Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate Recenze Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate

Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate

taltos

taltos

24. 12. 2006 23:50 7
Reklama

Hned zkraje si můžeme říci, že datadisk Hammers of Fate bez původní hry ani nespustíte. Kdo tedy doufal, že absenci u pátého dílu dohoní datadiskem, bude zklamán. Hammers of Fate je vcelku klasickým datadisk, který přilévá pár nových příchutí do již nyní dost chutného herního koktejlu. Příjemnou zprávou je, že datadisk je velmi dobře odladěn, má jednoduchou instalaci a vy můžete snadno hrát nezávisle na sobě datadisk i základní hru. Anglická verze datadisku je navíc kompatibilní s českou sběratelskou edicí Heroes of Might and Magic V.

Tam, kde vše skončilo…

Kampaň datadisku začíná přesně tam, kde jste se ocitli na konci pátého dílu. Isabela po vítězství usedla na trůn celého království, její chování se však vlivem zisku takové moci změnilo a není divu, že po chvíli vypukne v království rebelie a počátek občanské války. Celý děj je rozdělený do tří kampaní po pěti misích, které se mohou na datadisk honosit opravdu obdivuhodnou rozsáhlostí. V první kampani se ujmete mladičké Freydy, jež je dcerou vůdce Godrika a s její silou se pokusíte potlačit toto nepříjemné povstání. Vše ale samozřejmě není tak jasné a přímočaré - můžete počítat se zvraty po každé misi a někdy dokonce i v jejím průběhu. Do sporu se nakonec opřou i zatím neutrální trpaslíci a království začne mít namále. Otázkou ovšem zůstává, jestli se i vy nakonec nepostavíte proti šílené Isabele. Druhá část příběhu se odehrává v zamrzlých zemích a dolech trpaslíků, kde se ujmete jejich náčelníka Wulfstana a budete se bránit proti lidské rase. Třetí kampaň je mírně odtržená od zbytku děje a vykládá příběh o temné elfce Ylayale, která musí usmířit a sjednotit své kmeny.

Celkově mě kampaně velmi mile překvapily a oproti pátému pokračování, kde po určité době přišel stereotyp, vás datadisk drží v napětí až do samotného konce. Je to dáno také tím, že jsme se konečně dočkali zasněžených území, která spoustě fanoušků v pětce chyběla. Děj je opět vyprávěn pomocí videí vytvořených přímo v enginu hry, která uvidíte před misí i po jejím skončení. Postavy vypadají oproti dřívějšku zase o něco lépe, i kvalita dialogů a dabingu se zlepšila.

Nuda nehrozí

Úkoly jednotlivých misí jsou na tahovou strategii až obdivuhodně různorodé. I když někdy mapa začíná například jen nalezením určitého hrdiny, postupně se daný problém rozvíjí, přibývají vedlejší úkoly a nikdy nemůžete vědět, co vás po splnění prvního questu čeká. Například v jedné z misí z první kampaně začínáte se základním lidským městem a vaším úkolem je promluvit si s trpaslíky, kteří ovládají velkou část území na severu. Nejdříve samozřejmě vybudujete základní armádu, zajistíte přísun materiálů (zůstaly nezměněny) a poté se již vydáváte k bráně, kde se úkol rozvíjí. Abyste byli vpuštěni na území trpaslíků, musíte jim donést určitý počet surovin a navíc můžete mít jen konkrétně omezenou armádu. Po akceptování tedy dorazíte do trpasličího města, avšak rebelové ve stejný okamžik na město zaútočí. Ztrácíte tedy důvěru a jako štvanec musíte prchat ze zasněženého území pryč, přičemž máte jen omezenou sílu a proti vám stojí velice silní trpaslíci.

Úkoly se neomezují na jednoduché vybudování města a následné zničení nepřítele, s čímž jsme se mohli v základní hře párkrát setkat. Každá mise je do detailu promyšlená, má svou atmosféru, osobitost a je radost ji hrát. Většinou začínáte pouze s hrdinou, bez vlastního hradu, což se ale chvíli po začátku mise může změnit. Zůstala také možnost cestovat podzemím, což v datadisku využijete hojně a to především s rasou trpaslíků.

Co nového přiložit do ohně?

Novinek nepřináší Hammers of Fate mnoho, ale pár jich určitě za zmínku stojí. Nejzásadnější je samozřejmě přidání nové rasy – trpaslíků, kteří disponují silnými jednotkami všeho druhu a sídlí ve velmi hezky zpracovaných městech. Z jednotek jmenujme extrémně silného Lávového draka, který sice není okřídlený a nemá valnou rychlost, nicméně svými útoky dokáže zneškodnit několik soupeřů naráz a navíc se při každém střetnutí s tímto drakem „spálíte“ o jeho lávové šupiny. Dále mají trpaslíci k dispozici vrhače kopí a blesků nebo zuřivé Berserkry, jež byste určitě neměli, v zájmu svého zdraví, jen tak rozčílit. S rasou trpaslíků souvisí i další novinka - runová magie je jakýmsi přídavkem této rasy ke klasickým kouzlům. Trpaslíci se runy učí postavením budovy ve městě a poté v boji získají možnost je sesílat na jakékoliv jednotky. Platí se za ně surovinami a vyvoláte je ještě před pohybem dané kreatury. Tím jí například můžete zvýšit útok, či obranu nebo zlepšit pohyblivost. Bez používání run se v pozdější fázi hry stěží obejdete a naopak, dobří stratégové s jejich pomocí udělají z každé bitvy minutovou záležitost.

Novinky se dočkali i lidé, kteří nyní mají k dispozici novou verzi původních kreatur z královských řad, která má lepší vlastnosti, ale nemůže se slučovat s klasickými bojovníky a nedá se trénovat ve městech. Občas je potkáte na cestě nebo vám budou protivníky v soubojích. Jednou z posledních novinek je možnost vyslat mezi městy karavanu, které jen určíte cílové místo, naložíte ji a dál nic neovládáte. Pokud na ni tedy narazí nepřítel uprostřed cesty, její dobytí bude snadným soustem. Posile můžete také s vašim hrdinou vyjet naproti a vyslané jednotky si vzít pod své velení.

Jediný větší nedostatek datadisku vidím v mírně stereotypním boji. Později se budete čím dál častěji setkávat s jednotkami, které vás nemohou ani škrábnout a přesto se souboj odehraje. Tím se hraní dost prodlužuje a systém, který vám dovolí nechat nepřítele utéct, nefunguje stroprocentně. Ne, že byste občas takovou možnost nedostali, ale jen výjimečně. Také by se hodilo náhodnější chování počítače v boji – ve stejném boji se bude nepřítel chovat i v opakovaném pokusu stále stejně.

Jen pro fanoušky

Hammers of Fate je velmi propracovaný přídavek k výborné hře. Jeho hodnotu ale ocení pouze fanoušci série, což je také určeno potřebou vlastnit původní hru. Pokud jste tedy již pětku dohráli a chcete se vydat na další dobrodružství do království Ashan, neváhejte ani chvíli. Čeká vás veliká porce zábavy, okořeněná navíc novou rasou, propracovanějšími misemi a několika dalšími drobnostmi. A pokud by vám i dlouhá kampaň byla málo, je zde ještě dalších pět samostatných scénářů, generátor náhodných map a v neposlední řadě i zábavný multiplayer.

Heroes of Might and Magic V: Hammers of Fate
Windows PC

Verdikt

Pokud od Hammers of Fate nečekáte zásadní změny a chcete se opět nechat vtáhnout do úžasných dobrodružství tohoto herního světa, jistě nebudete zklamáni. Datadisk nabízí vše, co se od něj očekává a přidává dynamické mise, které vás nenechají odpočívat. Některé neduhy z pátého dílu však bohužel přetrvaly.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvěle navržené mise, dlouhá hrací doba, zajímavý příběh, nová rasa trpaslíků a s nimi spojená runová magie + několik dalších novinek, které obohacují hru.
Občas stereotypní boj proti slabým jednotkám, opakující se situace na bojišti, nezměněná grafika a nutnost vlastnit původní verzi hry.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama