Ford Street Racing Recenze Ford Street Racing - sedni a jeď

Ford Street Racing - sedni a jeď

taltos

taltos

28. 3. 2006 22:52 2
Reklama

Předchozí díly této hry u nás rozhodně neslavily valný úspěch. Arkádové závody jediné značky nebyly dotažené do konce a nenabízely tolik zábavy, aby se mohly v konkurenci prosadit. Autoři se o tomto dílu vyjadřují jako o zlomovém a zcela odlišném. Proto nebudeme srovnávat, vracet se do minulosti.

Široká nabídka módů

Po nevýrazném úvodním videu si založíte profil a vybíráte z nabídky módů. Nechybí klasický Quick Race, v kterém nic nevybíráte a rovnou zasednete za volant a jedete. Pak je tu Solo Racing rozdělené dále na samostatný závod (Single Race) a Championship. Šampionátem se budeme zabývat později. Samostatný závod (Single Race) se dělí na standardní závod, u kterého před jízdou vybíráte počet závodníků, obtížnost, počet okruhů, auto a samozřejmě trať. U Time Trial jste na trati sami a pouze překonáváte rekord okruhu. Elimination je klasický „last man standing“, kdy každé kolo vypadává poslední závodník. V Duelu budete soupeřit pouze s jedním závodníkem, který má navíc náskok, který musíte stahovat. A konečně poslední – Overtake – je pravděpodobně nejzajímavější nabídkou v Single Race. Na startu máte daný časový limit (podle obtížnosti), který ubíhá a vaším úkolem je předjíždět auta před vámi beze srážky. Auta jsou samozřejmě poměrně pomalá a štrádují si to stále rovně, takže úhybné manévry nejsou žádným problémem. I přesto se jedná o zajímavý nápad. Kdyby se autoři nebáli přitlačit a automobilům dali trochu pohybu, mohlo se jednat o vskutku zběsilou a adrenalinovou jízdu.

Poslední a bezesporu nejzajímavější částí je týmové závodění (Team Racing). To se dělí opět na Samostatný závod, v kterém naleznete totéž jako u Solo Racing, avšak na trať se vydáte s celým týmem. Team Championship je jakási kariéra, ve které kupujete nová auta, vybíráte závodníky do dalších závodů a snažíte se vydělat co nejvíce peněz. Tento mód je bezesporu největší motivací ke hře a za výhry se vám odemykají nová auta, tratě a tzv. výzvy. Ty spočívají v samostatném závodění, kde musíte vyhrát určitý typ závodu, za což budete také náležitě odměněni. Samotný šampionát se jede vždy na několik kol a snažíte se o co nejlepší umístění všech členů z týmu. Tým s největším počtem bodů na konci vyhrává celý šampionát, za což dostanete pěkný balík peněz.

Prvotní zděšení

Po prvním spuštění jsem si bohužel hned nepustil poměrně povedený šampionát, ale začal jsem samostatnými závody, abych pochopil systém hry. Odměnou za tuto opovážlivost mi byl opravdu rozporuplný zážitek z prvního hraní. Na startu se ještě zdálo vše v pořádku. Sluníčko svítilo, palmy vypadaly slušně a v nadupaném Mustangu to pěkně vřelo. Po projetí první zatáčky se však můj názor rapidně změnil. Motor prostě nebyl slyšet (a bohužel to nebylo nastavením), spíše tiše pobroukával a to se k takovému fáru opravdu nehodí. Ke všemu jsem si v první zatáčce trochu naboural předek o pouliční lampu a hle! Zůstala na místě a moje auto se posunulo stranou a pádilo si to dál. Nejdříve jsem hru zastavil, pořádně zatřepal hlavou a najel do dalšího sloupu ale… on tam zůstal taky! Ke všemu mi nikterak nehovilo žádné viditelné poškození auta. Prostředí je jednoduše nezničitelné a poškození aut minimální.

Týmová spolupráce

Věcí vskutku nevídanou a velice originální je spolupráce jednotlivých jezdců přímo při závodě. Teď nemáme na mysli pouhou umělou inteligenci, ale příkazy, jako při hraní týmové akce. Sice se jedná pouze o základní nabídku převtělení se do jiného řidiče auta, blokování soupeřů a jakési vzájemné předjíždění zrychlující vaši jízdu, ale i to má dostatečný vliv na závod. V pozdějších fázích týmového šampionátu si bez 100% spolupráce (klidně i tří aut) ani neškrtnete. Je dobré, že protivníci mají stejné možnosti a nebojí se je používat. Ovládání těchto situací je poměrně jednoduché a ještě vám k přivyknutí pomůže povedený tutoriál. Jedním tlačítkem vyberete kolegu a druhým udělíte jeden z příkazů. Po chvíli hraní se vám vše dostane pod kůži a budete zadávat rozkazy automaticky.

Nabídka aut, tratě a vše ostatní

Automobily jsou samozřejmě čistě značky Ford a to plně licencované. Vybírat budete z kousků dávné minulosti, žhavé současnosti a dokonce i budoucnosti! Jedná se například o Ford Escort RS 2000, Mustang GT, Mustang Boss, Capri MK, poté výkonnější Ford Fiesta ST, Focus, Sierra RS 500 až po nejlepší kousky jako Ford RS 200, GT90 Concept, Ford GT a zmiňovaný projekt budoucnosti Shelby Cobra GT500. Auta jsou zpracovaná dobře, avšak neuškodilo by jim více detailů.

Nabídka tratí již tak bezedná není a jedná se o „pouhých“ 12 různých okruhů (plus obrácené verze). Jezdit budete v různých částech Los Angeles (Chinatown, Venice Beach, Downtown...) a to většinou u pobřeží, v horách a nebo přímo ve středu města. Mapy jsou navržené dobře, avšak velice lineárně a žádné bláznivé jízdy, skoky a podobná oživení nečekejte. Ostrá zatáčka, rovinka, zatáčka s možností zkratky přes chodník, podjezd tunelem. Tratě jsou si dosti podobné a po delším ježdění mohou začít nudit. Naštěstí se otevírání nových míst vyplatí a pozdější okruhy patří k těm nejlepším.

Jízdní model je ve Ford Street Racing velice zvláštní. Z velké části se jedná o úplnou arkádu, k čemuž také přispívají nesmyslné sloupy, které vás pouze zbrzdí, ale klidně jimi projedete. Jako pokus o realistické řízení by se dal brát občasný smyk v prudké zatáčce a mírné „plavání“ vozidla. Tyto aspekty ale hraní spíše kazí. Autoři si měli dopředu rozmyslet jestli vyrábí arkádu, nebo simulátor.

Graficky je hra průměrem a třeba vyzvednout je pouze hezky zpracovanou tropickou krajinu a dynamické stíny. Modely aut jsou holé, města šedivá a prostředí zcela bez nápadu a jakýchkoliv detailů. Zvuk bychom označili přímo jako hrozný. O motoru auta jsme se již zmínili a bohužel to hra nedohání ani v hudbě, která navíc hraje pouze v menu a při jízdě je klid jako v kostele!

Cílová rovinka

Ford Street Racing nejdříve vyděsí, pak příjemně překvapí a nakonec zase zklame. Sice předvedl, že se dá v tomto žánru ještě nalézt nevyplněná skulinka a spolupráce aut je opravdu zajímavá a adrenalinová záležitost, ale bohužel vydrží příliš krátce. Všechny ostatní aspekty stojí a padají na nulové motivaci, protože šampionát je velice krátký a hlavně baví pouze chvíli. Ve srovnání s předchozími díly dopadla čtyřka tedy přibližně stejně. Průměrně.

Ford Street Racing
Windows PC
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Ford Street Racing je pokračováním, jaké jsme čekali. Neurazí ani nenadchne. Jedná se stále o stejný průměr, který nabízí jednu světlou chvilku v celé hře. Nebýt zbytečných chyb a malé motivace, mohlo to být o mnoho lepší.

Co se nám líbí a nelíbí?

Dobrý nápad se spoluprácí při závodě, v jistých chvílích grafika, šampionát a licencovaná auta.
Po chvíli hraní nuda, strašný zvuk, málo novinek, nulová motivace, nezničitelné prostředí včetně pouličních lamp, malý model poškození vašeho auta.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama