Metro: Redux Recenze Metro Redux

Metro Redux

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

29. 9. 2014 16:02 10
Reklama

V době návalu supermoderních vojenských online stříleček je vždy příjemné zavadit o FPS, které se soustředí spíše na příběh a atmosféru. Jedním z takových zjevů bylo před čtyřmi lety východní Metro 2033, které se v osobních žebříčcích mnoha hráčů ihned katapultovalo mezi velikány jako BioShock či dokonce Half-Life. Jeho pokračování s podtitulem Last Light dopadlo ještě o pořádný kus lépe a díky nacpané kolekci Metro Redux si teď oba graficky nádherné kousky mohou vychutnávat i majitelé aktuální generace konzolí. Jde vážně o tak výhodnou nabídku, jak se na první pohled zdá?

NOVÝ MOTOR, NOVÝ ZÁŽITEK

Původní Metro i jeho přímé pokračování jsme podrobně recenzovali v době jejich vydání, a tak se nyní nehodláme pouštět do hlubokých rozborů a popisů. Obě hry považuji za více než povedené a dle mě patří mezi to nejlepší, co se na poli příběhových stříleček během posledních 10 let objevilo. Příběh z pera autora knižních předloh Dmitrije Gluchovského mezi moderními hrami patří k těm, kterým se nemusíte smát, temná atmosféra ruského metra mi zkrátka sedla a i z vizuálního hlediska lze celou sérii považovat za takřka perfektní. Jen ta hratelnost občas haprovala - technologicky skvěle vybavený engine sice zvládal vykouzlit neuvěřitelně detailní scény, ale řada chyb srážela především první díl k zemi. Jedny z jeho stěžejních problémů, tedy umělá inteligence a přílišná přímočarost, pokročilejší Last Light částečně vyřešil.

Metro Redux
i Zdroj: Hrej.cz

S nástupem next-gen konzolí přišlo vývojářům 4A Games vhod dát dohromady nabušenou kolekci obou titulů se všemi přídavky a naservírovat ji hráčům pod názvem Metro Redux. Zatímco Metro: Last Light velkými změnami neprošlo - dočkalo se jen několika drobných oprav a úprav - Metro 2033 prošlo kompletní konverzí do poslední verze 4A Enginu. To znamená, že je nejen o třídu hezčí, ale zároveň se lépe hýbe a citelně lépe se hraje. Veškerá kostrbatost původní hry je tatam, a přestože si rozdílů možná nevšimnete na první omak, zkuste si po letech sáhnout na originál a rázem si uvědomíte, že doba přece pokročila a i střílečky jsou zkrátka jinde.

Před zahájením svého tažení napříč nehostinnými tunely si navíc v obou titulech můžete vybrat styl hraní - pokud vám více sedlo náročnější Metro 2033, sáhněte po Survivalu, příznivci dynamičtějšího Last Light si spíše užijí režim Spartan. Milovníkům sebetrýznění a poctivě náročného hraní pak musíme doporučit hardcore obtížnost Ranger, jež kompletně odstraní HUD.

Jenže není všechno zlato, co se třpytí", nebo jak se to říká. On totiž ani nejnovější 4A Engine není zcela bez chyb, a tak se všechny jeho neduhy logicky promítly i do prvního dílu. Především technické trable jako drobné zasekávání nebo výjimečně i kompletní vytuhnutí konzole (v našem případě PlayStation 4) prostě ruší od pohodlného hraní. Problémy s umělou inteligencí navíc nevymizely a občas se tak i v tomto remasteru může stát, že postava potřebná pro postup vpřed se někde zapomene, a vám tak nezbude nic jiného než se vrátit k poslednímu checkpointu či v horším případě dokonce restartovat celou misi.

NEJHEZČÍ OŠKLIVOST

Příjezd moskevského Metra do nových konzolí ovšem znamená především výrazné vylepšení grafického zpracování. Verze pro PlayStation 4 běží v luxusním rozlišení 1080p při stabilních 60 snímcích za vteřinu, hráči na Xbox One se musejí spokojit s rozlišením 900p. Přibyla navíc spousta vizuálních efektů a zejména nasvícení a stíny, se kterými se PC hráči chvástali před nebohými konzolisty, konečně řádně excelují i na skladných obývákových krabičkách. Modely postav vypadají lépe a přirozeněji, detailní textury vám div nevypálí oči a pálení pavučin Arťomovým zapalovačem je právě díky senzační grafice dokonale uspokojivou maličkostí. Bez přehánění mohu říct, že remasterované Metro: Last Light je jednou z nejhezčích, ne-li vůbec nejhezčí hrou na nové generaci konzolí, a to je pro rok a půl starý titul více než slušná nálepka.

Metro Redux
i Zdroj: Hrej.cz

Na otázku, zda se koupě Metro Redux vyplatí, existuje jednoduchá odpověď - ANO. A to platí nejen pro ty, kteří s ambiciózní sérii dosud neměli tu čest se potkat. Třebaže z obsahového hlediska Redux nepřináší nic nového, veškerá vylepšení jsou ku prospěchu věci a cenovka je v tomto případně více než přátelská. Utratit tisícovku za dvě z nejatmosferičtějších a nejkrásnějších single-playerových stříleček posledních let je totiž jednou z nejlepších možných investic v dnešním světě her, a pokud si z té nepřeberné haldy remasterů nedokážete vybrat ten nejvýhodnější, pak právě tohle by mohla být ta správná volba.

Metro: Redux
Xbox Xbox One
Windows PC
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Supervýhodná kolekce dvou skvělých stříleček. Atmosféra, příběh, zábavná hratelnost a boží grafika - Metro má téměř všechno, co má kvalitní single-playerová střílečka mít.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama