, ve kterých se neprolíná velké množství nástrojů.

Zvuk linoucí se do komfortních náušníků splňuje vysoké standardy kategorie
i Zdroj: Hrej.cz
Zvuk linoucí se do komfortních náušníků splňuje vysoké standardy kategorie

Veselé a experimentální album Aim and Ignite od kapely fun. taktéž nečiní sluchátkům obtíže, jistý problém ale samozřejmě nastane ve chvíli, kdy sluchátka necháte bojovat se „zvukovým bordelem“ punkových subžánrů. V takových případech se jednotlivé tóny prolínají v rovinách, které rozhodně nezamýšleli ani samotní tvůrci. To ovšem není nic, za co bychom mohli pranýřovat herní sluchátka…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama