Counter-Strike 2 Recenze Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře

Josef Murcek

Josef Murcek

2. 10. 2023 20:00 18

Seznam kapitol

1. Nová éra, nové pořádky 2. Příznivé vyhlídky do budoucna

Zanedlouho to bude úctyhodných 25 let, kdy světlo světa spatřila nenápadná Half-Life modifikace, jejíž popularita záhy vystřelila do nebeských výšin a i v dnešní době stále vévodí celosvětovému esportu. Konkurence ale nikdy nespí, což na poli esportu platí dvojnásob, a tak se Valve rozhodlo notně vousatý Global Offensive poslat na ozdravný pobyt. A byť se nyní král s dvojkou v názvu vrací na trůn a září v celé své kráse, z toho všeho lesku nás bohužel trochu bolí oči. Navíc přijíždí na koni polonahý a jablko s žezlem vytrousil někde po cestě.

Reklama

Síla jednoho fenoménu

Možná si trochu odvážně dovolím tvrdit, že tu mezi vámi nenajdu nikoho, kdo by v životě o legendárním Counter-Striku neslyšel a doopravdy nevěděl, o jaký světový fenomén se vlastně jedná. Ti fosilnější z nás se slzou v oku rádi vzpomínají na prožité LAN párty plné adrenalinové akce, opičího vřeštění, zatuchlého potu a nezdravé stravy. Obzvlášť populární byly kolové a kávové nápoje, které společně se zásobami z domova zmizely dřív než pára nad hrncem. Pak zpravidla následovala noční výprava pro řádně uleželé bagety na místní benzínku, nad jejíž přínosem se v ranních hodinách třeskutě přemýšlelo nad záchodovými mísami. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: Zdarma, příp. cca 349 Kč za Prime status
  • Česká lokalizace: Ano
  • Obtížnost: Celkem férová, hodně záleží na dosažené hodnosti
  • Bude vás bavit: Pokud jste milovali nebo stále milujete CSko
  • Nebude vás bavit: Pokud preferujete titul s velkým počtem módů

Nicméně většina z nás už léta hraje v teple a pohodlí svého domova. Dříve placený titul, pokud tedy nepočítáme prvotní modifikaci, se před necelými třemi lety přesunul do populárního free 2 play segmentu, takže si jej může dovolit zahrát opravdu každý. Tím se jeho hráčská základna prakticky zdvojnásobila a bobtnala vesele dál. Tvůrci neúnavně přidávali další a další operace či nové módy včetně populárního battle-royale, čímž hru nafoukli možná až do obludných rozměrů. Také si tím nevědomky rozmlsali herní obecenstvo, jehož část jim to teď vrací zpět i s úroky. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

Čo bolo, to bolo

Nebudeme chodit kolem horké kaše a řekněme si na rovinu to, co momentálně hráčskou obec sýří nejvíce. V právě vydaném Counter-Strike 2 máte k dispozici pouze klasický kompetitivní mód, Premiér mód, Deathmatch, procvičování s boty a lehce přepracovaný výcvik. Hotové, vyřízené. Populární team deathmatch, battle-royale mód Danger Zone, Demolition, Arms Race, Flying Scouts, Re-takes a další jednoduše chybí. Pro mě jako zastánce klasického klání se sice nejedná o velký problém, nicméně můj šestiletý syn nese ztrátu Danger Zone opravdu nelibě a určitě nebude sám. Někteří z vás mohou namítnout “no bože, tak ať zůstanou u Global Offensive”. Jenže chyba lávky, to bylo ze Steamu kompletně staženo, takže se není kam vrátit. Je tedy pochopitelné, že se většina hráčů cítí být podvedena a dává to na Steam fóru velmi hlasitě najevo. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

To ovšem není vše. Dostupné nejsou ani klasické komunitní servery, custom mapy či cokoliv jiného z workshopu. Mezi dostupnými mapami dokonce chybí známé kousky jako Train, Cache, Cobblestone, Militia či Agency. Také chybí podpora Macu, čímž tvůrci dokonale nakrknuli převážně americké hráče, protože ti si nezahrají vůbec. Sběrači achievementů se sami sbírají z toho, že jim byly dříve dosažené achievementy kompletně vymazány a v nové verzi je pouze jeden jediný. Jelikož jsou servery pod velkým náporem, byla dočasně vypnuta možnost stahování nebo sledování proběhlých zápasů (tzv. dem), a to samé platí o funkci killcam replay. Čili se zatím nepodíváte ani na to, odkud vás ten jasný haXor vlastně sundal. Vývojářská konzole zeje prázdnotou a dříve dohledatelná data jako třeba udělené poškození v ní nenajdete vůbec. I taková základní věc jako je prosté přehození zbraně do levé ruky (cl_righthand 0) rovněž chybí, což se bohužel nedá nazvat ničím jiným než naprostým diletantstvím a autoři by si měli alespoň na půl hodiny stoupnout na lego do rohu místnosti a pokorně přemýšlet nad tím, jak situaci napravit. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

Ať je mezi námi jasno

Většinu z vyjmenovaných neduhů má zřejmě na svědomí kompletní přechod na moderní Source 2 engine. Evidentně není zpětně kompatibilní a většina obsahu se musí znovu vytvořit, případně pracně předělávat. Nástroje jsou naštěstí k dispozici, takže se o budoucnost oblíbených věcí bát nemusíte. Záleží čistě jen na vás, jestli jste ochotni počkat či raději vztyčíte pomyslný prostředníček a přejdete ke konkurenci. Pokud je však tou konkurencí Valorant, tak ještě chviličku počkejte. Víceméně všem nyní dostupným mapám se dostalo faceliftu, který právě Valorant až nápadně připomíná. 

Recenze Counter-Strike 2, staronového krále esportu po omlazující kůře
i Zdroj: Josef Murcek

Okolní prostředí se totiž rázně zjemnilo, prakticky všechno zesvětlilo a pokud to bylo jen trochu možné, tak ještě zalilo sluncem. Já sice chápu, že dnešní sluníčková doba tomu sama nahrává, ovšem některé objekty se lesknou jak psí kulky (třeba rampa v Nuke), a tak toho máte ze začátku plné bulvy. Naštěstí si docela rychle zvyknete a nic pak nebrání se do bojového zápolení naplno ponořit. Navíc uznávám, že některé mapy jsou opravdu oku lahodící. Mým osobním favoritem je čerstvě přidané de_inferno, protože na tak krásnou italskou vesničku plnou nápaditých detailů a kvalitních textur je doopravdy radost pohledět, natož v ní pobíhat a střílet ostatní do kebulí. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama