Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?
i Zdroj: Shane / Unsplash
Témata Článek Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?

Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají? | Kapitola 2

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

12. 7. 2022 16:30 7

Seznam kapitol

1. Reklamy ve hře 2. Mikrotransakce 3. Předplatné

Všichni se shodneme, že způsob nakupování her se liší s každým přístrojem. U počítače sledujeme platformu, přes kterou můžeme hru hrát a vybíráme tu nejoblíbenější. Tam následně po dohrání není možné zakoupený produkt nikterak vrátit, popřípadě to možné je za určitých podmínek (Steam a jejich 2 hodiny herní doby). U konzole zase nepohrdneme ani starším, již použitým kouskem, pokud je v dobrém stavu. Nejvíce se však odlišují mobilní zařízení, u nichž není placení za hru standardní metodou získání přístupu k obsahu. Hry tam jsou povětšinou zdarma a jejich tvůrci získávají finance jinými prostředky. Jakými?

Reklama

Mikrotransakce

Už dávno si pod mikrotransakcemi nepředstavíme zbroj na koně z Oblivionu. Po roce 2010 to ale vypadá, jako by se s nimi roztrhl pytel a každý hráč se s nimi nepochybně setkal. Jedná se totiž o nedílnou součást free-to-play titulů, a nemusí jít pouze o multiplayer. Se zvyšující se rychlostí doby asi lidé nemají čas na nudný grind v singleplayerových hrách, a proto placenou “berličku” častěji vidíme i tam.

Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?
i Zdroj: EA / Star Wars Battlefront II

Mikrotransakce mají mnoho podob. Mohou platiči poskytnout suroviny pro vylepšení postavy, zrychlit jeho postup k naplnění cíle, nebo se jedná o “koupi naděje“ v podobě lootboxů. Poslední z uvedených způsobu provází mnoho kontroverzí. Odpůrci tvrdí, že se jedná o hazard, který je navíc často nabízen dětem. Dokonce jsme se mohli setkat se zákazem titulů s touto praktikou v několika zemích. To se stalo v případě Lost Arku zakázaného v Belgii a Nizozemsku.

I přes všechny kontroverze jsou mikrotransakce a s nimi spojené lootboxy stále velice oblíbené. Například EA se svou “mechanikou překvapení“, jenž firma ráda připodobňuje ke Kinder vajíčku, velice negativně proslavila. Nutno dodat, že se negativně proslavila i díky dalším věcem. Všichni si pamatujeme kontroverzi, kdy bylo nutné hrát 40 hodin Star Wars Battlefront II, aby se vám odemkla postava Darth Vadera. Nebo jste mohli “jen” zaplatit.

Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?
i Zdroj: Origin.com / Star Wars Battlefront II

Další možností mikrotransakcí jsou tzv. Battle Passy. Ty fungují tak, že si hráč předplácí každou sezónu balíček, který zajišťuje více kosmetických i jiných bonusů z průběžného hraní. Díky kosmetickým bonusům, které jsou exkluzivně přístupné pouze v daný okamžik, se tím “prémioví” hráči odliší nejen od klasických free-to-play uživatelů, ale i sami od sebe. No tak, neříkejte mi, že z toho člověka s Doctor Strange skinem nevyzařuje respekt po celém lobby.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama