Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily
i Zdroj: Google Play / Bob's World - Super Run Game
Mobilní hraní Counter-Strike Novinka Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily

Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

24. 6. 2022 07:00

Herní trh je neúprosný a občas tvůrci chtějí jen vytvářet hry, aniž by museli vymýšlet obsah či "něco nového". Nejjednodušší je tedy zkopírovat jiný, nejlépe velmi dobře známý titul. Své fanoušky si to najde a třeba bude štěstí a nikdo si podobnosti nevšimne. Toto jsou nejznámější rip-offy, které si můžeme zahrát na telefonu.

Reklama

Counter-Strike – Counter Attack a Standoff 2

Společnost Valve nikdy neměla ambice, aby se svými hrami vyšla i do mobilního světa. Jejich poslední produkt, Steam Deck, sice mobilní hraní umožnil, ale jako telefon se skutečně použit nedá. Herní studia Seven Bulls Games a Axlebolt si tedy řekla, že by byl dobrý nápad využít koncept Counter Strike her pro svá díla. Posuďte sami, jestli poznáte nějaké rysy, podobající se původní hře. 

Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily
i Zdroj: Google Play / Standoff 2

Counter Attack od SBG je multiplayerovou FPS střílečkou, která nabízí módy jako Team deathmatch (Clan wars) nebo Defuse the bomb. Tam jsou dva týmy po pěti lidech, kde úkolem toho prvního je položit a ubránit bombu, zatímco druhý tým má za úkol ji zneškodnit.

Ve hře je též možné využívat skiny na zbraně, které získáváte pomocí losování v lootboxech. To už vám musí znít povědomě. Standoff 2 se od hry liší pouze o trochu lepší grafickou stránkou. Jinak je to naprosto stejný titul. Pokud se někdy Valve bude chtít přesunout i na mobily, snad tyto hry nebudou nijak proti.

Minecraft: Pocket Edition – Block Craft 3D: Building Game a MultiCraft

Samozřejmě, že pokud jsou některé hry kopírované, jedna z nich bude i Minecraft, jedna z nejúspěšnějších her všech dob. Bohužel se u Minecraftu s nástupem na mobilní platformy začaly objevovat napodobeniny mimořádnou rychlostí i počtem. Některé naprosto příšerné, příkladem může být Craftsman, jiné méně, jako například Block Craft 3D a MultiCraft. 

Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily
i Zdroj: Google Play / MultiCraft — Build and Mine!

Ani jedna z těchto her sice nedosahovala grafikou, rozsahem či podporou jejich předlohy, to však casual hráčům vůbec nevadilo a každá napodobenina se může za dobu své existence chlubit desítkami milionů stažení. Pak se nemůžeme divit, že studia nechtějí vydávat hry na telefony za peníze…

Super Mario – Lep's World, Bob's World a Super Bino Go: Adventure Jungle

Super Mario se před nedávnem dostal i na telefony se svým Super Mario Run. Co ale herní komunita hrála v době, kdy bylo třeba mít konzoli od Nintenda? Když jste v té době zadali do vyhledavače na telefonech “Mario“, našlo vám to hry jako Lep's World, Bob's World nebo Super Bino Go. Každý z těchto titulů je taková vlastní snůška bizáru a podivné snahy, aby hra vypadala, ale zároveň nevypadala jako oblíbený titul.

Když máte u hraní déjà vu: tohle jsou nejznámější herní předělávky na mobily
i Zdroj: Google Play / Super Bino Go:Adventure Jungle

Z jejich práce tedy vznikly hry, kde jste probíhali totožné mapy, které byly známé už z Maria, ale hlavní postavou byl například leprikon, muž s knírkem a červenou čepicí jménem Bob nebo muž s knírkem a hnědou čepicí jménem Bino. Stejně, jako tomu bylo u Minecraftu, představovaly tyto hry naprostý úspěch s počtem stažení u každé přes 100 milionů a dalšími díly, které v tradici pokračovaly. Ono to kopírování nezní úplně špatně.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama