Fight Night Round 3 Recenze Fight Night Round 3

Fight Night Round 3

jiri.skrampal

jiri.skrampal

29. 3. 2006 22:57
Reklama

Bojovky a konzole k sobě patří stejně nerozlučně jako Bob a Bobek, Křemílek a Vochomůrka nebo Pavel Vítek a Janis Sidovský. Nicméně není bojovka jako bojovka. Tekken, Soul Calibur a jiné laskominy z Japonských luhů a hájů jistě mají svoje neopakovatelné kouzlo, ale pokud si to chcete rozdat v rukavicích a trenkách pěkně v ringu a podle pravidel, máte v zásadě dvě možnosti. První je sebrat se a vyrazit do nejbližší tělocvičny. Druhá se jmenuje Fight Night Round 3. Kromě toho, že možnost číslo 2 vůbec nebolí, má i velkou spoustu jiných, převážně kladných, atributů, se kterými vás mile rádi provedeme v naší recenzi.

Tak pánové, do ringu.

FNR3 je třetím dílem výborné boxerské mlátičky, se kterou jsme se na PS2 mohli naposledy setkat přesně před rokem. EA Sports sice nemají ve zvyku radikálně své úspěšné série vylepšovat, tentokrát to však vůbec nevadí. Proč také měnit něco, co tak skvěle funguje, že? I přesto, že mateřskou lodí boxerské série Fight Night je PS2, svého portu se ve své době dočkal i Xbox a jeden štěk si pro sebe urval i GameCube. S dílem třetím se však v EA rozhodli, že se do toho trochu opřou a tak si FNR3 budete moci užít nejen na veteránech jako jsou PS2 a Xbox, ale také na miniaturním PSP a nabušeném Xboxu 360. Rozdíly jednotlivých verzí jsme si vzali na mušku o několik řádků níž v odstavci věnovanému grafice. Třetí díl Fight Night je oznámen dokonce i pro PS3. Tuhle variaci si však z pochopitelných důvodů zahrajeme nejdřív na podzim a kdo ví jestli.

První kolo. První minuta.

Na začátku je potřeba poznamenat, že i přes na první pohled jasný žánr bojovky, koketuje Round 3 s označením „sport“ a od toho se odvíjí pravidla a celá hra. Pokud hledáte rozmanitost charakterů, dlouhá, vražedná komba a grafiku plnou barevných efektů, tak to klidně zůstaňte u Tekkena, Fight Night je o něčem jiném. O tom svědčí už způsob, jakým v ringu svého namakaného borce ovládáte. Velmi netradičně si totiž vůbec nesáhnete na digitální osmisměr a čtveřice tlačítek vpravo také bude mít dovolenou. Zabrat namísto toho dostanou obě analogové páčky a to v míře větší než malé. Levým analogem ovládáte pohyb boxera po ringu, v kombinaci s tlačítkem L1 potom děláte elegantní boxerské úhyby do stran a dozadu, přičemž váš svěřenec v podstatě kopíruje polohu ve které máte levý analog. Pravá páčka bude váš nástroj zkázy, neboť právě skrze ní budete nekompromisně plenit tváře vašich soupeřů. Ovládání útoků zůstalo od minule příjemně intuitivní a na rozdíl od ostatních, tradičnějších bojovek, vám bude stačit 10 minut v tréninkovém ringu abyste se mohli směle pustit do boje. Hlavní náplní singleplayeru je kariérní mód, který vás provede životem profesionálního boxera od prvních soubojů s přeborníky místní tělocvičny až po ostře sledované zápasy se skutečnými mistry. Tímto borcem může být vámi vytvořený a rozličně upravitelný charakter, nebo některý ze světoznámých boxerských legend typu Muhamad Ali. Zklamáním rozhodně není ani multiplayer, který má standardně téměř nekonečnou životnost.

Knock-out.

Přímo v boji uvidíte u sebe i u soupeře dva ukazatele. První zobrazuje, jak moc už je váš svěřenec zmlácený, druhý potom jak mu docházejí síly. Je celkem logické, že když budete soupeře dvacet sekund v kuse zasypávat mocnými háky, ztratí vaše údery na intenzitě i na rychlosti a je nemilé čekat než se vám síly obnoví zrovna v sokově ofenzívě. V pozdější fázi hry si tak budete muset hlídat nejen life-bar, ale především si takticky rozvrhnout, kdy použít který úder a kdy se na chvíli stáhnout a doplnit síly. V momentě, kdy life-bar jednoho z bojovníků klesne na nulu, se hra zpomalí a útočník má několik málo okamžiků na to, aby ho knock-outoval. Pokud se mu to ale v daném limitu nepovede, boxer chytne druhý dech a v drtivé většině případů vydrží až do konce kola, po kterém mu hit-pointy i výdrž rychle stoupnou. Hojně využívanou taktikou, jak vydržet situaci na okraji KO je padnutí soupeři do náručí, čímž mu sice žádnou škodu nenaděláte, ale získáte si tak potřebné sekundy. Pokud jste již hráli některý předešlý díl, budete se moci do hry vrhnout rovnýma nohama a všechny vaše oblíbené finty budou fungovat. Pokud jste u série Fight Night nováčky, jistě vám zvládnutí ovládání chvíli potrvá, ale díky intuitivnosti a inteligentnímu rozložení všech pohybů to pro nikoho nebude větší problém.

Pěst na oko? Ale kdeže!

Ani grafika se od minula příliš nezměnila, to však neznamená, že by byla špatná. Naopak, detaily obou bojujících postav jsou na slušné úrovni a za zmínku stojí i úžasně vypadající zpomalené záběry knock-outů, při kterých můžete sledovat, jak ze zasaženému deformuje tvář a jak z něho srčí krev, navíc s adekvátní zvukovou kulisou lámajícího se nosu. Nečekejte ale žádný Mortal Kombat, hra si i po grafické stránce snaží udržet smysl pro realitu a většinou se jí to daří na výbornou. Jak již bylo řečeno, hra vychází pro celou řadu systémů a co se týče velkých konzolí, je na tom PS2 verze s grafikou zdaleka nejhůře. Diváci mimo ring jsou hranatí, že to snad ani není možné a i v průběhu zápasů mechanika zběsile načítá, když svádí nekonečný boj s množstvím textur, které se do malé paměti ne a ne vejít. Nahrávací časy před zápasem také nejsou nejkratší. Na druhé straně spektra stojí Xbox 360 se svým nejmodernějším hardwarem, který v EA pořádně zmáčkli. Modely boxerů jsou zde až neuvěřitelně detailní a fyzika hry jde až tak daleko, že vidíte jednotlivé kapičky potu, které se po úderu odlepí z tváře vašeho soka. PS2 verze se o podobný efekt pokouší také, nicméně ony realisticky vypadající částečky tekutiny se zde proměnily v pouhé nevzhledné modré tečky. Nenechte se ale mýlit, ani grafika PS2 verze není špatná, samotní rozpohybovaní boxeři dokonce patří ke špičce playstationové grafiky.

Šampión v těžké váze

Je příjemné sledovat, že i hra, založená na skutečném bojovém sportu, může být tak chytlavě zábavná. Desítky hodin singleplyeru a další stovky v nekonečném multiplayeru jsou jasnou volbou nejen pro všechny, kterým je blízký žánr boxu, ale i pro bojovkáře a vlastně pro všechny, kdo se chtějí u svojí PS2 dobře pobavit.

Fight Night Round 3
Xbox Xbox
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PlayStation 2
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360

Verdikt

Série Fight Night neusnula na vavřínech a i její třetí díl je skvělá bojovka a nejlepší virtuální box, který můžete sehnat.

Co se nám líbí a nelíbí?

Atmosféra boxerských zápasů, kariérní režim, ovládání, herní systém, místy grafika
Ortodoxním bojovkářům ovládání nesedne, nahrávací časy nejsou nejkratší, místy grafika
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama