Counter-Strike 2 Recenze Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře | Kapitola 2

Josef Murcek

Josef Murcek

2. 10. 2023 20:00 18

Seznam kapitol

1. Nová éra, nové pořádky 2. Příznivé vyhlídky do budoucna

Zanedlouho to bude úctyhodných 25 let, kdy světlo světa spatřila nenápadná Half-Life modifikace, jejíž popularita záhy vystřelila do nebeských výšin a i v dnešní době stále vévodí celosvětovému esportu. Konkurence ale nikdy nespí, což na poli esportu platí dvojnásob, a tak se Valve rozhodlo notně vousatý Global Offensive poslat na ozdravný pobyt. A byť se nyní král s dvojkou v názvu vrací na trůn a září v celé své kráse, z toho všeho lesku nás bohužel trochu bolí oči. Navíc přijíždí na koni polonahý a jablko s žezlem vytrousil někde po cestě.

Reklama

A není to málo Antone Pavloviči?

Ve stejném duchu došlo ke kompletnímu předělání UI. Zašlé a jednoduché texty nahradily animované avatary a nápisy plné roztodivných efektů, bannery se sami zmenšují a zvětšují a vlastně vše je takové veselé a barevné. Mnohé z vás jistě potěší kompletně re-designované nákupní menu, kde se dá pohodlně nakoupit jedním kliknutím, případně vrátit omylem nakoupené zboží. Letité kmety ze série předem varuji, že se equipment přesunul z páté pozice na první, takže pokud jste zvyklí po paměti nakupovat pomocí čísel, máte bohužel smolíka. Když už jsme u zbraní, jejich celkový počet je nově omezen, protože dodávky Volkswagenu zřejmě došly a vy se tak musíte na bojiště dopravit ekologicky na kole. Musíte si tedy vybrat své favority a zbytek ponechat v zaprášeném inventáři na pospas osudu. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

Ozvučení jako takové se řádně přeleštilo, a tak většina zbraní zní podstatně lépe. Pár jich sice nesměle štěká, naštěstí se ale nepoužívají příliš často. Objektivně hodnotit moc nelze, protože je prakticky vyloučené trefit se do vkusu každého soudruha. Co se týče samotného pocitu ze střelby, zde zůstalo vše při starém a je jednoduše perfektní. Nově jsou viditelné trasy po vystřelených kulkách, což s sebou přináší místy úsměvné situace. Stačí, aby se v malém prostoru střetli tři nebo čtyři lidé, a celá potyčka následně vypadá jako souboj ze Star Wars. Stačí už jen nahradit zvuk střelby za kvílení blasterů a iluze by byla dokonalá. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

U všech zbraní se změnil recoil, takže pokud jste si za ta léta natrénovali střelbu z jednotlivých zbraní, můžete teď veškeré znalosti spláchnout do porcelánu. Ve hře je ale možné zapnout indikaci rozptylu přímo u zaměřovače, což vám pomůže hlavně ze začátku a eliminuje tak dobu strávenou střelbou do zdi kvůli zjišťovaní, jak která zbraň kope a hlavně jakým směrem. Hojně prezentovanou novinkou je nové chování a vzhled kouře z dýmovnic. Osobně tvrdím, že jde o mnoho povyku pro nic. Jasně, můžete do něj dělat dírky a vyvádět další opičárny, ale zásadní dopad na hratelnost to opravdu nemá. 

Nově jsou viditelné trasy po vystřelených kulkách, což s sebou přináší místy úsměvné situace. 

Základ, na kterém se dá stavět

Pokud si společně shrneme dosavadní poznatky, dojdeme pravděpodobně k názoru, že je příchod krále na trůn přinejmenším rozporuplný. V samotném jádru se nic k horšímu nezměnilo, všem mapám zůstal stejný design a pořád se to jako celek hraje naprosto výborně. Navíc hra nově vypadá k světu a konkurenci hrdě ukazuje, že už nepatří do starého železa. Na druhou stranu je evidentní, že by mu prospělo ještě několik týdnů, ne-li měsíců, poctivého vývoje. Valve se sice nechalo slyšet, že bude obsah dodávat postupně, ale bohužel neupřesnilo další podrobnosti. Velkým kladem je rovněž to, že nadále zůstává zcela zdarma, a to pro všechny hráče bez rozdílu. Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne a nám tak nezbývá, než vyčkat a také doufat, že tvůrci dostojí svým slibům a nové CS2 hojně zahrnou aktualizacemi. Samozřejmě doporučuji si udělat vlastní obrázek, takže neváhejte a nejnovější přírůstek do populární rodiny si rozhodně vyzkoušejte. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek
Ne úplně povedený návrat krále esportu
Windows PC

Verdikt

Nová éra přichází, a to s dvojkou v názvu a snahou tvůrců o kompletní modernizaci. Výsledek zůstal tak trochu na půli cesty a byť se hraje a vypadá jako nikdy předtím, přesto se nejde ubránit pocitu, že by mu ještě nějaká doba na ozdravném wellnessu jen a jen prospěla. Uvidíme jak rychle se Valve s neduhy a chybějícím obsahem popere a jak věrní jsou dosavadní fanoušci.

Co se nám líbí a nelíbí?

Slušivý grafický kabátek
Taktika hraje stále prim
Nový systém hodnocení
Léty prověřený gunplay
Parádní cena a přístupnost
Česká lokalizace
Chybí téměř polovina obsahu
Žádný komunitní obsah
Rozporuplné novinky
Znepřístupnění CSGO
První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama