Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže

Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže | Kapitola 3

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

6. 5. 2021 17:20 2

Seznam kapitol

1. ZÁVISLÁK, DIKTÁTOR, PIRÁT A HACKER 2. TO JE MOJE! 3. PŘÍLIŠ MNOHO NÁSILÍ A ZASE TEN EPIC

I svět videoher je plný sporů, o kterých často musely rozhodovat nezávislé soudy. Pojďme si tedy připomenout ty nejznámější kauzy.

Reklama

Těžké chvíle u soudu si zažilo také Take-Two Interactive. Velmi banálně vyznívá spor se společností Solid Oak Sketches, která vlastní design tetovaček známých basketbalistů. Ti se objevili v sérii NBA 2K přirozeně i se svým charakteristickým tetováním, vývojáři ani vydavatel se zřejmě nepozastavili nad tím, že by “kérky” mohly být chráněny autorským právem. Soudce naštěstí rozhodl, že spadají pod takzvané “fair use”, což v americké legislativě označuje případy použití i bez souhlasu držitele autorských práv.

Právníci z Take-Two se mnohem více zapotili při kauzách spojených s kontroverzní sérií Grand Theft Auto. Na problém zadělala minihra Hot Coffee, kterou vývojáři do finální verze pro jistotu nepustili. Zhruba rok zůstala pohřbená kdesi v souborech, šikovný moder ji však poté zpřístupnil všem zájemcům, čímž se zároveň postaral o obrovský poprask. Netrvalo dlouho, než se objevila první žaloba, za níž stáli právníci zastupující město Los Angeles. Soudních obsílek nicméně bylo daleko více, vše nakonec vyústilo v hromadnou žalobu směřovanou na vydavatele. Take-Two Interactive ve výsledku muselo zaplatit přes 20 milionů dolarů.

Námitka! Připomeňte si nechvalně proslulé soudní kauzy z herní branže
i Zdroj: Hrej.cz

Vydavatelství zatápěl pod kotlem také právník a aktivista Jack Thompson. Take-Two  mezi lety 2003 a 2006 bombardoval jednou žalobou za druhou, krom série GTA útočil i na hru Bully, vehementně se snažil zabránit jejímu vydání. Nejznámější kauzou byla vražda tří policistů, kterou v Mississippi spáchal mladík Devin Moore. Během vyšetřování vyšlo najevo, že trávil mnoho času v městečku Vice City, Thompson v žalobě (namířené i proti Sony) uvedl, že se snažil napodobovat scény ze hry a byl přesvědčen, že její autoři jsou za vraždy zodpovědní. U soudu ale neuspěl. Take-Two následně došla trpělivost a na oplátku právníka preventivně zažalovalo také, aby odklonilo jeho snahu blokovat aktivity vydavatele. Žalobu stáhlo poté, co Thompson souhlasil s tím, že od svých praktik upustí.

V HLAVNÍ ROLI EPIC

Obloukem se vracíme k aktuálně žhavým Epic Games. Společnost také není u soudu poprvé. Od roku 2007 bojovala se studiem Silicon Knights, které Epic obvinilo, že jim dle domluvy neposkytl kompletní Unreal Engine 3, což jim zkomplikovalo produkci vlastních her. Připomínek bylo daleko více, právní oddělení Epicu si však se všemi poradilo. Navíc kontrovalo žalobou, podle níž Silicon Knights vykradli Unreal Engine 3 při tvorbě vlastního enginu, což nakonec byla pravda. Studiu bylo nařízeno, aby zničilo všechny neprodané kopie her, které engine využívají, Epicu navíc muselo zaplatit 9,2 milionu dolarů. Silicon Knights následně v roce 2014 vyhlásili bankrot.

Poslední známou kauzou je battle royale roztržka s PUBG Corp. Kvůli významným podobnostem mezi PlayerUnknown's Battlegrounds a Fortnite chtěli autoři prvně jmenované hry, aby o možném porušení práv rozhodl nezávislý soud. Situace se však zřejmě nevyvíjela podle představ, měsíc poté totiž studio žalobu stáhlo, a to bez dalšího vysvětlení.

Není tedy divu, že si Epic věří i v bitvě s Applem, který sice už dlouho kdekdo kritizuje, nikdo ale doposud nikdo neměl dostatek drzosti (a peněz), aby se s ním pustil do soudní pře. Bude zajímavé sledovat, jak se kauza vyvine.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama