Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony | Kapitola 3

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 10. 2021 13:30

Seznam kapitol

1. CO JE PETA? 2. I POKÉMONI MAJÍ SVÁ PRÁVA 3. MAMA KILLS ANIMALS

Organizace PETA v rámci boje za práva zvířat reaguje i na dění ve světě videoher, kde podle ní často dochází k zásadním prohřeškům. Na jaké hry padl hněv zarputilých aktivistů?

Reklama

PETA V ROLI HERNÍHO VÝVOJÁŘE

PETA jde ale mnohem dál, videohry totiž zároveň využívá jako součást vlastní propagace. Všechny má založené na oficiálních stránkách, přičemž si většinu z nich můžete zahrát rovnou v prohlížeči. Navážu zde na konec minulé kapitoly a zmíním parodii jménem Pokémon Black and Blue.

V této hře si pro změnu zahrajete přímo za Pokémony, kteří musí čelit sadistickým padouchům. Nechybí útoky baseballovou pálkou, injekční stříkačkou, jedovatou kosmetikou nebo vidlemi. Na první pohled je jasné, že jsou Pokémoni ve zuboženém stavu, lidé jsou samozřejmě vykresleni jako klasičtí neřádi, což prozrazuje například jejich oblečení - pološílený laborant poskakuje v zakrvaveném bílém plášti, zlotřilý farmář zase nosí kabát ušitý z kůží nebohých tvorů.

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz

Během propagace veganství se zase opřela o titul Super Meat Boy. Hráčům nabídla alternativu v podobě Super Tofu Boy, kde dochází k zásadní výměně hlavního protagonisty. Jak na “remake” reagovalo studio Team Meat? Edmund McMillen byl nadšený, jelikož se PETA tou dobou těšila daleko větší mediální pozornosti. I klasický Super Meat Boy tedy přivítal nové fanoušky. Autoři dokonce přidali oficiální možnost zahrát si za tofu.

Jednou z dalších je parodie na Cooking Mama od Nintenda. V tomto případě PETA pouze přidala podtitul Mama Kills Animals, aby bylo jasné, co se ve hře ve skutečnosti děje. Zde se pustíte třeba do přípravy krocana, kterého musíte oškubat, vyndat jeho vnitřnosti, useknout hlavu a nacpat ho domácí nádivkou. Zkrátka nic pro malé kuchaře. Autoři reagovali prohlášením, že Mama opravdu není vegetariánka, ale ke zvířatům chová velkou lásku. Slavná kuchařka tedy podporuje šetrné zacházení.

Herní kauzy organizace PETA aneb Chráníme virtuální velryby, myši i neexistující Pokémony
i Zdroj: Hrej.cz

Je pravděpodobné, že bude PETA v podobných aktivitách pokračovat i nadále. Asi jste si všimli, že jsou oficiální výroky zástupců organizace (zřejmě záměrně) přehnané, snad aby vzbudily co největší reakci, ať už pozitivní, či negativní. Parodické hry z vlastní produkce ostatně neváhá proložit záběry, které zachycují brutální a nelidské zacházení se zvířaty, šok na straně diváků je tedy pravděpodobně žádoucí. 

Rozporuplné praktiky se samozřejmě odráží ve vnímání na straně veřejnosti. Není náhodou, že zástupci herních studií neberou výzvy a protestní akce vážně. Můžeme se jen dohadovat, zda by boj za práva zvířat mohl být veden jinou formou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama