Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires

Historické okénko - připomeňte si bohatou historii série Age of Empires

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

28. 10. 2021 20:05

Seznam kapitol

1. INTERAKTIVNÍ DĚJINY 2. STŘEDOVĚK NESKONČIL 3. MYTOLOGICKÁ ODBOČKA 4. DOBÝVÁME AMERIKU 5. MMO KOMIKS

Age of Empires je tu s námi bez jednoho roku už čtvrt století. Král v žánru historických real-time strategií se nesmazatelně zapsal do herní historie, s ohledem na kvality posledního dílu se navíc zdá, že ho o pomyslnou korunu jen tak někdo nepřipraví. Pojďme si tedy připomenout ty nejdůležitější přírůstky v této bohaté sérii.

Reklama

PÍŠEME HISTORII (1997)

Dlouhá cesta začíná v roce 1997, kdy vychází úplně první díl. Tehdy nabídl skvělou alternativu, žánr se totiž topil ve vodách sci-fi a fantasy (jako příklad může posloužit třeba Warcraft nebo dnes opět aktuální druhá Duna). Age of Empires sice přineslo výrazně zjednodušený a zrychlený výlet do historie, to ale nikoho netrápilo. Dnes už víme, že šlo v podstatě o hrdinský čin, Dan Vávra by mohl vyprávět, jaké to je shánět investory a vydavatele pro hru bez kouzel a draků. Někdy je ale zkrátka potřeba vsadit na trochu jinou kartu.

Studio Ensemble tedy škrtlo firebally, kostlivce, laserové zbraně a hráče pasovalo do role vůdce starodávné civilizace, s níž si vyzkoušel tvrdý život v době kamenné, měděné, bronzové a železné. Samotní autoři se hru snažili prodat jako mix Warcraftu a Civilizace. Velký výběr z dostupných civilizací (Babyloňané, Řekové, Féničané, Egypťané, Sumerové, Peršané, Japonci a další - celkem jich bylo 12) zajistil dostatečnou rozmanitost, hra navíc díky rychle pochopitelným principům zvládla velmi rychle prakticky okamžitě oslovit každého, kdo jí věnoval pár minut svého času. Budování vlastního impéria, odemykání pokročilejších jednotek a nekonečné bitvy, to je zkrátka recept na zaručený úspěch. Age of Empires se brzy po vydání postaralo o malou senzaci.

O rok později pak došlo na vydání datadisku Rise of Rome, který přinesl čtyři další civilizace (Palmýřany, Kartagince, Makedoňany a samozřejmě také Římany), ty sehrály svou roli v připravené kampani, kde se to navíc hemžilo exotickými zvířaty. A to fanouškům samozřejmě udělalo velkou radost. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama