Evolution GT Recenze Evolution GT – netradiční zavodění

Evolution GT – netradiční zavodění

taltos

taltos

20. 4. 2006 22:36 7
Reklama

Realistické automobilové simulátory v dnešní době ustupují jednoduchým arkádám typu Need for Speed. Každého skalního fanouška závodění tedy jistě potěší, že se opět schyluje k reálnému souboji jak na známých závodních okruzích, tak i v ulicích měst. Evolution GT, která navazuje na necelý rok starý SCAR, chce hráčům nabídnout co největší záběr žánru a proto si vyzkoušíte rekreační vozy stejně tak jako profi auta závodníků. To vše v propracované kariéře s vývojem vašeho jezdce a nabídkou desítek aut i tratí.

Kariéra

Ve hře je kromě nejdůležitější kariéry přítomen také mód Single Race. V něm si můžete vyzkoušet libovolnou jízdu, avšak nové tratě a automobily se vám otevírají až postupem v hlavním módu, proto k němu rovnou přistupme. Na začátku si kromě jména vyberete také tým, za který budete závodit. Je dobré, že každý má jiné výhody, které se pak odráží v tom, kolik získáte v jednotlivých závodech zkušeností. Cože? Zkušenosti v závodní hře? Ano, každý, kdo hrál SCAR, již ví, o čem mluvíme a pro ostatní vše vysvětlíme za okamžik.

Po prvním nastavení se tedy můžete pustit do závodění. Zde se vám nabízí Sezóna a Challenges, tedy jakési výzvy. V sezóně se postupně prokousáváte několika částmi, v kterých si z počátku zajezdíte pouze v silničních, později i v závodních vozech na okruhu. Na startu je vždy osm závodníků a pokud chcete postoupit do další sezóny, musíte se v každém ze tří až čtyř závodů umístit na medailové pozici. Všechny závody jsou určené pro konkrétní vozidla a proto se vždy se soupeři utkáte v rovnocenném souboji, protože auto si vybírat nebudete. Kromě sezóny si můžete zajezdit na volném okruhu, kde otestujete jakékoliv jízdní vlastnosti nebo auta. Dále máte možnost svého jezdce lépe obléknout (helma, rukavice…), což také hne se statistikami.

Netradiční možnosti

Věcí vskutku nevídanou jsou netradiční možnosti při jízdě. Každý závodník má na obrazovce kromě mapky a umístění k dispozici ještě tři ukazatele. První značí „výdrž“ vašeho závodníka, druhý poškození vozidla a třetí hladinu tzv. Tiger efektu. Vezměme to popořadě. Pokud se budete dlouho držet těsně za některým ze soupeřů, začne mu ubíhat právě indikátor „výdrže jezdce“. V reálu by se to dalo přirovnat ke stupni nervozity. Pokud dosáhne nuly, pohled se danému závodníkovi rozmlží a jede asi pět sekund prakticky poslepu. Tato nepříjemnost se může stát vám, stejně tak jako konkurentům i několikrát za závod a často zamíchá celým umístěním.

Evolution GT obsahuje jako správný simulátor i model poškození. I přesto, že bude vaše auto sympaticky poškrábané a občas se z něj bude i kouřit, na samotný jízdní model toto poškození vliv nemá. Váš jediný zájem tedy směřuje k modré rtuti, značící poničení vozu. Pokud to přeženete, může se vám lehce stát, že se vaše auto nevratně zničí a závod tím končí. Z počátku vaší kariéry se vám tato nepříjemnost může stávat poměrně často, protože protivníci jsou agresivní a ulice zatraceně úzké. Tato skutečnost posouvá hru do škatulky simulace, protože rychlá jízda s opíráním se o krajnice silnic rovná se rychlému konci.

Posledním zmiňovaným zpestřením je tzv. Tiger efekt. Ten je odůvodněn schopností předvídat události, ještě než se na trati stanou. V samotné hře to pro vás znamená, že si budete moci o pár sekund vrátit čas a tím se dostat z ledajaké šlamastiky. V pozdější fázi hry je použití tohoto vylepšení zcela nezbytné, protože musíte více riskovat, což se neobejde bez občasných chyb.

Z amatéra závodníkem

Další věcí, s kterou jste se setkali v předchozím projektu tvůrců z Black Bean bylo získávání zkušeností. Začínáte jako naprostý zelenáč a postupně se musíte vypracovat vylepšováním svých schopností. Zkušenosti získáváte přímo v závodě za nejrůznější předjíždění, smyky, srážky a tak dále. Samozřejmě si také solidní obnos odnesete umístěním na stupni vítězů. Po dosažení určité hodnoty bodů postupujete na další level a můžete si vylepšit některou ze svých vlastností. Zde se vám nabízí například lepší ovladatelnost vozidla, vylepšení zrychlení, výdrže, delší Tiger efekt nebo větší tlak na psychiku soupeře. Vylepšování vašich schopností je nutnou součástí kariéry a pokud se o tuto část nebudete zajímat, brzy uvidíte, jak nebudete na vylepšené schopnosti vašich soupeřů stačit. Tento systém je také skvělou motivací a klidně budete hrát stejné závody znovu a znovu, abyste nasbírali nějaké zkušenosti navíc.

Druhou možností, jak získat důležité body je plněním Challenges. Ty se vám otevírají postupem hlavní sezóny a jsou zaměřené na jednotlivé herní činnosti. Budete tedy trénovat brzdy přesnou jízdou v zatáčkách, ideálně jezdit po nakreslené čáře, projíždět checkpointy určenou rychlostí a dělat další činnosti, které by vás v mnoha případech ani nenapadly. Všechny úkoly mají obstojnou obtížnost a na první projetí neuděláte pravděpodobně žádný (a každá vlastnost má tři stupně těchto závodů).

Nabídka automobilů a tratí

Hra nabízí téměř třicet různých vozů a jak již bylo zmíněno, jedná se jak o silniční tak i závodní automobily. Namátkou vyberme Audi A3, Opel Astra, Renault Clio, Seat Leon, Volkswagen Golf, Audi TT, Alfa GT, Mercedes SLK 55 AMG. Ze závodních je to například Opel Speedster, Pagani Zonda Roadster nebo Pontiac Solstice. Ty nejlepší kousky se vám otevřou až po dokončení většiny závodů v kariéře.

Tratě by se daly jednoduše rozdělit do tří skupin. Úzké ulice velkoměst, klikatá vrchovina a náročné závodní okruhy. Konkrétně zmiňme například ulice Barcelony, Berlína, Londýna nebo Milána. Sice je design měst inspirován skutečností, ale přesné ulice nečekejte. Projedete se také po skotské vrchovině a přímořských oblastech a z okruhů se podíváte na Donington nebo náročný Hockenheim. Některé tratě mají navíc zkrácenou a plnou verzi, tudíž je okruhů pořádná porce.

Grafické zpracování a jízdní model

Grafika hry je jen mírným nadprůměrem dnešní doby. Modely aut jsou nadmíru povedené, avšak některé detaily měst by si rozhodně zasloužily vylepšit. Krajina je naopak hezká, ale tratě poněkud chudé a bez nápadu. Zvuk motoru se povedl, avšak chybí nějaká chytlavá melodie v pozadí vaší jízdy.

Jízdní model každé závodní hry je velice diskutovanou záležitostí a Evolution GT není výjimkou. Nejedná se o nejpřísnější, realistický simulátor, s jakým jsme se kdy setkali, avšak arkádu typu Need for Speed rozhodně nečekejte. Brzdy jsou poněkud slabé a proto musíte nepříjemně dlouho před zatáčkou pustit plyn. Auta zatáčí velice koprně (u lepších kousků se to postupně zlepšuje), avšak rozhodně to nepůsobí realisticky a spíše se u těchto situací rozčílíte. Opravdu je zajímavé se dívat, jak protivníci zatáčky vybírají až překvapivě jednoduše se stejným vozidlem. K jejich inteligenci bychom měli obecně pár připomínek, protože je postihl neduh, který v poslední době trápí většinu závodních her. Jejich inteligence se totiž odvíjí od dění na trati a pokud vedete, začnou váš náskok až podezřele stahovat. Pokud se vám naopak nedaří, značně zpomalí a vy je poměrně rychle doženete.

Suma sumárum

Evolution GT je kvalitní závodní hrou, která má několik slabších okamžiků a poměrně hodně dobrých nápadů. Většinou se však jedná o systém převzatý z předchůdce SCAR, tudíž jí můžeme doporučit pouze hráčům, kteří zmiňovanou hru nezkusili. V tom případě vás čeká především propracovaná kariéra, zajímavý vývoj závodníka, široká nabídka aut a hodiny kvalitní zábavy. Na druhé straně bariéry stojí slabší umělá inteligence závodníků, některé části technického zpracování a zvláštní jízdní model. Nesmíte také opomenout možnost hry dvou hráčů na jednom počítači s rozdělenou obrazovkou, kde na vás čekají tři zábavné módy, včetně tvorby vlastní kariéry. Rozhodnutí je na vás.

Evolution GT
Windows PC
PlayStation PlayStation 2

Verdikt

Evolution GT přináší spoustu inovace a originálních prvků do pomalu stagnujícího žánru a rozdělování zkušeností ve spojení s kariérou baví opravdu dlouho. Bohužel se jedná spíše o kopii staršího SCAR a to i s některými neduhy.

Co se nám líbí a nelíbí?

Hodně možností, motivace v kariéře, silniční i závodní auta a jejich zpracování, hra dvou hráčů, zajímavé možnosti při jízdě, vývoj jezdce, licence.
V některých ohledech zvláštní jízdní model, slabší grafika a umělá inteligence protivníků, už to tu jednou bylo.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama