Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci | Kapitola 4

Redakce

Redakce

29. 7. 2022 17:06

Seznam kapitol

1. Další člen rodiny ROG Flow 2. Parametry aneb co čekat 3. Píseň ledu a ohně aneb chlazení a zvuk 4. Syntetické testy a přesuny energií 5. A co ty hry, pane předsedo? 6. Závěr a hodnocení

Rodina zařízení Asus Flow vítá nového člena. Při úhlopříčce 16 palců dokázal Asus osadit nový ROG Flow X16 procesorem Ryzen 9 a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 3070 Ti. Jsou lákavě znějící specifikace klíčem k úspěchu? Na to se podíváme v recenzi.

Reklama

Nejdříve se pojďmě podívat na výkon CPU a HDD a následně jukneme i na herní testy. Jak jsem avizoval, zde očekávejte spíše popis nežli hromadu srovnání, neboť nemám k dispozici vlastní databázi výsledků.

Výsledky SSD najdete níže. Ačkoliv je výkon více než dostatečný, vzhledem k zapojení přes PCIe 4.0 jsem rychlostmi spíše zklamán. Jasně, ono málokdy při takovýchto rychlostech narazíte na nějaký problém, přesto jsou to čísla, která bych očekával spíše u disků pro PCIe 3.0 a nikoliv u nového standardu.

Procesor samotný je výkonný až až. Pro porovnání s některými konkurenty je možné nahlédnout do recenze od Z. Obermaiera, kde najdete přehledné tabulky mnoha benchmarků. Nás však zajímá zde přítomný Ryzen 9, že? Samotný procesor se na avizovaný boost clock 4,9 GHz dostane zřídkakdy, resp. minimálně dle sledovaných hodnot v Armoury Crate. Reálný boost clock osciloval mezi 4,4 GHz a 4,6 GHz. 

Z benchmarků, které byly provedeny, se sluší zmínit následující skóre:

  • 3DMark CPU – 7150 (více je lépe)
  • 3DMark Port Royal – 6248 (více je lépe)
  • 3DMark Time Spy GPU – 10386 (více je lépe)
  • 3DMark Time Spy CPU – 9387 (více je lépe)
  • Corona – 98 sekund (méně je lépe)
     

Fakticky jde zlepšit výkon v aplikacích náročných na CPU celkem snadno: pošlete mu jednoduše více šťávy. Podobně jako jiné notebooky podobného ražení se celý stroj dělí o celkové TDP systému a vlastně tak trochu ovládáte vesmírnou loď ve Star Treku. Jen namísto přesměrování energie „do štítů“ přesměrujete energii do jádra. Jasně, nejedná se o přesměrování jako takové, jen posunete horní hranici limitu, ale sakra, kdo nechtěl někdy říct takový rozkaz? Tedy říct… kliknout na posunovátko v software. Ale to je detail.

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: Hrej.cz

Osobně považuji nasazení Ryzenu 9 za trochu přehnané, podobně jako u strojů konkurence nasazení Core i9. Nikoliv, že by ubíral na výkonu, to naopak, jen se stále jedná primárně o herní stroj a aplikace výrazně náročnější na CPU, ať již se jedná o rendering videa či podobné, nebudou primárním důvodem jeho koupě ani užívání. O to více, že podobné čipy jsou a budou limitovány právě fyzikálními omezeními vyplývajícími z TDP, resp. TDP vyplývajícím z fyzické konstrukce notebooku a schopnosti ho uchladit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama