Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?
i Zdroj: Shane / Unsplash
Témata Článek Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?

Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají? | Kapitola 3

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

12. 7. 2022 16:30 7

Seznam kapitol

1. Reklamy ve hře 2. Mikrotransakce 3. Předplatné

Všichni se shodneme, že způsob nakupování her se liší s každým přístrojem. U počítače sledujeme platformu, přes kterou můžeme hru hrát a vybíráme tu nejoblíbenější. Tam následně po dohrání není možné zakoupený produkt nikterak vrátit, popřípadě to možné je za určitých podmínek (Steam a jejich 2 hodiny herní doby). U konzole zase nepohrdneme ani starším, již použitým kouskem, pokud je v dobrém stavu. Nejvíce se však odlišují mobilní zařízení, u nichž není placení za hru standardní metodou získání přístupu k obsahu. Hry tam jsou povětšinou zdarma a jejich tvůrci získávají finance jinými prostředky. Jakými?

Reklama

Předplatné

V poslední době se služby s předplaceným obsahem staly hitem. Každá velká televizní společnost o takovéto službě přemýšlí, nebo ji už rovnou provozuje. S přibývajícím počtem uživatelů se začaly vytvářet podobné služby, které ale místo streamování filmů propůjčovaly přístup ke hrám. Nejznámější je například Xbox Game Pass, ale na telefonech se samotní tvůrci systémů snaží podobnou službu vytvořit pro své uživatele.

Proč je většina mobilních her zdarma a jakými způsoby na nich tvůrci vydělávají?
i Zdroj: apple.com

Proto se již setkáváme s Apple Arcade, Google Play Pass či dokonce Netflix Games. Byť se třeba předplacená knihovna od Googlu nebude prát s Apple Arcade, Netflix ukázal, že nejde o projekt jen pro hlavní softwarové hráče. Dokládá to i placená časová exkluzivita velkých mobilních her, které bude možné hrát pouze s Netflix předplatným. 

Herní dělo a exkluzivity na Netflixu, co má pro naše telefony připravený červenec?
i Zdroj: Hrej.cz

Herní dělo a exkluzivity na Netflixu, co má pro naše telefony připravený červenec?

Červenec je každým rokem označován za tzv. Okurkový měsíc. Není se čemu divit, her vychází podstatně méně a díky tomu nás…

1. 7. 2022 18:00

V Budoucnu to zřejmě bude vypadat tak, že se jednotlivá studia budou pohybovat mezi předplatnými na základě nejvyšší ceny za uvedený titul. Můžeme společně nad touto budoucností pochybovat, ale Xbox z Game Passu udělal jednu ze svých hlavních atribut a je třeba uznat, že se Sony jeho PlayStation Plus (PS+) knihovna též vyplatila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama