Mortal Kombat Recenze Mortal Kombat Komplete Edition

Mortal Kombat Komplete Edition

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

9. 7. 2013 22:00 6
Reklama

Herním světem proplouvá několik málo značek, které znají i naši hrami nedotčení kamarádi či rodičové, a Mortal Kombat je nepochybně jednou z nich. Ať už tomu je tak kvůli neskrývané brutalitě, litrům krve nebo slavným fatalitám, bojovka z dílen Midway se stala králem arkád a po letech trápení předloni zaválela na konzolích Xbox 360 a Playstation 3. Čekání na verzi pro PC se nakonec protáhlo na více než dva roky, ale nač se příliš hněvat, když jde o nejlépe hratelný Mortal Kombat vůbec, a ke všemu přichází v té nejúplnější edici.

Staří známí

Kano, Liu Kang, Raiden, Johnny Cage, Scorpion, Sub-Zero, Sonya... Mortal Kombat! Kultovní filmová skladba sice ve hře ani jednou nezazní, ale všichni hrdinové i padouši se nikde nezapomněli a znovu bojují o život na turnaji zla a dobra. Ti hodní, vedeni božským bleskometem Raidenem, by měli těm zlým, kteří naslouchají rozkazům stydlína Shao Kahna a skoro-důchodce Shang Tsunga, nakopat zadek.

Snad nic nezkazíme, když prozradíme, že příběhový režim se pevně drží dříve napsanou historií, a tak se tvrdé jádro fanoušků nemusí bát ohavných nesmyslů. Jasně, o příběh v Mortal Kombatu nikdy nešlo, ale jeho mytologie je přinejmenším zajímavá. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby hra šla trochu více do hloubky - veškeré dění pojímá vcelku povrchně a dokonce si troufneme tvrdit, že člověk zcela neznalý základních motivů série by se vůbec nemusel chytit. Ničemu asi nepomůže i místy komické namluvení postav, především pak těch, od kterých by člověk čekal opravdu silný, hrůzu budící hlas.

Test your might!

Kromě nového příběhového módu, jenž by průměrnému hráči měl vystačit zhruba na tři hodinky, se můžete pustit také do klasického žebříku/sloupce, který znovu přichází v několika obtížnostech, a na jeho konci samozřejmě nečeká nikdo jiný než sám pán Outworldu Shao Kahn. Desítce protivníků sice chybí bájný hromotluk Goro, ale zdatně ho supluje tygrovaný Kintaro. Jen si dovolíme upozornit, že nejvyšší obtížnost může vyvolávat záchvaty nekontrolovatelné agrese a zloby - za vaše zdraví ani majetek neručíme.

Nový Mortal Kombat je výhradně o soubojích, neotravuje žádným zbytečným plahočením se po světě a předkládá nesmírně svižnou hratelnost, jež by vyznavačům pomalejších bojovek, ať už by to byl Tekken či Dead or Alive, mohla způsobit jemnou závrať. Všem oblíbeným i neoblíbeným charakterům totiž zůstaly vlastní všechny speciální pohyby, což v praxi znamená, že po obrazovce svižně poletují kunaie, mrazivé projektily, rakety, sítě... V horším případě, a týká se to takových ikon, jakými jsou Scorpion či Smoke, se poměřování sil stává soutěží o to, kdo rychleji dokáže vyťukat teleportační kouzlo, ale i to je jakýsi druh úchylné zábavy.

Novinky nechceme?

I když dokola vyčítáme vydavatelům, že nám stále servírují to samé, jen s jiným přebalem, v případě Mortal Kombat se z návratu ke kořenům upřímně radujeme. Experimenty se zbraněmi a 3D prostředím, které novinka zcela eliminuje, totiž absolutně nefungovaly. Jedna ze dvou zásadních změn je přidání stylového X-Ray útoku. Jakmile dostanete trochu na čumák a zároveň lehce naložíte svému soupeři, zasvítí na spodní obrazovce písmeno X, které znamená, že zdrcující úder je připraven a vás dělí jen dvě tlačítka od sledování toho, jak nepříteli praskají žebra a při styku s kamennou podlahou kolabuje lebka. Po stém použití sice poněkud okoukané, ale stále roztomilé.

Méně přitažlivě působí rvačky dvojic. V jednom zápase se tak mohou setkat až čtyři bojovníci, přičemž jednotlivci v každé z dvojic se mohou v libovolný moment prohodit. To vede nejen k efektním kombům, ale zároveň tak vzniká prostor k dalšímu taktizování, protože každá postava disponuje trochu jiným stylem boje a pravý znalec Mortal Kombatu tak získává určitou výhodu. Stejně jako klasické boje si i Tag Team zápasy můžete okořenit živým protihráčem, a to i skrze proud Internetu.

Sběrači herního obsahu jistě ocení tunu odemkytalných artworků, fatalit a dalších zbytečností, které jsou ukryty na nechutně krvavém pohřebišti. Za mince, které hráč inkasuje za každý odehraný souboj, vám hra dovolí prošťourat útroby vybrané mrtvoly, která v sobě ukrývá jeden ze zmíněných pokladů. Vše si pak můžete prohlédnout v sympatické Nekropoli.

Zvol si osud

Co se jádra hry týče, je Mortal Kombat pro PC zcela totožný s dva roky starými verzemi pro konzole. Na rozdíl od dosluhujících krabiček se však může chvástat nastavitelným rozlišením, vyhlazováním hran a anizotropním filtrováním textur. Hra běží zcela plynule, slabší sestavy by s ní neměly mít nejmenší problém a integrace Steamových achivementů je fajn. Hra se navíc uvedla férovou cenou 28 eur a vůbec nepochybujeme o tom, že o Vánocích si ji budete moci pořídit za téměř symbolickou částku.

Mortal Kombat
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Devátý Mortal Kombat se hraje stejně skvěle jako před dvěma lety a nebojíme se jej označit za to vůbec nejlepší, co série dosud zažila. Jen před hraním preventivně odhoďte klávesnici!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama