Hardware Článek Recenze Creative Live! Cam Sync 1080p - jak funguje webkamera za tisícovku?

Recenze Creative Live! Cam Sync 1080p - jak funguje webkamera za tisícovku?

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

5. 8. 2021 17:00

Seznam kapitol

1. Balení a konstrukce 2. Reálné používání, video 3. Fotografie, zvuk a závěr

Člověk míní, život mění. Ještě dva, tři roky zpět jsme dedikované webkamery považovali za zbytečnost – kdo chtěl webkameru, pořídil si notebook, případně volal přes telefon. S příchodem pandemické krize se ovšem situace otočila o 180 stupňů a z webových kamer se na několik měsíců stalo stejně nedostatkové zboží jako z toaletního papíru nebo rýže.

Reklama

V době psaní článku je situace víceméně stabilní a webkamery jsou opět naskladněné v hojných počtech, návyky koncových zákazníků se ovšem na dlouhá léta dopředu změnily. Spousta z nás zůstává na home officech, a i to pivo s kamarády se dá občas alespoň částečně nahradit nějakým tím videohovorem.

Většina dnešních telefonů sice disponuje obstojným předním fotoaparátem, jistě mi ovšem dáte za pravdu, že jakmile hovor trvá více než pár minut, držení dvou set gramového přístroje před obličejem není úplně šťastným řešením. Kvalita webkamer v nejprodávanějších noteboocích ovšem druhé straně stále poskytuje spíše prostor pro představivost než ostrý obraz, a tak jsme se jali vyzkoušet, jestli vám částka jen lehce přes tisíc korun zajistí lepší služby. Jako pokusný králík nám posloužila webkamera Creative Live! Cam Sync 1080p a kromě jejích vlastních schopností se podíváme i na porovnání s webkamerou v běžném notebooku.

BALENÍ A KONSTRUKCE

Kamerka s krkolomným názvem k vám dorazí ve skromné a malé bílé krabičce – tady se, na rozdíl od krabiček k herním periferiím, nehraje na styl, funkčnost má přednost. V balení kromě kamery s integrovaným držákem a kabelem naleznete pouze stručný a dostatečně názorný návod, díky čemuž dovede s trochou štěstí kameru usadit na správné místo i vaše babička.

Ohebný kloub poskytuje webkameře velmi dobrou flexibilitu.
i Zdroj: Hrej.cz
Ohebný kloub poskytuje webkameře velmi dobrou flexibilitu.

Tělo kamery je vyrobené výhradně z plastu, který sice na omak nepůsobí úplně nejhodnotnějším dojem, hmotnost celé soupravy s kabelem se ovšem díky tomu pohybuje pod magickou hranicí 100 gramů. U samotného těla bez kabelu jsem dokonce naměřil pouhých 50 gramů. Díky nízké hmotnosti, která je navíc soustředěná přímo v těžišti, drží kamera dobře na místě a nemá tendence opouštět svou pozici.

Webkamera je vyvedena v kombinaci černého a stříbrného plastu, na přední straně se kromě hlavní čočky, dvou mikrofonů a loga výrobce nachází i indikátor činnosti. Ten ovšem není přítomen v podobě pouhé jednoduché diody, v tomto případě se rozsvítí celý nápis „Live! Cam“, což obzvláště při nedostatku světla v místnosti působí neobvyklým, až luxusním dojmem. V denních podmínkách by možná tradiční červená nebo zelená dioda udělala lepší službu, ale viditelnost je i na světle dostatečná.

Svítící nápis je efektní, ale v denním světle poněkud méně efektivní.
i Zdroj: Hrej.cz
Svítící nápis je efektní, ale v denním světle poněkud méně efektivní.

Poměrně velká čočka je nepřekvapivě dominantním prvkem celé webkamery, disponuje maximálním rozlišením 1080p, které dovede produkovat se snímkovací frekvencí 30 FPS. Oproti běžným integrovaným webkamerám oceníte i širší pozorovací úhel 77 stupňů, lepší zvuk pak slibují dva mikrofony, nenápadně umístěné pod čočkou.

PRAKTIČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

K ochraně soukromí slouží gumová krytka, kterou je s tělem kamery pevně spojená. Zde svou bitvu nad čistým designem vyhrála praktičnost – krytka sice neustále trčí ven z kamery, na druhou stranu ji ovšem nemůžete ztratit. Řešení použité Logitechem je navíc velmi spolehlivé, krytka na čočce nemá žádné vůle a své místo neopouští ani při pokusu o extrémním pohyby webkamerou.

Asi už jste na světě viděli i hezčí webkamery, praktičnost gumové klapky pevně spojené s tělem je ovšem nepřekonatelná.
i Zdroj: Hrej.cz
Asi už jste na světě viděli i hezčí webkamery, praktičnost gumové klapky pevně spojené s tělem je ovšem nepřekonatelná.

Tělo kamery je pak nerozebíratelně spojeno s kloubem a držákem. Kloub působí relativně kvalitním dojmem a umožňuje kamerou rotovat o plných 360 stupňů. Náklon je pak možný v rozmezí 30 stupňů, což by mělo pokrýt všechny požadavky běžných uživatelů. Montáž pomocí jednoduchého klipu trvá zhruba tři vteřiny a zajišťuje dostatečnou stabilitu na takřka jakémkoliv monitoru. Pokud nejste fanoušky připínání webkamery na monitor, můžete využít i univerzálního uchycovacího otvoru na tripod, stojánek samotný ale samozřejmě není součástí balení. Teoreticky je webkameru možné také postavit jen za pomoci integrovaného klipu, ten ovšem z principu není zrovna široký a výsledná stabilita má tedy daleko k ideálu. 

Usazení na monitor či displej probíhá za pomocí jednoduchého klipu, instalace je velmi rychlá, intuitivní a překvapivě spolehlivá.
i Zdroj: Hrej.cz
Usazení na monitor či displej probíhá za pomocí jednoduchého klipu, instalace je velmi rychlá, intuitivní a překvapivě spolehlivá.

USB 2.0 kabel je integrován do zadní části těla, s délkou 150 cm by měl dostačovat většině uživatelů. Napájení je samozřejmě zajištěno přímo skrze USB konektor, instalace ovladačů při připojení do Windows probíhá automaticky do několika vteřin. Žádný speciální software není potřeba a výrobce jej v tomto případě vlastně ani nenabízí. Webkamera je kompatibilní i se systémem macOS, využít ji tedy lze i s počítači od Applu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama