Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže

Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

6. 5. 2021 17:20 2

Seznam kapitol

1. ZÁVISLÁK, DIKTÁTOR, PIRÁT A HACKER 2. TO JE MOJE! 3. PŘÍLIŠ MNOHO NÁSILÍ A ZASE TEN EPIC

I svět videoher je plný sporů, o kterých často musely rozhodovat nezávislé soudy. Pojďme si tedy připomenout ty nejznámější kauzy.

Reklama

Ty největší soudní bitvy se logicky odehrávají v rámci sporů velkých firem. Zde se velmi často řeší neoprávněné nakládání s duševním vlastnictvím čí porušování ochranné známky. Notoricky známá je rozepře spojená s Donkey Kongem. S chlupatým opičákem Nintendo v roce 1981 symbolicky vstoupilo na trh ve Spojených státech, což způsobilo velký problém, jelikož zde už jedna gorila úřadovala. Krom nadšených hráčů tedy japonská společnost upoutala i pozornost hegemona Universal, který byl přesvědčen, že se opice z Japonska až příliš podobá King Kongovi. Nintendo tedy museli čelit žalobě za porušení ochranné známky. Japonce zachránil právník John Kirby, který poukázal na několik rozdílů, přičemž zároveň zpochybnil fakt, že si Universal může nárokovat právo na King Konga. Soud rozhodl ve prospěch Nintenda, John Kirby se stal velkým hrdinou. Jako projev díků Nintendo vytvořilo stejnojmennou postavičku.

Americký sen následně Nintendu narušovala síť půjčoven Blockbuster, kde bylo možné za poplatek na krátký čas zapůjčit film, ale i videohry. V 80. a 90. letech šlo o naprosto běžnou praktiku, a to i u nás. Nintendu samozřejmě utíkaly zisky, jelikož jedna hra mohla postupně vystřídat desítky zákazníků. Zatímco v Japonsku bylo něco takového ošetřeno zákonem, americké právo nic takového nezakazovalo. Nintendo se tedy Blockbuster snažilo nachytat na švestkách trochu jinde. Vyšlo totiž najevo, že půjčovny kopírují oficiální herní manuály, které byly následně k hrám přikládány. A právě tím měl řetězec porušit ochrannou známku. I zde však došlo k mimosoudnímu vypořádání, načež Blockbuster vesele fungoval dál.

Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže
i Zdroj: Hrej.cz

Soudům se nevyhnula ani Bethesda. Ta v roce 2015 přišla s populární mobilní hrou Fallout Shelter. Na produkci se podílelo i studio Behaviour Interactive, které následně pracovalo na mobilní hře na motivy seriálu Westworld od Warner Bros. Bethesda si však všimla významných podobností s Shelterem, načež pojala podezření, že studio využívá jeho kód u konkurenčního projektu. Žaloba Warner Bros. příliš nepotěšila, společnost nicméně nařčení razantně odmítla. Spor během následujících několika let vychladnul, obě strany se nakonec dohodly mimosoudně.

Bethesda sehrála roli ještě v jednom známém konfliktu, druhou stranou bylo studio Mojang, které v roce 2011 oznámilo karetní hru zvanou Scrolls. Jak je známo, Bethesda si dodnes buduje pověst díky sérii RPG The Elder Scrolls a historické kořeny se rozhodla hájit. Mojang zažalovala, jelikož byla přesvědčena, že je název až příliš podobný její vlastní značce. Rozhodnutí rozhněvalo komunitu, podle níž byla žaloba neopodstatněná. Nutno ale dodat, že se Bethesda s Mojangem nakonec dohodla, že může název užívat, ale bez registrace ochranné známky. Jednou z podmínek také bylo, že se karetní hra nikdy nestane konkurentem slavného RPG.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama