league-of-legends
League of Legends Recenze League of Legends

League of Legends

Jan Vondrášek

Jan Vondrášek

2. 2. 2012 23:40 31
Reklama

League of Legends je free-to-play akční strategie, inspirovaná populární modifikací pro Warcraft 3 s názvem Defense of the Ancients, neboli DOTA. League of Legends přitom není jediná hra svého druhu. Oficiální DOTA 2 od Valve je za dveřmi a stejně tak i o něco oficiálnější Blizzardovská DOTA. Krom toho může hráč zabrouzdat na internetu a najít další, velmi podobné tituly jako Heroes of Newerth nebo Rise of Immortals, které z žánru Defense of the Ancients vycházejí a podobně jako League of Legends jsou šířeny zadarmo. Co tedy dělá League of Legends tak unikátní?

Tajný recept

Klíčem k úspěchu League of Legends není nic jiného, než skvěle vybalancovaný poměr mezi přístupnou hratelností a komplexními mechanismy správy postavy a taktiky. Naprostý začátečník tak může s minimálními zkušenostmi vstoupit do hry a být ceněnou podporou týmu. Na druhou stranu se neustále učíte něco nového, je tu prostor pro zlepšování a pokud investujete několik desítek hodin, hra vás bohatě odmění. Samotná náplň hry je vcelku jednoduchá. Stojí proti sobě dva týmy, každý vybavený několika hrdiny, a cílem není nic menšího, než proniknout na území nepřítele a zničit jeho krystal. Každá z arén představuje několik paralelních cest, které vedou do srdce protihráčovy základny, takže se váš tým musí často rozdělit. Velmi důležitá je i role řadových vojáčků, kterým se neřekne jinak než “minions“. Ve hře budou sice umírat po tuctech, ale pro dosažení vítězství jsou naprosto nepostradatelní. Každou ofensivu, musíte naplánovat tak, aby v danou chvíli bylo na vaší straně co možná nejvíc minionů. Ti přitáhnou pozornost obraných věží a ušetří vám tak nejedno zranění. V podstatě tak neustále čekáte na další a další vlny vojáčků, likvidujete obrané věže a postupujete vpřed směrem k magickému krystalu. Zní to jednoduše, ale ve hře je spousta prostoru pro taktizování a alternativní strategie, takže i přes svou relativní přímočarost je League of Legends překvapivě komplexní hrou. Žádný zápas se nehraje stejně jako ten předešlý. S každým novým protivníkem přichází nová taktika a vy se musíte přizpůsobovat.

Pod pokličkou

Centrem všeho dění je šampión. Hráč má možnost vybrat si z devadesáti rozmanitých postav. Přičemž vývojáři opravdu popustili uzdu své fantazie, takže se hrdinou může stát strach nahánějící monstrum, sličná elfí čarodějka nebo obří robot. Na čem ale opravdu záleží, jsou schopnosti postavy. Ve většině případů jde o kompromis mezi mírou zdraví, síly útoku, magie a celkové obtížnosti. Hráč si tak musí zvolit hrdinu, který co možná nejlépe sedne jeho hernímu stylu a který vykompenzuje slabiny týmu. Složení vaší skupiny je totiž ta opravdová alchymie a není náhodou, že statisticky silnější tým mnohdy podlehne slabší partě, která jen správně vybalancovala přednosti a slabiny svých členů. Healer, Support, Tank a mnoho dalších klasických herních archetypů umožňují hráčům týmy všelijak mixovat a experimentovat s novými strategiemi. Nedílnou součástí hry je samozřejmě i systém levelování. Ničením nepřátelských jednotek a staveb se stáváte silnějším a získáváte nové dovednosti. Všechno to pak můžete okořenit runovými kameny, které mění charakter vašich vlastností. Neméně důležitý je také obchod s předměty. Těch je opravdu velká spousta a i přes přehledné řazení do kategorií je někdy těžké si vybrat. Všechno závisí na znalosti vaší postavy, jakmile víte, co hledáte, filtrovací systém a již zmíněné přehledné kategorie vám ušetří spoustu času. Kolonka doporučených předmětů naopak pomůže nováčkům. Zobrazuje totiž soubor toho nejvhodnějšího pro vaši postavu, takže i úplný začátečník můžete svého hrdinu slušně vybavit a bez většího zdržování se pustit do boje.

Kopie versus originál

League of Legends je pokračovatelem původní DOTy a to nejen co se týče herní náplně, ale i vizuálního zpracování. Klasický Warcraftovský vzhled hra doopravdy nezapře a na tom samozřejmě není nic špatného. Technicky grafika nikoho nepřekvapí, ale barevná pohádková stylizace je nejen pohledná, ale také úspěšně odolává zubu času. Jediným problémem tak zůstává nepřehlednost. Všechno je tak barevné a křiklavé, že když proti sobě dva týmy spustí salvu všelijakých kouzel a zaklínadel, přestává se hráč na bojišti orientovat.

Grafický interface se naopak vydal cestou strohosti a poskytuje hráči jen to nejnutnější. Panel zaklínadel je navíc namapovaný na klávesy a zkušený hráč se tak může léčit a vysílat ničivé útoky, aniž by se na lištu podíval. Ne všechno ale fungovalo tak, jak má. Během tutoriálových misí se hra několikrát odpojila od serveru a nezbývalo, než ji restartovat. Šlo sice o vyjímečné momenty, ale něco takového si zkrátka online multiplyerová akce nemůže dovolit, dokonce ani ta šířená zdarma. Ne že by snad free-to-play charakter hry nějak ovlivňoval její hodnocení. Věříme, že kdyby se League of Legends ocitlo v klasické distribuci, získalo by si stejně silnou fanouškovskou základnu jako nyní.

League of Legends ve srovnání se svými konkurenty nepřináší nic nového, nebo přelomového. Ovšem je třeba si uvědomit, že v žánru DOTA her jde především o drobné detaily jako je poměr sil jednotlivých hrdinů, nebo správa jejich schopností. Nejmenší změna v hratelnosti může způsobit odliv tisíců hráčů, anebo naopak přilákat spousty nováčků. Jedno je ale jisté, League of Legends váš názor na tenhle žánr nezmění. Jde o kvalitní titul se spoustou zajímavých nápadů, ale pod tím vším je to klasická DOTA, skvělé zpracovaná a zábavná, ale pořád jen DOTA.

League of Legends
Windows PC

Verdikt

Vydařená variace na DOTA modifikaci pro Warcraft 3. Hra je šířená zdarma a nabízí velké množství postav, předmětů a možností jak svého hrdinu upravovat. Nejde o nic nového pod sluncem, ale fanoušky žánru tenhle kousek potěší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama