Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony | Kapitola 2

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 10. 2021 13:30

Seznam kapitol

1. CO JE PETA? 2. I POKÉMONI MAJÍ SVÁ PRÁVA 3. MAMA KILLS ANIMALS

Organizace PETA v rámci boje za práva zvířat reaguje i na dění ve světě videoher, kde podle ní často dochází k zásadním prohřeškům. Na jaké hry padl hněv zarputilých aktivistů?

Reklama

ZACHRAŇTE WILLYHO!

Far Cry není první hrou z portfolia Ubisoftu, na níž PETA reagovala. Trnem v oku se stal i Assassin's Creed: Black Flag, kde se hráči aktivně věnovali lovu velryb. Neslýchané! Matt Bruce vytahal vývojáře za pomyslný flígr v rozhovoru pro Polygon, kde vyjádřil zklamání nad tím, že se zrovna šikovní kreativci z Ubisoftu rozhodli něco takového glorifikovat. “PETA povzbuzuje videoherní společnosti k tomu, aby vytvářely hry oslavující zvířata, nikoli hry podněcující jejich lov a zabíjení.” 

V komentáři dodal, že by šlo o úplně jinou situaci, pokud by hra vyobrazila velrybu zasaženou několika harpunami v zoufalém pokusu o únik před hladovými rybáři, kteří ji nakonec zaživa rozporcují na palubě lodi. Přesně tak by hra zřejmě vypadala, pokud by na vývoj dohlížela neziskovka.

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz

Za Ubisoft pohotově reagoval PR manažer Stone Chin. “V Assassin's Creed je historie naše hřiště. Black Flag je fikce vyobrazující skutečné události, které se uskutečnily během zlaté éry pirátství. Nesnažíme se omlouvat nelegální lov velryb, stejně jako neschvalujeme životní styl pirátů nebo nedostatečnou hygienu, drancování, přepadávání lodí a opilecké hýření nad rámec zákona.” Stone Chin má evidentně vytříbený smysl pro humor. Že jsou tituly od Ubisoft pouhou fikcí, na to jsou hráči pravidelně upozorňováni při každém zapnutí dané hry. Možná vám doposud takové sdělení přišlo zbytečné, jak je ale vidět, nikdy nemůžete vědět, koho citlivější obsah urazí.

RADŠI CHCÍPNOUT ZIMOU, NEŽ SE PŘIKRÝT KOŽEŠINOU

Organizace se také rozhodla otestovat společnost Games Workshop stojící za značkou Warhammer 40K. Designéři totiž udatné válečníky často navlékají do kožešin, což samozřejmě PETA nemohla jen tak přejít. Dopis s výzvou ke změně obdržel přímo výkonný ředitel Kevin Rountree.

V něm bylo naznačeno, že by měli bojovníci kožešiny okamžitě odložit. “Oceňujeme, že jde o fiktivní postavy, ale pokrývat je něčím, co vypadá jako napodobenina mrtvého zvířete, vysílá zprávu, že je nošení kožešin přijatelné. Ve skutečnosti už ale v roce 2017 pro něco takového není prostor, natož pak v roce 40 000.”

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz

I v tomto případě došlo na vtipnou odpověď. Přišla v podobě zprávy určené gardistům proslulé legie. Reaguje na zvěsti, že otrlejší vojáci skutečně využívají kůže padlých nepřátel jako doplněk výstroje. Zpráva podobné praktiky výslovně zakazuje a vojákům nakazuje, aby se nesnižovali na úroveň nepřítele. Hrozí, že budou potrestáni za nerespektování předepsané výstroje, snad ještě horší je pak riziko, že si vojáka někdo splete s krvežíznivou bestií a na místě ho odpraví.

Rozkaz navíc pro jistotu zmiňuje povolené akce vůči potvorám - ty mohou gardisté rozstřílet, rozčtvrtit nebo rozdrtit. A pokud je náhodou z nějakého zvláštního a těžko pochopitelného důvodu skutečně stáhnou z kůže, nejlépe udělají, když ji rovnou vhodí do ohně. 

VEGAN FARMING SIMULATOR

Vděčným terčem je už ze své podstaty série Farming Simulator. Díl s číslem 17 představil novinku v podobě vepřínů, což PETA vyhodnotila jako tu správnou munici k další palbě. 

Na studio Giant Software se tedy obrátila s bizarní výzvou. “Vzhledem k oznámení, že Farming Simulator 17 bude obsahovat prasečí farmy, se na vás obracíme s prosbou o zařazení záběrů přímo z jatek. Abyste vyobrazili celý průmysl věrohodně, měl by Farming 17 obsahovat veškeré aspekty, které se týkají chovu prasat, včetně toho, co se s nimi děje, když jsou posláni na jatka.”

Jako by snad zástupci neziskovky tušili, že výzva nepadne na úrodnou půdu. Rovnou totiž navrhli alternativu v podobě Vegan Farming Simulator 17, na který by se studio mělo přeorientovat, pokud by nechtělo do hry zařadit záběry z jatek. V této hře by se totiž hráči věnovali pouze hospodaření na polích.

Ve vyjádření se nicméně pokusila zachránit dvě mouchy jednou ranou, opřela se totiž i do masožravců. „PETA vyzývá všechny, komu připadá zařazení porážek prasat do simulátoru jako přespříliš, aby se oprostili od skutečného pojídání masa a jedli jen nenásilné veganské potraviny.“

PES (NE)PŘÍTEL ČLOVĚKA

Série Call of Duty je sama o sobě bohatá na kontroverzní kauzy, PETA se však nejvíce zajímala o World at War z roku 2008. V něm si totiž vývojáři dovolili posílit německou armádu o agresivní psy (kteří spíše připomínají vlky). A zastřelit psa, to je ve světě PETA daleko horší, než zastřelit člověka.

Tentokrát organizace šikovně upozornila na protest studentů pařížské školy, jimž se osud čtyřnohých “mazlů” ve World at War taktéž příliš nepozdával, takže se pustili do demonstrace spojené s petiční akcí. 

Společnost Activision Blizzard PETA navíc obdarovala balíčkem s hrou Nintendogs, z níž si dle neziskovky měla vzít příklad. “Možná vás příští Call of Duty potěší achievementy za mazlení s pejsky, s nimiž se ve hře potkáte, nechá vás vzít je na procházku a zahrát si s nimi frisbee.” Ale ruku na srdce, zachránilo by vám frisbee život při boji v ulicích Stalingradu? Ani venčení jezevčíků v zpustošených ulicích ostatně nebylo během druhé světové války úplně obvyklé.

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz

Ovšem pozor, bez viny není ani Electronic Arts a vývojáři z DICE. V příběhové kampani Battlefieldu 3 totiž hráče donutilo usmrtit krysu, což rozlítilo německou pobočku organizace. Jediné štěstí, že se k pracovníkům nedostalo, jaká zvěrstva se dějí v Dishonored.

BOJUJEME I ZA PRÁVA POKÉMONŮ

PETA ovšem najde prohřešky i na straně Nintenda. Pár škraloupů má překvapivě i ikonický Mario, no řekněte sami - jak si někdo vůbec může dovolit skočit na krunýř virtuální želvy? Japonská společnost ale dostala vyhubováno také za Pokémony. 

Ty totiž PETA staví na roveň běžným zvířatům. “Stejně jako zvířata v reálném světě je s Pokémony zacházeno jako s neživým objektem, který je využíván k pobavení lidí a k experimentům.” Bytosti přirovnává ke zvířatům žijícím v cirkusech. “Způsob, jakým jsou Pokémoni nacpáni do pokéballů připomíná slona, který žije na řetězu ve vozíku na kolejích. Ven ho pustí pouze tehdy, když má předvést zvláštní a často i bolestivé triky.”

A pokud by PETA měla pobočku i ve světě Unova (region v pokračování Pokémon Black and White)? “Naše motto by bylo následující: Pokémoni tu nejsou k našemu požitku nebo abychom jich zneužívali. Existují pro své vlastní důvody. Věříme, že to je ta zpráva, která by se měla dostat k dětem.”

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama