Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci | Kapitola 2

Redakce

Redakce

29. 7. 2022 17:06

Seznam kapitol

1. Další člen rodiny ROG Flow 2. Parametry aneb co čekat 3. Píseň ledu a ohně aneb chlazení a zvuk 4. Syntetické testy a přesuny energií 5. A co ty hry, pane předsedo? 6. Závěr a hodnocení

Rodina zařízení Asus Flow vítá nového člena. Při úhlopříčce 16 palců dokázal Asus osadit nový ROG Flow X16 procesorem Ryzen 9 a grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 3070 Ti. Jsou lákavě znějící specifikace klíčem k úspěchu? Na to se podíváme v recenzi.

Reklama

Jádrem a mozkem celého stroje je procesor Ryzen 9 6900HS s 8 jádry a 16 vlákny. Základní takt je nastaven na 3,3 GHz a boost až na 4,9 GHz. Spolu s Ryzenem dostanete také integrovanou grafiku Radeon 680M, která pro jakékoliv běžné účely více než dostačuje. Pro to neběžné, čti herní, nasazení je tu Nvidia Geforce RTX 3070 Ti s 8 GB VRAM a TDP 125 W. TDP procesoru je nastaveno na 35 W, počítat můžete i s 32 GB paměti DDR5 běžícími na 4800 MHz. Soupisku vnitřností doplňuje disk NVMe Micron 3400 o kapacitě 1 TB připojený přes PCIe 4.0.

Co se týče zevnějšku, ROG Flow X16 je, jak název napovídá, vybavený 16palcovým displejem s rozlišením QHD 16:10 (2560 × 1600 bodů) s podsvícením mini LED, které nabízí 512 zón podsvícení a s tím i výrazně lepší kontrast třeba u obsahu v HDR. To celé s maximální obnovovací frekvencí 165 Hz. A specialita? Celý displej je dotykový. Vaše/moje ušmudlané ruce od lineckého pečiva tak můžete zvěčnit na displeji svého nového notebooku! 

Ironie stranou, velmi rychle se na to zvyká, nicméně při herní činnosti to moc dobře nevyužijete. Specialitou ROG Flow X16 je otočný displej. V kombinaci s dotykovou obrazovkou a Windows 11 se tak ze zařízení stane vcelku efektivní tablet. Efektivní jen do té míry, že notebook váží 2,18 kilogramu, tudíž se s ním nebudete jen tak producírovat jako s běžným tabletem. Na příjemné posezení u filmu či seriálu je to však výrazně lepší forma zážitku než klasicky položený stroj. Samotný displej vám sice v takové chvíli bude blokovat zvuk z reproduktorů, očekávat od lehkého notebooku domácí studio ale nepovažuji za realistický cíl. Součástí balení je také stylus, který využijí ti kreativnější z vás - jedno tlačítko plní funkci kliknutí myši, druhé umazání a hrot umožňuje (až) 4000 úrovní tlaku. Pro běžné užití to moc není, ale pokud používáte notebook ať již k zápiskům či pro kreslení, velmi ho oceníte. 

Asus ROG Flow X16 – v hlavní roli Ryzen 9 a RTX 3070 Ti, duo stvořené pro hraní i náročnou práci
i Zdroj: Asus

Periferie můžete připojit přes dva klasické porty USB–A, dva USB-C (jeden z nich zvládne i 100W nabíjení), jedno HDMI 2.0 a jeden starý dobrý audio-jack. Našlo se místo i na čtečku karet microSD. Bohužel chybí port RJ-45, pro připojení do sítě kabelem budete tudíž potřebovat dokovací stanici či adaptér do USB. To je nicméně drobnost. Prostým porovnáním s předchozími modely zjistíme, že se jedná o standardní výbavu high-end notebooků od Asusu, nijak dramaticky nevybočující z řady.

Konstrukčně je notebook vyřešen kvalitně, byť mám své výhrady, o nich se rozepíši na následujících stránkách. Klávesnice je podsvícená, nikoliv však individuálně pod každou klávesou, ale pouze zónově. S užitečnou synchronizací RGB ve hrách tedy úplně počítat nemůžete. Svůj účel ale plní dobře a ve tmě na klávesy rozhodně uvidíte, třeba oranžově. U takto velkého notebooku trochu zarazí (a mě osobně zamrzí) absence numpadu

Obří touchpad raději komentovat nebudu, neb bych musel používat nemístné výrazy. Napíšu k němu jen to, že je velký až příliš. Občas se o něj při psaní otřete dlaněmi, jenže touchpad správně nerozeznával, že jsem si o něj jen opřel ruce a nechci pohybovat kurzorem. Během psaní jsem tak občas klikal někam, kam jsem nechtěl a bylo jej lepší vypnout. Ale detekce dlaní je spíš záležitost softwaru než hardwaru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama