Boxville Recenze Recenze Boxville, jednohubkové reminiscence Machinaria

Recenze Boxville, jednohubkové reminiscence Machinaria | Kapitola 2

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

27. 8. 2023 13:00 1

Seznam kapitol

1. NAPOVRCH ROZTOMILÉ, HLOUBĚJI ŽIVOT 2. KRÁSNÉ, ALE KRÁTKÉ

České nezávislé studio Amanita Design sice pravidelně přichází s jedním audiovizuálním skvostem za druhým, někomu se však mohou pauzy mezi tituly zdát zbytečně dlouhé. Hledat pak něco, co se stylu tuzemských vývojářů alespoň trochu přiblíží, může být oříšek. Jednou z variant je Boxville, krásná point-and-click adventura, jež dává vzpomenout na oblíbené Machinarium.

Reklama

JSME TU JENOM NA SKOK

Jak budete světem Boxville procházet, nutně se za chvíli začne vkrádat otázka, na jak dlouho to všechno vlastně je? A tím se dostáváme k největší nevýhodě titulu, i když nejde vyloženě o negativum – hra stojí pár korun, na Xboxu, kde jsem hru recenzoval, vyjde na 289 Kč. Ale prostě je jí málo, hrou zvládnete proletět klidně za dvě hodiny, pokud se někde zaseknete, tak za tři. Svět a jeho roztomilost by však bez problému zvládla unést i trojnásobek, aniž byste začali koukat po hodinkách a hledat závěrečné rozuzlení. 

Větším problémem je pak spíše zobrazování interaktivních prvků, to v podstatě chybí. Minimálně zpočátku tak člověk trochu tápe, co se dá sebrat a kde se co dá použít. Při najetí kurzorem na objekt se totiž nic nestane, žádná známá změna kurzoru, naštěstí se alespoň při uchopeném předmětu v inventáři kurzor u interaktivních předmětů zvětší. Jde o drobnost, u níž si ale dokážu představit, že v případě nějakého záseku dost znepříjemní život. V takovou chvíli hráč asi bude přebíhat z obrazovky na obrazovku a klikat na všechno, co alespoň trochu připomíná věc na sebrání či akci.

Ovládání na gamepadu je bezproblémové. Ve hře se neobjevují žádné akční pasáže, na všechno tak máte dost času a můžete si pohodlně přejíždět kurzorem tam a zpátky. Dokonce nevyužíváte ani žádných dalších tlačítek, máte prostě jedno na všechno, a to stačí. Do inventáře se dostanete přiblížením k hornímu kraji obrazovky, a víc netřeba.

POCTA MACHINARIU

Od prvních momentů máte ze hry obrovský pocit, že vývojáři milují Machinarium. Nutno ale jedním dechem doplnit, že nejde o žádnou prachsprostou vykrádačku, v tomto případě našlo studio ideální poměr mezi inspirací a vzdáním holdu. Estetika her od Amanity na vás dýchá, jednotlivé postavičky se i velmi povědomě hýbají a interagují s prostředím. Svět je sice úplně jiný, ale budete se tu cítit jako doma.

Point-and-click adventura Boxville rozhodně naplňuje všechny prvky, jež byste od podobného titulu čekali. V ničem vás nepřekvapí, v ničem nevybočí, a to je občas taky potřeba. Prostě si sednout, užít pár hodin velice příjemného objevování a vše zakončit – pozor spoiler – tak, jak se v pohádce má. Každým kliknutím ukrojíte další krajíc příběhu, v němž si pomůžete s hodnými plechovkáči a poradíte s těmi zlými.

Boxville
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
iOS iOS
Android Android
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Nádherná kreslená adventura Boxville nabídne přesně to, co od ní budete po zhlédnutí screenshotů očekávat. Pohodová point-and-click záležitost v pohádkovém duchu, jež však není prostoduchá a odkrývá i něco málo z nepohádkové části života. Užijete si každý okamžik, kterých je bohužel velice málo a za pár chvilek je konec. Cena sice odpovídá, ale mnohem víc mrzí pocit, že byste ještě pár hodin lepenkový svět rádi prozkoumávali. Jestliže ale milujete Machinarium, nesmíte tuto jednohubku minout.

Co se nám líbí a nelíbí?

Nádherná kreslená grafika
Přímočarost hádanek a výzev
Klidná hudba skvěle padnoucí k hernímu zážitku
Kostrbatější interakce se světem
Krátká herní doba
Chybějící systém nápověd pro nejmenší hráče
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama