Q&Hrej - Co plánujete hrát během letního herního sucha?
i Zdroj: Nintendo
Q&Hrej Článek Q&Hrej - Co plánujete hrát během letního herního sucha?

Q&Hrej - Co plánujete hrát během letního herního sucha? | Kapitola 4

Martin Synek Patrik JeIínek Tadeáš Pepř Radek Raudenský Tomáš Rosa Petr Jan Berka

Martin Synek, Patrik JeIínek, Tadeáš Pepř, Radek Raudenský, Tomáš Rosa, Petr Jan Berka

27. 6. 2022 17:30

Seznam kapitol

1. MARTIN SYNEK - RATOLESTI A FORTNITE 2. PETR JAN BERKA - EMPIRE BAY 3. TOMÁŠ ROSA - CESTA PŘES ZAMRZLÉ HORY DO VLHKÉ DŽUNGLE 4. PATRIK JELÍNEK - VESMÍRNOU ODYSEOU PROTI HERNÍMU SUCHU 5. TADEÁŠ PEPŘ - KONEČNĚ ČAS NA FIFU 6. RADEK RAUDENSKÝ - KAŽDÝ ROK JINAK

Herní sucho naplno propuklo a kanály nových her jsou naprosto vysušené. Okurky krásně rostou a někteří z vás možná marně hledají záchranu na večerní nudu. Co hrají naši redaktoři během herního sucha?

Reklama

PATRIK JELÍNEK - VESMÍRNOU ODYSEOU PROTI HERNÍMU SUCHU

Ohněm proti ohni. Vesmírnou odyseou proti hernímu suchu. A ne, opravdu nemluvím o putování Cortany a Master Chiefa po prstencích Halo, i když i ti mají samozřejmě něco do sebe. Hovořím o Mass Effectu, příběhu Sheparda, či také jednom z nejlepších sci-fi příběhů, jehož první část si můžete zahrát už patnáct let.

Co je svět světem (nebo aspoň já aktivnějším hráčem RPG), Mass Effect, a hlavně jeho první díl, je vedoucí hrou mého osobního žebříčku. Grafika, hratelnost, dialogy, a ano, dokonce i proklínaný gunplay – to vše (s výjimkou snad i na mě těžkopádného inventáře) dělá hře službu i po letech, přičemž skvělý příběh činí neméně tak. Koneckonců, málokterá značka si i po takové době může říci, že umí vylíčit své postavy a svět právě tak dobře jako Mass Effect. Zde vám totiž neleží vše jen před očima, ale i na srdci. 

Asi jste už pochopili – a já to nepopírám – že nepatřím zrovna k lidem, od nichž můžete čekat nezaujatý pohled na značku a její možné doporučení. Abych byl upřímný, můj vztah jde až tak daleko, že mám nyní problém i odpovědět, kolikrát jsem původní trilogii vlastně dohrál. Že by sedmkrát? Osmkrát? Nebo snad i desetkrát? Inu, opravdu nevím a vzhledem k penzu obětovaného času asi raději nebudu ani pátrat. Ostatně, pro naši debatu na tom stejně nezáleží. Důležité je jen to, že si Shepardovu cestu galaxií dám i po x-té s chutí znovu, a to klidně už jen proto, abych slyšel Garra vyprávět o jeho kalibraci zbraní nebo ještě jednou zaslechl, jak půjdeme po boku do akce jako za starých časů.

Samozřejmě, Legendární edice plná remasterů a DLC mi celé vzpomínání značně ulehčuje. Každá z her je o nyní něco hezčí, hratelnější a celkově se mi zdá, že se značka těší dobrému zdraví a snad i světlé budoucnosti. Nakonec, okem letitého fanouška, kterému na sérii záleží, leží má očekávání i obavy právě zde – v pokračování a budoucnosti. Zejména pak v tom, zda si BioWare po přešlapech konečně zvedne reputaci a zda v nás nová hra opět vyvolá emoce, jako když jsme kráčeli po Citadele poprvé i úplně naposled. Bůh ví, že bychom si to po Andromedě rozhodně zasloužili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama