Anno 1800 Recenze Recenze Anno 1800: Console Edition, hry, na kterou jsem dočista zapomněl, ale vy byste neměli

Recenze Anno 1800: Console Edition, hry, na kterou jsem dočista zapomněl, ale vy byste neměli

David Plecháček

David Plecháček

30. 6. 2023 15:00 1

Seznam kapitol

1. NA KONCI JE VŽDYCKY DEVÍTKA 2. ... TAK PROČ TADY SVÍTÍ OSMIČKA?

Málokdy o tom mluvím, ale miluju strategie. A protože jsem za roky s ovladačem v ruce zlenivěl, musím bohužel konstatovat, že už ani strategie mě nedonutí zapnout počítač a jít trávit volný večer k pracovnímu stolu. Už dlouho ale bojuju s pocitem, že nemám co hrát. Mám pocit, že někde na Steamu bych určitě narazil na nějakou kvalitní strategii, ale na konzoli? Ukažte mi aspoň jednu! A tak ačkoliv jsem Anno 1800 už jednou hrál, jeho příchod na konzole i po letech kvituji.

Reklama

Nejsem bůhvíjaký pamětník, a tak držím v paměti především svůj první (dosud nejoblíbenější) díl série, Anno 1404. Ta hra měla všechno. Dodnes mám pocit, že musí vypadat v konkurenci podobných her přinejmenším stále k světu. Kromě vizuálního pozlátka byla zasazena do pozdního středověku, což jí dávalo jedinečnou atmosféru umocněnou objevováním orientu, a nejenže tak byla snadno odlišitelná od konkurence, zároveň pokrývalo dobu, kterou mám obecně rád. No a co se herních mechanismů týče, Anno bylo vždy budovatelskou strategií orientovanou na obchodního ducha hráčů a diplomacii jako takovou, a… já nejsem vyloženě vášnivý obchodník, ale stavím rád, a tak přežiju i ten zbytek.

Můj hlad po Annu, létá páně 2019, umocnila i předchozí rozhodnutí Ubisoftu. Jakkoliv to dnes vypadá, že tahle firma dělá jeden kiks za druhým prakticky nonstop, v době původního vydání osmnáctistovky na PC tomu tak úplně nebylo. Předcházející rozhodnutí zasadit tehdy historické Anno do futuristických dílů 2070 a 2205 tak působí i po letech jako pěst na oko. Experiment se nepovedl, a tak po fantastickém (a fantasticky přijatém) 1404 série tápala a právě díl popisující ročník 1800 měl být návratem, na který budeme vzpomínat i po letech.

Nestalo se, minimálně v mých očích na tuhle hru kde kdo zapomněl.

Přiznám se, že i já.

Ale neprávem.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 999 Kč
  • Na kterých platformách vychází? Nově PlayStation a Xbox, dříve i PC
  • Potěší vás v případě, že: Že vám chybí budovatelská strategie. Na trhu jich moc lepších není.
  • Česká lokalizace: Není, a je to škoda. Hra je poměrně ukecaná, a pokud nevládnete anglickým jazykem, může být trochu matoucí.
  • Jak dlouho mi hra vydrží? S ohledem na režimy nekonečně dlouho.
  • Bude vás bavit, pokud: Máte rádi historii a strategie.
  • Budete nenávidět, pokud: Zatvrzele přísaháte nehrát strategie na ovladačích.

Anno 1800 samo o sobě udělalo všechno, co mělo, a to přesně tak, jak mělo. Jestli ve mně Anno 1404 vyvolává dodnes vzpomínky na krásnou hru, Anno 1800 mám zafixováno jako absolutní vrchol tehdejších strategií. Takhle měly vypadat všechny hry, které chtěly vstoupit do debaty o nejkrásnější strategii vůbec, a moc dalších takových her od té doby nevyšlo. Kromě vysokého standardu technické úrovně (vykoupenou stejně vysokými nároky na počítače) nabídlo tohle dílko i skvělou hratelnost a všechno to masíčko, které fanoušci série mají rádi.

V rámci kratičké rekapitulace stojí za zmínku, že v době vydání Anno ztratilo potenciální zájemce odchodem ze Steamu a/nebo dostupností skrze nepopulární Uplay. O vysokých HW požadavcích byla řeč, objevovaly se však také nepotvrzené zprávy o tom, že je zvyšuje i přítomnost DRM ochrany stejně jako u všech tehdejších her Ubisoftu. 

Čistě početně si ale ke hře našlo cestu mnohem víc hráčů, než bylo pro sérii do té doby zvykem, a minimálně z počátku přibývalo majitelů raketovým tempem. Nakolik zájem postupem času ochladl nevíme, ale fakt, že i po čtyřech letech čtete recenzi na konzolovou verzi, značí, že Ubisoft – jako správný průmyslový magnát – asi větří potenciál ze hry ještě něco vytěžit.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama