Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz
Forza Horizon 5 Článek Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 11. 2021 15:01

Seznam kapitol

1. ZAČÁTKY V MEXIKU 2. PESTRÝ SVĚT

Už zítra se první “smrtelníci” vydají do Mexika v novém pokračování závodní série Forza Horizon. Já jsem už v pestrém světě v rámci předběžného přístupu něco odjezdil, přináším tedy deset tipů nebo postřehů, které se vám zítra (pokud vlastníte ultimátní edici) nebo příští úterý (ve všech ostatních případech) budou hodit. Tak jedeme!

Reklama

MOTÝLI BEZ KŘÍDEL

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

I ve Forze Horizon 5 najdete řadu starých aut v tristním stavu ve stodolách poschovávaných po celém Mexiku. A opět je hledání těchto opuštěných unikátů celkem zábavný a obtížný proces. Původně jsem měl pocit, že ze hry zmizel oblíbený režim dronu, není to ale pravda. Jen je zakopaný hluboko v herních menu a chvíli trvá, než jej najdete. 

Nebojte se jej využít. Prozkoumávat lokace po svých… kolech je celkem zdlouhavé. V případě hledání barn finds také platí stále stejná pravidla. Stodoly se vždycky nachází mimo cesty vyobrazené na mapě, spíše uprostřed než na hranici fialového kruhu, a často k nim vede neoznačená cestička.


TÚT

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

Už nějaký ten pátek ve hře nechybí možnost nastavení klaksonů. Kromě celé řady různých standardních tónů rozdělených dle stáří vozidla a místa původu (asijské osmdesátky troubí jinak než moderní evropské sedany) lze auto samozřejmě vylepšit celou řadou bizarních (pa)zvuků. K mexickému settingu se samozřejmě hodí Cucaracha nebo stereotypní Mexican Hat Dance. Vedle toho se ale rozšířila nabídka klaksonových rytmů o další tituly z portfolia Microsoft Game Studios. Vaše auto tak může vyluzovat melodie z Battletoads, Banjo-Kazooie nebo Ori and the Blind Forest. 

Mými favority jsou ale klasické zvukové efekty. Nabušený Urus tak může pískat jako gumová kachnička, konvertovat soupeře skrze WOLOLO, iritovat je výstražnými tóny z Windows 10, voláním z Teamsů, oblíbenou uvítací znělkou Windows XP nebo zatraceně stylovým efektem dobíjení štítu Master Chiefa z Halo. Všechny speciálnější efekty je nejdřív nutné odemknout skrze úspěchy nebo kola štěstí.

V praxi je to samozřejmě… naprostá hovadina. Troubení na ostatní hráče je pak ale o to zábavnější.


VOCHO

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

Autoři se tentokrát snažili hráčům pokud možno co nejvíce přiblížit mexickou kulturu a jistou exotiku zdejšího světa. Bohužel se v tomto ohledu spíše opírají o zvyky, rodinu nebo společenské hodnoty Mexičanů, jeden automobilový přesah ale přece jen našli. Forza Horizon 5 vám totiž poměrně názorně přiblíží takzvaný kult Vocho, tedy mexickou lásku ke klasickému Volkswagenu Beetle.

Jedněmi milované, druhými nenáviděné auto je pro mexickou automobilovou kulturu naprosto klíčovým kusem moto historie. V rámci jedné z příběhových kampaní se dozvíte pár historických souvislostí a především se projedete v celé řadě různě upravených Beetlů. Ty jsou pak samozřejmě k dispozici i v rámci klasického závodění, brouk tedy patří k nejrozmanitěji modifikovatelným autům ve hře. 

Jen tak mimochodem, skutečný Brouk byl v Mexiku tak populární, že se z továren v Pueble exportoval i do Evropy. Přitom jde o Volkswagen, tedy německé auto. Ve své původní podobě se vyráběl až do roku 2019. Už od roku 1997 Volkswagen produkoval ohyzdnou moderní verzi New Beetle a od roku 2012 i modernizovanou, o něco méně ohyzdnou variantu Beetle A5.


VŠECHNY CHYTIT MÁM

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

V recenzi jsem zmínil nový přístup k sbírání vozidel. Zatímco dříve se všechna vlastněná auta “sesypávala” do jedné nepřehledné nabídky, nyní máte jako sběratel přístup k výrazně lepšímu albu vehiklů, které sbíráte trochu jako kartičky Pokémonů nebo samolepky. Je fakt, že se takto z aut stává vyloženě spotřební materiál, na druhou stranu je jejich postupné vyplňování zatraceně návykovou zábavou a nový systém také zlepšuje pocit z odměn vytočených v kole štěstí (pokud vám tedy nepadne pět klaksonů a legendární sukně).

Za sesbírání kompletní nabídky jedné z automobilek pak dostanete odměnu. U výrobců zastoupených jedním nebo dvěma vozy jde o maličkosti, posbírat ale všechny Porsche (je jich ve hře asi 30) nebo všechny Ferrari (těch je ještě víc) už je docela zajímavá výzva. Navíc ne každé auto jde koupit za kredity v autosalonu. I kdybyste tak měli pořádně naditou kapsu, na některé zajímavější kousky musíte mít štěstí nebo pro jejich získání splnit konkrétní výzvu.


TŘI R

Ramirův průvodce po Mexiku aneb deset tipů a postřehů z nového festivalu Horizon
i Zdroj: Hrej.cz

Rychlost, rozbij je všechny… Rimac? Ne, ani ve virtuálním Mexiku epidemii neuniknete. Správný zodpovědný závodík se žene čtyřstovkou po okreskách v jedné z pestré nabídky roušek.

Adam Vojtěch by ale stejně spokojený nebyl, v nabídce totiž trestuhodně chybí respirátory FFP2.


Tak co? Už jste připravení? Mexiko čeká!

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama